Теми статей
Обрати теми

МУК(и) інвестора

Голенко Олександр, податковий експерт
Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) «А» є засновником ТОВ «Б» (частка в статутному капіталі — 92 %: внесок правами користування майном та грошовими коштами). З 2014 року ТОВ «Б» дивіденди не нараховувало, балансова вартість фінансової інвестиції в бухобліку ТОВ «А» не переглядалася. Чи є в цьому порушення?

Не перевантажуючи вас термінологією (див. визначення: «асоційоване підприємство» в п. 4 П(С)БО 23 «Розкриття інформації про пов’язані сторони» та «істотний вплив» у п. 3 П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції»), відразу ж відзначимо, що оскільки 92 % більше 20 %, то:

• по-перше, ТОВ «Б» щодо до ТОВ «А» вважається асоційованим підприємством, з чого випливає…

• по-друге, ТОВ «А», як інвестор ТОВ «Б», повинно вести бухгалтерський облік своєї фінансової інвестиції в ТОВ «Б» (а конкретніше — оцінювати цей актив на кожну дату балансу) за методом участі в капіталі (МУК), правила якого встановлені в п. 12 П(С)БО 12.

Ідея МУК полягає в тому, що балансова вартість фінансової інвестиції (субрахунок 141) не фіксується назавжди в сумі первісного оприбуткування цього активу на баланс інвестора «А», а коригується (змінюється) згодом залежно від величини власного капіталу об’єкта інвестування «Б».

Інакше кажучи, інвестор «А» зобов’язаний постійно відстежувати (зрозуміло, за даними фінансової звітності об’єкта інвестування «Б») величину власного капіталу останнього. І на ті зміни, які не пов’язані з отриманням чистого прибутку (збитків), — коригувати свій додатковий капітал (не заглиблюватимемося в тонкощі, оскільки такі коригування не спричиняють за собою ні для «Б», ні для «А» податкових наслідків). А на ті зміни власного капіталу «Б», які пов’язані з отриманням чистого прибутку (збитків), — зрозуміло, без урахування нарахованих «Б» на користь «А» дивідендів і внутрішніх операцій між сторонами, які на ці показники впливають (див. пп. 13 та 14 П(С)БО 12), — інвестор «А» зобов’язаний відповідно коригувати (тобто або збільшувати, або зменшувати — але тільки не в мінус!) на кожну дату балансу вартість активу — фінансової інвестиції.

Зверніть увагу: одночасно з коригуванням балансової вартості фінансової інвестиції (субрахунок 141) залежно від «знака» такого коригування інвестор «А» повинен визнавати або доходи (субрахунок 721), або витрати (субрахунок 962) від участі в капіталі.

Як бачите, якщо в обліку «А» ці процедури не проводилися, то це призвело до викривлення показників фінансової звітності. Тобто допущені помилки (за усі звітні періоди) слід виправити.

Головне: ці помилки вплинули на величину фінансового результату і вимагають внесення виправлень у бухгалтерський облік інвестора «А». Процедура виправлення бухоблікових помилок регламентована П(С)БО 6 «Виправлення помилок та зміни у фінансових звітах» і для обговорюваної ситуації переказувати її тут немає сенсу: краще перечитайте Тему тижня «Помилки в бухгалтерському обліку» // «БТ», 2018, № 13.

Крім того, викривлення показника фінансового результату спричинили викривлення бази податку на прибуток підприємств (ППП) (якщо «А» — його платник-малодохідник), або єдиного податку (якщо «А» — єдиноподатник). А це, як ви розумієте, набагато неприємніше за перший (особливо — якщо спричинило недоплату ППП). Так, високодохідних платників ППП податковороздрібна процедура згідно з пп. 140.4.1 та 140.5.3 ПКУ від підозр у недоплаті ППП фактично позбавляє. Але, на жаль, не позбавляє нікого від необхідності самовиправлення поданих декларацій (що потрапили в межі ретроспективного «податкового» строку давності 1095 днів, установленого п. 102.1 ПКУ). Подробиці читайте в Темі тижня «Помилки в декларації з податку на прибуток» // «БТ», 2018, № 14.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі