Теми статей
Обрати теми

Визначаємо назву посади керівника

Носіков Олександр, завідувач відділу моніторингу соціальних процесів НДІ праці і зайнятості населення Мінсоцполітики і НАН України, канд. соц. наук
У Національному класифікаторі України «Класифікатор професій ДК 003:2010» (далі — КП) є професійні найменування робіт «Директор (начальник, інший керівник) підприємства» (код КП 1210.1), «Директор (керівник) малого будівельного підприємства» (код КП 1313), «Директор з економіки» (код КП 1231), «Директор комерційний» (код КП 1233). За якими критеріями підприємство належить до малих? Чи може в штатному розписі посада «Директор підприємства» бути зазначена як «Директор»? Чи можна переставляти слова в найменуванні посади, наприклад, «Комерційний директор»?

Щодо терміна «мале підприємство», то які саме підприємства належать до малих визначає Закон про бухоблік. У ч. 2 ст. 2 цього Закону зазначено, що підприємства (крім бюджетних установ) можуть належати до мікропідприємств, малих, середніх або великих.

Так, малими є підприємства, які не відповідають критеріям для мікропідприємств і показники яких на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

• балансова вартість активів — до 4 мільйонів євро;

• чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — до 8 мільйонів євро;

• середня кількість працівників — до 50 осіб.

Важливо! Якщо для конкретної галузі відсутня потрібна посада «директора малого підприємства», то потрібно від загальної назви посади з кодом 1319 «Директор (керівник) малого підприємства (у сфері охорони здоров’я, культури, освіти тощо)» утворити потрібну назву, наприклад, у вигляді: «Директор приватного детективного бюро» з кодом КП 1319.

Якщо ж підприємство не належить до класу малих, то код професії його керівника буде 1210.1 (якщо інше не зазначено в КП). При цьому в штатних розписах не потрібно наводити всю назву з КП (Директор (начальник, інший керівник) підприємства). Можна скоротити її, наприклад, до «Директор».

Тепер щодо питання про перестановку слів у професійних назвах робіт і редагування професійних назв робіт на розсуд роботодавця (наприклад, «Фінансовий директор» замість «Директор фінансовий», «Комерційний директор» замість «Директор комерційний» тощо). Такі перестановка і редагування не змінюють змісту і напряму діяльності працівника (керівника, професіонала, спеціаліста, технічного службовця тощо). Проте слід пам’ятати, що згідно з положеннями п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58, записи про найменування роботи, професію або посаду, на яку прийнятий працівник, виконуються для працівників і службовців відповідно до найменування професій і посад, зазначених у КП.

Отже, роботодавцям і кадровикам слід виконувати вимоги КП.

Вам може стати у пригоді

Назва публікації

Де знайти

Стаття «Класифікатор професій: як ним користуватися?«

«БТ», 2018, № 39

Стаття «Класифікатор професій: відповідаємо на запитання»

«БТ», 2018, № 40

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі