Теми статей
Обрати теми

Помилково сплатили ПДВ на бюджетний рахунок: як виправити промах

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Підприємство помилково перерахувало ПДВ на бюджетний рахунок, а не на свій електронний рахунок у СЕА. Як виправити таку помилку?

У цьому випадку платник ПДВ помилково перерахував кошти на бюджетний рахунок зі свого поточного рахунку. Тому повернути «помилкові» кошти на ПДВ-рахунок не вийде. Це не дозволяє зробити п. 43.41 ПКУ.

Увага! З бюджетного рахунку на ПДВ-рахунок можна повернути виключно ті надміру сплачені кошти, які потрапили до бюджету через ПДВ-рахунок. Ну, наприклад, ті податкові зобов’язання (ПЗ), які за результатами звітних періодів за деклараціями надмірно перераховано на ПДВ-рахунок, звідки вони далі були перераховані до бюджету згідно з п. 2001.6 ПКУ (лист ДФСУ від 13.02.17 р. № 3576/7/99-99-07-02-03-17). Загалом, коли платник помилково через ПДВ-рахунок сплатив завищений податок, а потім виявив промах і виправив його, подавши уточненку. У результаті виникне переплата, яку можна повернути назад на ПДВ-рахунок (див. консультацію «Повернути не можна забути»… гроші з ПДВ-рахунку» // «БТ», 2017, № 26).

А ось у вашій ситуації у платника ПДВ є лише 3 варіанти.

1. Повернути помилково перераховані кошти на поточний рахунок (якщо у платника ПДВ відсутній податковий борг). Для цього дотримуйтеся звичайної процедури, прописаної в п. 43.3 ПКУ (лист ДФСУ від 13.02.17 р. № 3576/7/99-99-07-02-03-17). Тобто подайте до податкової заяву на повернення коштів (у довільній формі) і зазначте в ній напрямок перерахування коштів — на поточний рахунок у банку.

Попереджаємо: на розгляд заяви і формування висновку про повернення сум у контролерів піде не менше 20 робочих днів (п. 43.5 ПКУ). Для самого повернення коштів — не менше 5 робочих днів (якщо, звичайно, у бюджеті будуть вільні гроші).

Тому якщо кошти на ПДВ-рахунку потрібні терміново — доведеться поповнити його ще раз власними грошима.

2. Направити помилково перераховані кошти на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу за іншими платежами. Для цього скористайтеся тим самим алгоритмом, який прописаний у п. 43.4 ПКУ. Тобто подайте податківцям заяву, складену в довільній формі, і в ній обов’язково зазначте найменування платежу, належний рахунок і код бюджетної класифікації, куди їм слід перерахувати кошти.

3. Залишити помилково зараховані кошти на бюджетному рахунку. Ці гроші згідно з п. 25 Порядку № 569* будуть враховані для погашення ПДВ-зобов’язань і штрафів, нарахованих за результатами перевірок, «самоштрафів» за уточненками і пені.

* Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

Як бачите, коштами, які знаходяться на бюджетному рахунку, можна автоматично погасити лише ті платежі, які перераховуються до бюджету з поточного рахунку.

А ось ПЗ за деклараціями (навіть прострочені) за рахунок помилкових коштів, які знаходяться на бюджетному рахунку, погасити не вдасться.

Звичайно, п.п. «б» п. 87.1 ПКУ дозволяє в загальному випадку погашати податковий борг за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум. Проте платники ПДВ можуть це зробити лише своєрідним способом. А саме: зарахувати гроші в рахунок погашення податкового боргу тільки після того, як податківці повернуть такі кошти за процедурою, передбаченою ст. 43 ПКУ. Як ви розумієте, для цього знадобиться час (див. вище).

Тому якщо ви помилково закинули гроші на бюджетний рахунок, то швидше буде відразу перерахувати ПДВ-зобов’язання через ПДВ-рахунок. Адже штрафів за порушення правил сплати податків згідно з п. 126.1 ПКУ (від 10 до 20 % погашеної суми податкового боргу) ніхто не відміняв. А потім вже беріться за повернення помилкових грошей з бюджету.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі