Теми статей
Обрати теми

Мінімальні ціни на алкоголь: чергове підвищення

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Що ж, продавцям алкоголю не звикати після кожного підвищення перераховувати ціни на міцні напої. Нагадаємо: востаннє спиртне дорожчало у вересні 2017 року. Тобто трохи більше року тому. І ось з’явилася урядова постанова № 7481, згідно з якою нові мінціни запрацювали з 2 жовтня. Тобто не зайвим буде наново повторити основні правила розрахунку мінімальних цін на алкоголь, а також обговорити усі нюанси, пов’язані з цим.

1 Постанова КМУ від 05.09.18 р. № 748 // «БТ», 2018, № 40.

Мінімальні алкоціни наразі визначені постановою № 9572, в яку регулярно вносяться відповідні зміни. Так сталося і цього разу.

2 Постанова КМУ від 30.10.08 р. № 957.

Для кого це важливо?

Усі суб’єкти господарювання, які вирішили продавати алкогольні напої, повинні пам’ятати — встановлювати ціну на такий товар (продукцію) треба з урахуванням мінімуму, зафіксованого державою.

Але не поспішаєте відразу засмучуватися. Річ у тому, що мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни встановлені лише на окремі види алконапоїв.

Так, якщо дотримуватися визначення «алкогольні напої», прописаного в ст. 1 Закону № 4813, то під держрегулювання повинні потрапити усі продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів із вмістом спирту етилового понад 0,5 % об’ємних одиниць, які зазначені в товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (окрім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також із вмістом спирту етилового 8,5 % об’ємних одиниць і більше, які зазначені в товарних позиціях 2103 90 30 00 і 2106 90 УКТ ЗЕД.

3 Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-BP.

Винятки. Водночас у постанові № 957 ви не знайдете товарних позицій з кодом УКТ ЗЕД:

2203 (солодове пиво);

2103 90 30 00 (настоянки гіркі ароматичні із вмістом 44,2 — 49,2 об. % спирту і 1,5 — 6 мас. % тирличу (генціан), прянощів і різних інгредієнтів із вмістом 4 — 10 % цукру, в ємностях місткістю не більше 0,5 л);

2106 90 (складені спиртові напівфабрикати, окрім продуктів на основі запашних речовин, використовувані у виробництві напоїв).

Тобто продавцям таких напоїв можна зітхнути спокійно — на такі товари можна встановлювати ціни на власний розсуд.

Столові вина. Вони також повинні входити до групи «звільненців» від мінцін. Адже такі напої взагалі виведені з-під сфери дії Закону № 481, окрім випадків, передбачених самим Законом (див. абзац другий преамбули до Закону № 481).

Тому і дія ст. 18 Закону № 481, яка надає Кабміну право встановлювати мінціни на алкогольні напої, на них не поширюється. Щоб це відбулося, у зазначеній нормі має бути окрема згадка про столові вина (а не про алкогольні напої взагалі). Такої ж позиції дотримувався і ВАСУ у своїй ухвалі від 29.10.14 р. № К/9991/16771/124.

4 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/41475470

Ось тільки Кабмін не звертає уваги на такі застереження в Законі № 481: у новій постанові № 748 знову є мінціни на вино. Більше того, на бік Кабміну став і ВАСУ, заявивши у своїй ухвалі від 01.06.16 р. № К/800/33272/155, що підстави для виключення зі сфери регулювання постанови № 957 операцій з реалізації вина столового відсутні. Тому при продажу столового вина бажано дотримуватися мінімальних цін.

5 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/58405665

Як зміняться мінціни

Скажемо відразу, коди товарів згідно з УКТ ЗЕД, на які встановлені мінціни, їх найменування, види мінцін для кожної категорії товарів, а також порядок розрахунку мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін залишилися тими самими.

Цього року КМУ змінив лише сам розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін:

на горілку і лікеро-горілчані вироби мінімальна оптово-відпускна ціна зросла майже на 19,5 % і складає 321 грн., а роздрібна ціна — на 12,38 % і 447 грн. відповідно (за 1 літр 100-відсоткового спирту);

на віскі, ром, джин мінімальна оптово-відпускна ціна збільшилася на 12,17 % і складає 682 грн., а роздрібна ціна — на 12,02 % і досягла 895 грн. (за 1 літр 100-відсоткового спирту);

на коньяк (бренді) «чотири зірочки» мінімальна оптово-відпускна ціна зросла на 10,26 % і складає 455,20 грн., а роздрібна ціна — на 7,99 % і досягла 696,70 грн. (за 1 літр 100-відсоткового спирту);

на інші зброджені напої. Їм дісталося найбільше, оскільки мінімальна оптово-відпускна ціна на них зросла на 31,53 % і складає 381 грн., а роздрібна ціна — на 11,07 % і дорівнює тепер 500 грн. (за 1 літр 100-відсоткового спирту).

Для інших алкогольних напоїв підвищення мінцін пройшло не так помітно.

Так, мінімальна роздрібна ціна на сидр і перрі (без додавання спирту) в скляній тарі місткістю 1 л збільшилася всього на 4,5 % і склала 29,80 грн. (за пляшку).

А ось мінімальна оптово-відпускна ціна на коньяк «п’ять зірочок» навіть зменшилася на 2,89 % і склала 481,60 грн.

Коли застосовувати нові мінціни

Постанову № 748 опубліковано 22 вересня, тому нові мінімальні ціни на алкогольні напої почали діяти після закінчення 10 днів з дня опублікування зазначеного документа. Тобто з 02.10.18 р. Це підтвердили і податківці (див. роз’яснення в категорії 115.05 ЗІР ДФСУ).

Отже, вже з цієї дати ви повинні продавати алкогольні напої за ціною не нижче таких нових мінімальних цін.

До речі, це стосується і «старих» залишків. Адже ні в Законі № 481, ні в постанові № 957 немає положень, які б дозволяли продавати залишки алкоголю з урахуванням тих мінімальних цін, які діяли в період його придбання.

Тому усі алкогольні напої (придбані як до, так і після початку дії нових мінімальних цін) слід продавати вже за новими цінами.

Порядок розрахунку мінцін

Види мінцін. На сьогодні встановлені два види мінімальних цін на алкогольні напої:

оптово-відпускні;

роздрібні.

Кожен з них має свої особливості.

Мінімальні оптово-відпускні ціни. Це ціни, які (ст. 1 Закону № 481):

• визначаються за 1 літр 100-відсоткового спирту;

• розраховуються виходячи з найнижчої оптової ціни на вітчизняну або контрактної вартості на імпортну продукцію і податків та зборів, які відповідно до чинного законодавства підлягають сплаті з одиниці продукції вітчизняними виробниками та імпортерами (ПДВ), а також з урахуванням вартості тари.

Мінімальні роздрібні ціни. Це ціни, які визначаються виходячи з мінімальних оптово-відпускних цін на алкогольну продукцію та торговельної надбавки (ст. 1 Закону № 481).

Такі ціни:

• встановлюють як за 1 літр 100-відсоткового спирту, так і за 1 пляшку (чи буде це пляшка об’ємом 1 л, 0,7 л або 0,75 л, залежить від виду алкогольного напою);

• включають «роздрібний» акциз (лист ДФСУ від 15.01.16 р. № 669/6/99-95-42-01-16-01).

Виходить, додатково збільшувати ціну на «роздрібний» акцизний податок (5 % від вартості товару з урахуванням ПДВ) не треба.

Адже якщо вартість алкогольного напою (з урахуванням суми акцизного податку) буде не нижча встановлених мінцін, то вважається, що суб’єкт господарювання вже виконав вимоги постанови № 957 (ср. ). Порушення в цьому випадку не буде (категорія 115.06 ЗІР ДФСУ).

Звичайно, враховуючи усю різноманітність міцності і розміру тари, в яку можуть бути розлиті алкогольні напої, для визначення мінціни на конкретний напій треба провести додаткові розрахунки.

Порядок розрахунку. Для того, щоб визначити мінціну для кожного конкретного міцного напою в тарі певного об’єму, необхідно:

1. Визначити код УКТ ЗЕД алкогольного напою, мінціну на який ви хочете розрахувати.

Якщо ви — платник ПДВ, то вам достатньо заглянути в податкову накладну, отриману від постачальника/виробника (їх коди УКТ ЗЕД обов’язково зазначаються в податковій накладній).

Неплатникам ПДВ можна або спробувати з’ясувати таку інформацію у постачальника, або визначити коди УКТ ЗЕД алкогольних напоїв самостійно, заглянувши власне в УКТ ЗЕД.

2. Знайти алкогольний напій у постанові № 748 (за кодом УКТ ЗЕД) і той вид мінціни, який установлений для такого напою.

3. Розрахувати шукану мінціну, використовуючи алгоритм розрахунку для обраного виду мінціни.

Алгоритм розрахунку. У групу алкогольних напоїв, для яких встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни (за 1 літр 100-відсоткового спирту), входять напої високої міцності (горілка, віскі, ординарні коньяки6, джин та ін.).

6 Для марочних коньяків радимо встановлювати ціни, орієнтуючись на більшу мінціну, затверджену для коньяку «п’ять зірочок».

Для них розрахунок мінціни проводимо таким чином: множимо мінімальну оптово-відпускну ціну, зазначену для алкогольного напою в постанові № 748, на його міцність (у %) і місткість тари (у літрах). Отриманий результат ділимо на 100 %.

Приклад 1. Розрахуємо мінімальні ціни для горілки із вмістом спирту 40 % у пляшці об’ємом 0,5 літра.

Мінімальна оптово-відпускна ціна за 1 літр 100-відсоткового спирту для горілки складає 321 грн., а мінімальна роздрібна ціна за 1 літр 100-відсоткового спирту — 447 грн.

Відповідно для пляшки горілки міцністю 40 % і об’ємом 0,5 літра:

• мінімальна оптова ціна дорівнює 64,20 грн. ((321 грн. х 40 % х 0,5) : 100 %);

• а мінімальна роздрібна — 89,40 грн. ((447 грн. х 40 % х 0,5) : 100 %).

Мінімальні роздрібні ціни (за 1 пляшку) встановлені для:

• сидру і перрі, а також зброджених напоїв із вмістом спирту не більше 8,5 % у тарі місткістю 1 л;

• вина виноградні натуральні, вина виноградні натуральні з додаванням спирту і вермути в скляній тарі об’ємом 0,7 літра і в іншій тарі місткістю 1 л;

• вина в скляній тарі місткістю 0,7 л і 0,75 л.

Для таких напоїв (при дотриманні об’єму пляшки) мінціною буде та ціна, яка зазначена в постанові № 748. Ніякого перерахунку проводити не доведеться.

Увага! Якщо зазначені напої розлиті в іншу тару або тару іншого об’єму, то від перерахунку мінціни нікуди не подітися.

У такому разі для сидру, перрі та інших зброджених напоїв, які розлиті в тару місткістю менше 1 літра або більше 1 літра, мінціну розраховуємо як добуток затвердженої мінімальної роздрібної ціни та місткості тари.

Для розрахунку мінціни для вин, розлитих у скляну та іншу тару місткістю менш ніж 1 літр і більш ніж 1 літр, 1 літр у скляній тарі, діємо так: множимо затверджену мінціну за пляшку на місткість вашої тари. Отримане число ділимо на 0,7 (див. лист ДФСУ від 10.05.18 р. № 2078/6/99-99-12-01-02-15/ІПК, категорія 115.05 ЗІР ДФСУ).

Зверніть увагу! Раніше (до 10.09.17 р. — дати попереднього підвищення мінцін на спиртне постановою КМУ від 09.08.17 р. № 634) мінімальні роздрібні ціни на вина розраховувалися інакше. Порядок розрахунку залежав від об’єму (менше 1 літра, 1 літр і більше 1 літра) і характеру (скляна або інша) тари, в яку розлитий напій.

Починаючи із зазначеної дати алгоритм розрахунку став уніфікованим — незалежно від того, чи розлите вино в тару менш ніж 1 літр, більш ніж 1 літр або 1 літр у скляній тарі, мінціну на такий напій слід визначати за формулою згідно з приміткою 2 до додатка, затвердженого постановою № 748:

(мінціна за пляшку х місткість) : 0,7.

Приклад 2. Розрахуємо мінімальну роздрібну ціну вина (код УКТ ЗЕД 2204 21 12 00) у пакеті місткістю 3 літри.

Мінімальна роздрібна ціна на такий алкогольний напій, якщо він розлитий у скляну тару місткістю 0,7 л, встановлена на рівні 49 грн. Відповідно мінімальна роздрібна ціна для пакета об’ємом 3 л дорівнює 210 грн. (49 грн. х 3 : 0,7).

Округлення цін у чеку

Ви напевно знаєте, що НБУ своєю постановою від 15.03.18 р. № 25 зобов’язав юрособ і фізосіб-підприємців, у яких немає дрібних монет для здачі, з 1 липня 2018 року проводити округлення загальних у чеку сум при розрахунках готівкою за товари (роботи, послуги) за загальними правилами математичного округлення, як у більший, так і в менший бік (детальніше в консультації «Округлення готівки в чеку vs дотримання мінімальних/максимальних цін» // «БТ», 2018, № 38).

Між тим, якщо при реалізації алкогольних напоїв округлення суми в чеку відбудеться в менший бік, то це може призвести до ризиків недотримання мінцін, визначених постановою № 957 (лист ДФСУ від 02.08.18 р. № 3395/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

На щастя, КМУ цього разу виявив мудрість, потурбувавшись і про продавців, і про покупців.

Передусім, у постанові № 748 усі мінціни вже округлені з урахуванням вимог постанови НБУ від 15.03.18 р. № 25 (хоча в проекті постанови № 748 цього передбачено не було).

Але якщо за результатами розрахунку ви отримаєте мінціну з копійками від 1 до 9, КМУ передбачив і такий варіант (див. примітку 4 до додатка, затвердженого постановою № 748).

Відтепер мінціни на алкоголь слід округлювати:

• у бік зменшення до найближчого числа, яке закінчується на 0, якщо розрахована ціна закінчується від 1 до 4 копійок;

• у бік збільшення до найближчого числа, яке закінчується на 0, якщо розрахована мінціна закінчується від 5 до 9 копійок.

Враховуючи це, у податківців залишиться менше шансів оштрафувати продавців алкоголю за недотримання мінцін при їх округленні.

Приклад 3. Розрахуємо мінімальну роздрібну ціну сидру в тарі місткістю 0,75 літра.

Мінімальна роздрібна ціна на такий алкогольний напій у тарі місткістю 1 л встановлена на рівні 29,80 грн. Відповідно мінімальна роздрібна ціна за пляшку об’ємом 0,75 літра складе 22,40 грн. (29,80 грн. х 0,75 = 22,35, але округлюємо згідно з приміткою 4 до додатка, затвердженого постановою № 748).

Відповідальність

Встановлювати ціни на алкогольні напої треба дуже уважно, оскільки за продаж алкогольних напоїв, зазначених у постанові № 957, за ціною нижче мінімальних можна серйозно поплатитися.

Навіть безкоштовне поширення алкогольних напоїв (наприклад, під час рекламної акції) податківці розглядають як торгівлю такими товарами за цінами нижче встановлених мінімальних (категорія 115.06 ЗІР ДФСУ).

Так, за оптову або роздрібну торгівлю коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами і вином за цінами нижче встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін на такі напої передбачений штраф у розмірі 100 % вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, але не менше 10000 грн. (абзац чотирнадцятий ч. 2 ст. 17 Закону № 481).

Із сказаного можна зробити декілька невтішних висновків:

• розмір штрафу контролери розраховуватимуть виходячи з вартості усієї партії товару, в яку входить продана одиниця напою за заниженою ціною. З таким підходом погоджуються і суди (див. ухвалу Львівського апеляційного адмінсуду від 11.03.14 р. у справі № 876/8377/137);

7 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/38211488

• штраф можуть застосувати виходячи з вартості усієї партії алкоголю, отриманого за одним товарно-транспортним документом (див., наприклад, постанову Одеського апеляційного адмінсуду від 12.07.18 р. у справі № 814/2468/178);

8 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75325748

• при розрахунку штрафу орієнтуватися треба на мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни того періоду, коли було виявлено порушення (а не того періоду, коли товар був придбаний) (див. постанову Київського апеляційного адмінсуду від 01.11.17 р. № 810/5008/159);

9 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/69953595

• якщо розрахована сума штрафу виявилася менше 10000 грн. (чи накладної не виявилося зовсім), то фінансова санкція складе мінімальний розмір — 10000 грн. (див. ухвалу Львівського апеляційного адмінсуду від 13.07.17 р. № 876/6138/1710).

10 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/6770404

За порушення вимог Закону № 481 посадовим особам суб’єкта господарювання може загрожувати адмінштраф згідно зі ст. 1652 КпАП (порушення порядку формування і застосування цін і тарифів) у розмірі від 85 до 170 грн., а за повторне порушення протягом року — від 170 до 255 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі