Теми статей
Обрати теми

Не роздрукували вчасно Z-звіт: наслідки

Голенко Олександр, податковий експерт
Помилково не роздрукували Z-звіт, але з’ясувалося це через декілька днів, протягом яких розрахункові операції не проводилися. Яких санкцій чекати працівникові і підприємству?

Обов’язок щодня друкувати на РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій установлений п. 9 ст. 3 Закону про РРО. Тобто за ті дні, коли жодної розрахункової операції через РРО ви не провели, Z-звіт роздруковувати не обов’язково. Навіть якщо були операції «службове внесення» та/або «службова видача» (див. категорію 109.09 ЗІР ДФСУ).

Нагадаємо, що «спеціальної» санкції за нероздрукування Z-звіту в самому Законі про РРО давно немає.

Водночас таке порушення контролери завжди трактували як неоприбуткування готівки і застосовували п’ятикратний штраф згідно з Указом Президента України від 12.06.95 р. № 436/95.

А як зараз?

Із п. 11 «касового» Положення від 29.12.17 р. № 148 бачимо, що для підприємств і їх відокремлених підрозділів, які ведуть касову книгу, а також для «безРРОшних» ФОП у процесі оприбуткування готівки Z-звіт не фігурує. Для таких підприємств/відокремлених підрозділів оприбуткування — це запис у касовій книзі на основі ПКО.

Тому якщо Z-звіт такі суб’єкти своєчасно не роздрукували, але виручку в касі оприбуткували, говорити про штрафи за неоприбуткування готівки підстав немає.

Про фізосіб-підприємців, що здійснюють готівкові розрахунки з оформленням їх товарними чеками (квитанціями), можна і не згадувати. Для них оприбуткування готівки — це запис у книзі обліку доходів і витрат (чи книзі обліку доходів).

Важливо: для відокремлених підрозділів (і ФОП), які застосовують РРО і при цьому не ведуть касову книгу (див. консультацію «Чи потрібна касова книга відокремленому підрозділу при застосуванні РРО?» // «БТ», 2018, № 13), усе складається набагато гірше. Оприбуткування готівки для них передбачає роздрукування Z-звіту. Отже, невиконання відповідної процедури (тобто відсутність запису в КОРО на РРО згідно з вклеєним Z-звітом) може накликати на таких суб’єктів п’ятикратну штрафну санкцію. Хоча в діючій редакції консультації в категорії 109.20 ЗІР ДФСУ податківці чомусь про це не згадують.

Замість цього вони намагаються притягнути санкції згідно з п. 121.1 ПКУ «за незабезпечення зберігання документів». З відповіді фіскалів схоже, що вони прирівнюють нероздрукування Z-звіту до його незбереження. Якщо ми правильно їх зрозуміли, то чекайте за це штраф у розмірі 510 грн.

А ще посадовій особі (головбухові) і касиру загрожує адмінштраф за ст. 1551 КпАП (відповідно — від 85 до 170 грн. і від 34 до 85 грн.). Справи за цією статтею розглядають суди (ст. 221 КпАП; категорія 138.03 ЗІР ДФСУ) на підставі адмінпротоколів, складених податківцями (ст. 255 КпАП; категорія 138.03 ЗІР ДФСУ).

Оскільки це порушення — разове, стягнення на працівника і посадових осіб підприємства (як правило, головбуха) може бути накладено не пізніше ніж через три місяці з того самого дня, за який не роздрукували Z-звіт (ч. друга ст. 38 КпАП).

При цьому не забувайте, що окрім власне адмінштрафу, на підставі ст. 401 КпАП покараному судом порушникові доведеться заплатити ще і судовий збір у сумі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня відповідного року* (у 2018 році це 1762 х 0,2 = 352 грн. 40 коп.)…

* Пункт 5 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.11 р. № 3674-VI.

Вам може стати у пригоді

Матеріал

Де знайти

Консультація «Копія фіскального чека та інкасація готівки з РРО»

«… Якщо використовується версія РРО, яка має функцію та дозволяє роздруковувати копію фіскального звітного чека, то у разі втрати оригіналу такого чека суб’єкт господарювання має можливість роздрукувати його копію та підклеїти її до відповідного розділу КОРО. Заборони щодо використання копії фіскального звітного чека у чинному законодавстві немає».

«БТ», 2018, № 36

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі