Теми статей
Обрати теми

ФОП-загальносистемник і прострочена дебіторка

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Ситауція. Підприємець-загальносистемник виконав послуги для іншого підприємця. Минуло 3 роки, але боржник так і не заплатив за послуги. Чи потрібно якось оформляти списання такої безнадійної заборгованості? Як це вплине на оподаткування загальносистемника? І чи потрібно подавати ф. № 1ДФ на боржника?

Оподаткування ФОП-виконавця

Доходу немає. Підприємці на загальній системі ведуть облік доходу за касовим методом. Тобто дохід вони відображають у момент отримання грошей / натуральної компенсації (п.п. 2 п. 6 Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затвердженого наказом Міндоходів від 16.09.13 р № 481, далі — Порядок № 481). При цьому сам факт відвантаження товару або виконання робіт/послуг (підписання акта) ніяк не впливає на величину доходу.

Тому в момент надання послуги (3 роки тому) підприємець не відображав доходу. Пізніше дохід теж не з’явиться — аж до моменту перерахування/передачі підприємцеві компенсації (чого у випадку, що цікавить нас, судячи з усього, вже не відбудеться).

Витрат немає. Якщо говоримо про витрати, які «лягають» у графу 6 Книги обліку доходів і витрат (далі — КОДВ), тобто про «прямі» витрати (пов’язані з конкретним доходом, які відображаються в момент отримання доходу), то врахувати їх ми, зі зрозумілих причин, не можемо. Немає доходу — немає і безпосередньо пов’язаних із ним витрат.

Що стосується витрат, які «лягають» у графи 7 «витрати на оплату праці найманих осіб» і 8 «інші витрати, пов’язані з одержанням доходу» КОДВ, то якщо, крім неоплачених послуг, їх можна пов’язати з іншим доходом підприємця, вважаємо, такі витрати можуть бути відображені і не повинні зменшуватися в частці, що припадає на неоплачені послуги.

Хоча знову ж таки податківцям такий варіант може й не сподобатися.

Таким чином, списати на витрати саму суму дебіторки, яка стала безнадійною (подібно до юросіб), підприємець не може. Але, з іншого боку, і дохід за фактом надання послуг він теж не показував.

Податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ не коригуємо. Якщо підприємець-загальносистемник є платником ПДВ, то при наданні послуги він зобов’язаний був нарахувати ПЗ з ПДВ. Оскільки імовірність отримання оплати прагне до нуля, чи можна зменшити ПЗ з ПДВ після того, як борг стане безнадійним? На жаль, ні. Послуги фактично були поставлені підприємцеві-боржнику. А раз факт постачання є — отже, є й підстава для нарахування ПЗ з ПДВ. Таким чином, підстав для коригування ПЗ — немає.

Про це говорять і податківці в категорії 101.06 ЗІР ДФСУ.

Оподаткування боржника

Якби боржник був юрособою, підприємцеві можна було б узагалі не цікавитися цим питанням. Але наш боржник — фізична особа. Тому потрібно подумати про нюанси, пов’язані з «лаврами» податкового агента.

ПДФО, ф. № 1ДФ. Після закінчення строку позовної давності в боржника з’являється дохід. Але що це за дохід, залежить від статусу боржника на момент закінчення строку позовної давності.

Варіант 1. Боржник — підприємець на загальній системі або єдиноподатник групи 3 з ПДВ. У таких суб’єктів безнадійна кредиторська заборгованість включається до підприємницького доходу (п.п. 2 п. 6 Порядку № 481, п. 292.3 ПКУ). Відповідно кредиторові (це підприємець, з яким не розплатився боржник) потрібно показати відповідну заборгованість за боржником у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «157», не утримуючи ПДФО і ВЗ (у графах 4 і 4а зазначаємо нулі).

До ЄСВ така заборгованість узагалі жодного стосунку не має.

Але обов’язково обзаведіться документами, що підтверджують такий статус підприємця-боржника.

Варіант 2. На момент закінчення строку позовної давності боржник або вже взагалі не підприємець, або єдиноподатник без ПДВ.

У такому разі говоримо про виникнення в боржника «громадянського» доходу. Відповідно «провідною зіркою», вважаємо, у такій ситуації для нас є п.п. 164.2.7 ПКУ.

Згідно із цією нормою списана заборгованість у сумі, що дорівнює у 2019 році 960,50 грн. (50 % місячного прожитмінімуму для працездатної особи на 1 січня звітного року), не оподатковується ані ПДФО, ані ВЗ.

Сума перевищення ввійде до бази оподаткування ПДФО і ВЗ. Але сплатити ПДФО і ВЗ з такого доходу зобов’язана фізособа самостійно за підсумками річного декларування (п.п. 164.2.7 ПКУ)!

При такому підході неоподатковувану частину списаної заборгованості зі строком позовної давності, що сплив (у 2019 році — 960,50 грн.), показуємо з ознакою доходу «127», а оподатковувану — з ознакою «107». Графи 4 і 4а не заповнюються.

Але… хочемо вас попередити. Податківці не так давно винайшли ноу-хау на цей випадок (див. роз’яснення в категоріях 103.02, 103.25 ЗІР ДФСУ). Їх «козир» полягає в такому. У п.п. 14.1.257 ПКУ сказано, що безповоротною фінансовою допомогою є в тому числі сума заборгованості одного платника податків перед іншим платником податків, що не стягнута після закінчення строку позовної давності.

Звідси відразу випливає висновок, що в ситуації, яка цікавить нас, ми маємо справу з безповоротною фіндопомогою і доходом боржника у вигляді додаткового блага. А такий дохід потрібно відображати у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «126».

Мало того, сплата ПДФО і ВЗ здійснюється кредитором (а не боржником).

Ми з таким підходом не згодні. У ПКУ є спеціальні правила для оподаткування заборгованості фізосіб, за якою сплив строк позовної давності, про які ми сказали вище. Логіка цих правил очевидна — боржник сам повинен платити податки з нестягнутої з нього заборгованості. Той факт, що така заборгованість ще й названа як безповоротна фіндопомога, у цьому випадку нічого не змінює. Оскільки дохід один, він не може «клонуватися».

Резюмуючи зазначимо, що за варіанта 2 (боржник вже не підприємець) ситуація складається зовсім не радісна. Як вихід, дивитися потрібно в бік інструментів, що відкладають момент закінчення строку позовної давності…

Вам може стати у пригоді

Матеріал

Де знайти

«Заповнюємо декларацію про доходи ФОП-загальносистемника»

«БТ», 2019, № 4

«Звітність ФОП на єдиному податку»

«БТ», 2019, № 3

«Заповнюємо звіт ФОП на єдиному податку груп 1 — 3»

«БТ», 2019, № 3

«Безнадійка» за неоплаченим товаром»

«БТ», 2018, № 30

«Строк давності: як обчислювати?»

«БТ», 2015, № 12

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі