Теми статей
Обрати теми

Негоспвитрати: чи доречна надмірна скромність?

Влада КАРПОВА • податковий експерт, канд. екон. наук, сертифікований бухгалтер-практик (CAP), buhgalter911@mail.ua
Бухгалтери із стажем, які пережили не одну перевірку, побоюються показувати в податковому обліку негосподарські витрати. Це нагадує ситуацію, коли всі знають, що світлофор зламаний, а все одно бояться проїхати на червоне світло. Винайдено вже і деякі способи вилучення негосподарських витрат із розрахунку податкового прибутку. Пропонуємо розібратися разом, чи варто вдаватися до таких «викрутасів».
податок на прибуток, фінрезультат, різниці

До 01.01.2015 р. в обліку з податку на прибуток відображали тільки ті витрати, які були пов’язані з госпдіяльністю платника. На сьогодні оподатковуваний прибуток визначають на основі бухприбутку. А в бухобліку, як відомо, витрати не залежать від того, пов’язані вони з госпдіяльністю чи ні.

При цьому на щастя платникам у ПКУ не передбачено коригувань на різниці, пов’язані з використанням товарів, робіт, послуг у негосподарській діяльності платника*.

* Утім, цей недолік Мінфін планує усунути, про що ми говорили у статті «Проект № 3357 vs проект Мінфіну: чого чекати під ялинку» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 46.

Тобто платники податків мають повне право на підставі ПКУ зменшувати бухгалтерський (читай — оподатковуваний) прибуток на будь-які негосподарські витрати.

img 1

Щодо питної води та наднормативних ПММ податківці підтвердили це в листі № 11999**. Стосовно штрафів, пені та неустойки — у листі № 21051***.

** Лист ДФСУ від 09.06.2015 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15. Його ми аналізували у статті «Податок на прибуток: вивчаємо «мегалист» в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 28.

*** Лист ДФСУ від 05.10.2015 р. № 21051/6/99-99-19-02-02-15.

Виняток становлять тільки такі негоспвитрати в осіб, які проводять коригування фінрезультату на різниці, що виникають відповідно до положень розд. III ПКУ ( п.п. 134.1.1 цього Кодексу), — вони збільшують фінрезультат на суму таких коригувань:

1) витрати на пожертвування неприбутковим установам та організаціям — неплатникам ППП у сумі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року ( п.п. 140.5.9 ПКУ). Водночас пожертвування будь-яким іншим особам (зокрема, фізособам, «звичайним» юрособам, які не належать до неприбуткових) без коригувань зменшують у повній сумі бухобліковий (а значить, податковий) прибуток;

2) витрати, пов’язані з невиробничими основними засобами ( п.п. 138.3.2 ПКУ).

Іншим негоспвитратам — «зелене світло» (незалежно від того, проводять вони коригування фінрезультату чи ні).

Однак уже сьогодні є платники податків, які не бажають показувати негоспвитрати в обліку з ППП (так би мовити, щоб «не лізти на рожен») і вдаються для цього до різних «хитрощів».

Далі ми й розглянемо запропоновані варіанти. При цьому орієнтуватимемося на проектну декларацію****. Вона безпосередньо «підв’язана» до даних фінансової звітності, а саме — до Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід).

**** http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2015-rik/63908.html.ср.

Зокрема, в ряд. 02 «Фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (+, -)» декларації відображають показник ряд. 2290 «Фінансовий результат до оподаткування: прибуток» Звіту про фінрезультати. Далі ті особи, які проводять коригування фінрезультату, коригують цей показник на різниці, передбачені у ПКУ.

img 2

Увага: головний принцип полягає в тому, що дані ряд. 02 декларації повинні збігатися з показником ряд. 2290 Звіту про фінрезультати. Причому контролери обов’язково звірятимуть ці показники, оскільки фінзвітність подають до податкового органу разом з декларацією ( п. 46.2 ПКУ).

А тепер розглянемо запропоновані «махінації» з фінзвітністю.

«Відразу на прибуток»

Відповідно до Інструкції № 291***** усі без винятку витрати (у тому числі й негосподарські) відображають у такому порядку:

— тільки на рахунках 8-го класу витрат;

— тільки на рахунках 9-го класу витрат;

— на рахунках 8-го і 9-го класів витрат.

***** Інструкція про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291.

Далі всі витрати списують на рахунок 79 «Фінансові результати», а згорнуте сальдо за цим рахунком (прибуток або збиток) закривають у кореспонденції з рахунком 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)». У Звіті про фінрезультати стосовно витрат відображають обороти за кредитом рахунків витрат з дебетом рахунка 79.

«Обережні оптимізатори», щоб не розгнівати податківців, пропонують змінити цю процедуру стосовно негоспвитрат і списувати їх без використання рахунків 8-го і 9-го класів відразу на рахунок 44. Наприклад, витрати, пов’язані з наднормативним використанням ПММ, тоді показують проводкою Дт 44 — Кт 203 «Паливо».

У цьому випадку негосподарські витрати не будуть відображені у Звіті про фінрезультати та відповідно не вплинуть на податковий прибуток.

Зрозуміло, що такий порядок суперечить нормам Інструкції № 291. Однак він призводить також і до порушення принципу обачності зі ст. 4 Закону про бухоблік. Причому в бухобліку цей принцип є основоположним.

img 3

Адже метою ведення бухобліку та складання фінзвітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства ( ч. 1 ст. 3 Закону про бухоблік).

Тому свідоме невідображення витрат у Звіті про фінрезультати може бути інтерпретоване як навмисне перекручення інформації у фінзвітності.

«Кроїмо» дані фінзвітності

Цей варіант передбачає, що у Звіті про фінрезультати свідомо не вказують негосподарські витрати. Власне, він є «співзвучним» варіанту 1 з тією лише різницею, що позначені витрати можуть проходити у бухобліку через рахунки 8-го і 9-го класів, тільки ці обороти не враховують при заповненні Звіту про фінрезультати. Відповідно, і при такому розкладі навмисно перекручуються дані фінансової звітності.

І тут виникає резонне запитання: як за це можуть покарати?

Можливі санкції

За перекручення даних фінзвітності передбачено декілька покарань.

1. Ведення бухобліку з порушенням установленого порядку, внесення неправдивих даних до фінзвітності може загрожувати накладенням на винних осіб адмінштрафу в розмірі від 136 до 255 грн. ( ст. 1642 КпАП). Але цей штраф, на щастя, не є єпархією податківців (єпархією Держфінінспекції). Тому багато хто ним не «переймається».

2. Порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств установленого законом порядку ведення податкового обліку, до якого може бути віднесено і перекручення даних у декларації, тягне за собою накладення адміністративного штрафу в розмірі від 85 до 170 грн. за ст. 1631 КпАП. Протоколи за цією статтею складають податкові органи ( ч. 1 ст. 255 КпАП), розглядають справи щодо цих порушень суди ( ст. 221 КпАП). Однак, оскільки за наших умов не порушити податковий облік практично неможливо, цим штрафом також зазвичай бухгалтери не переймаються.

3. Надання недостовірних даних для проведення статспостережень (до яких належить і фінзвітність) може загрожувати накладенням адмінштрафу на посадових осіб підприємства за ст. 1863 КпАП у розмірі від 170 до 255 грн. Штрафують за цією статтею органи статистики ( ст. 2443 КпАП).

img 4

Однак органи статистики самостійно перевірки не проводять, тому навряд чи встановлять таке порушення.

Наші рекомендації

Ми в будь-якому разі не рекомендуємо свідомо перекручувати дані фінзвітності. Частково негосподарські витрати можна «витягти» шляхом проведення передбачених у розд. III ПКУ коригувань. Платники, річний дохід яких перевищує 20 млн грн., у будь-якому разі зобов’язані будуть їх робити. А малодохідні платники просто можуть не приймати рішення про непроведення коригувань фінрезультату.

Що стосується не передбачених у ПКУ коригувань фінрезультату на негосподарські витрати, то тут ще потрібно «дочекатися» тих змін, які планує запровадити Мінфін (див. вище).

Ну і знову ж таки — той факт, що негосподарські витрати правомірно зменшують оподатковуваний прибуток, на цей час підтверджують і самі контролери.

img 5

А якщо ви бажаєте підстрахуватися на майбутнє, то позначайте негосподарські витрати в аналітичному обліку, наприклад, пропускайте їх через субрахунок 949/негосп, який списуйте в загальному порядку на рахунок 79. Тоді «у разі чого» вам буде простіше відразу їх «витягти».

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі