Теми статей
Обрати теми

РК до ПН: news від податківців

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Кожен бухгалтер бажає знати... позицію фіскалів з того чи іншого питання. Буквально днями з’явилася ціла низка листів від податківців. Цього разу з роз’ясненнями щодо РК до ПН. Пропонуємо обговорити, що нового та цікавого нам підготували податківці.
ПДВ-облік, коригування

«Зменшуючі» РК до «долютневих» ПН

Суть проблеми: згідно з ПКУ всі РК до «долютневих» ПН повинен реєструвати продавець ( ст. 192 ПКУ). Нагадаємо: ця норма з’явилася ще в період тестового режиму ПДВ і потім завдяки Закону № 643* «осіла» у  ст. 192 ПКУ. Насправді ж на реєстрацію в ЄРПН такі РК пропускаються тільки за умови їх реєстрації покупцем (якщо покупець є платником ПДВ)**.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.2015 р. № 643-VIII.

** Див. статті «Розрахунок коригування до ПН: розбираємо популярні питання» («Бухгалтер 911», 2015, № 35) і «Зменшуючі РК за «старими» ПН: проблема без вирішення» («Бухгалтер 911», 2015, № 34).

І ось що думають податківці з цього приводу. У листах № 20281*** і № 8781**** вони стверджують, що всі «зменшуючі» РК (у тому числі і до «долютневих» ПН) повинен реєструвати покупець. І хоча аргументи на користь такого висновку відшукати у ПКУ складно, висновок фіскалів продиктований самою логікою «суперформули» (на це ми також звертали увагу в наших статтях**). Якщо продавець отримав би право одноосібно реєструвати «зменшуючі» РК, то покупець не зміг би контролювати свій ліміт. Зареєструвавши «зменшуючий» РК, постачальник автоматично б зменшив показник ∑НаклОтр покупця і «зрізав» би йому частину ліміту. А так не має бути.

*** Лист ДФСУ від 24.09.2015 р. № 20281/6/99-99-19-03-02-15.

**** Лист ДФСУ від 17.09.2015 р. № 8781/Ч/99-99-19-03-02-14.

Тому слід прислухатися до думки податківців і всі без винятку «зменшуючі» РК (у тому числі і до «долютневих» ПН) надсилати на реєстрацію покупцю. А норму ПКУ, найімовірніше, пізніше підкоригують.

img 1

Принаймні, у проекті нового Порядку заповнення ПН хочуть закріпити норми про те, що всі без винятку «зменшуючі» РК, складені після 01.07.2015 р. до ПН для покупця — платника ПДВ, реєструє покупець.

Дата отримання РК у гр. 7 додатка Д1 і регштрафи

img 2

Штрафи не застосовуються до РК, складеного (з датою складання) до 01.10.2015 р. ( п. 35 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

Ще одно цікаве роз’яснення — лист № 20289*****. У першій частині цього листа податківці порушили питання: чи застосовується штраф до покупця за несвоєчасну реєстрацію «зменшуючого» РК? Адже штраф розраховується від суми ПДВ, а вона в такому РК є від’ємною. У листі податківці підтвердили висновок п. 1201 ПКУ — штраф застосовується і до покупця. Розраховується він від «абсолютного» значення. Щоправда, не зрозуміло, що робити за ситуації, коли продавець взагалі не передав покупцю такий РК на реєстрацію або передав його із запізненням.

***** Лист ДФСУ від 24.09.2015 р. № 20289/6/99-99-19-03-02-15.

Наступний момент, якому приділено увагу в листі: яку дату отримання РК ставити до гр. 7 додатка Д1? Причому в листі розглядається випадок, коли РК є «збільшуючим» (тобто його зобов’язаний реєструвати продавець). Податківці говорять, що в цьому випадку у гр. 7 таблиці 1 (заповнюється продавцем) і таблиці 2 (заповнюється покупцем) додатка Д1 вказується дата реєстрації РК продавцем. Таких висновків раніше доходили і ми******. Відстежувати дату реєстрації можна за квитанцією з ЄРПН.

****** Читайте статтю «Графа 7 додатка Д1: яку дату ставити» в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 27.

img 3

Єдине, що залишається невирішеним, — це проставляння дати безпосередньо продавцем у гр. 7 таблиці 1, якщо РК був виписаний у звітному періоді, але на дату подання декларації так і не був зареєстрований. Нагадаємо: продавець повинен збільшити ПЗ у періоді коригування незалежно від факту реєстрації РК в ЄРПН. У цьому випадку доведеться заповнювати гр. 7 таблиці 1 з прокресленнями, а потім подавати УР (див. далі).

Якщо дата отримання РК у додатку Д1 не зазначена або зазначена неправильно, податківці вважають це помилкою. Для її виправлення вони рекомендують подати УР і «уточнюючий» додаток Д1, в якому: 1) запис з неправильною датою отримання (уключаючи вартісні показники) вказується з «мінусом» (тобто сторнується); 2) вказується правильний запис (уключаючи вартісні показники); 3) у рядку «Усього» проставляється «0».

img 4

Зауважимо, що у зворотній ситуації, коли РК є «зменшуючим», датою отримання такого розрахунку покупцем є дата його реєстрації в ЄРПН покупцем (про це податківці вже говорили раніше).

Коригування після «ПДВ-виходу»

У листі № 20255******* податківці розглянули ситуацію, коли після постачання товарів/послуг відбувається збільшення суми компенсації, а покупець на дату такого коригування вже є неплатником ПДВ. Нагадаємо, що в загальному випадку при поверненні товарів / зміні суми компенсації або поверненні передоплати коригування ПЗ і ПК здійснюється на підставі РК ( ст. 192 ПКУ). А якщо покупець на кінець звітного періоду виявився неплатником, то коригування можливе при дотриманні умов п. 192.2 ПКУ.

******* Лист ДФСУ від 24.09.2015 р. № 20255/6/99-99-19-03-02-15.

У листі податківці говорять: якщо відбувається збільшення суми компенсації, то продавець на дату такого збільшення (на суму збільшення) повинен скласти нову ПН з ІПН 100000000000 (тобто вважається, що це нова операція постачання). РК у цьому випадку, на думку фіскалів, не може бути складений, оскільки покупець уже є неплатником. Тут проблема технічного характеру. Річ у тім, що спочатку ПН була складена на покупця з «реальним» ІПН, а коригування відбувається, коли покупець є неплатником (тобто РК повинен уже складатися з умовним ІПН 100000000000). Але ЄРПН не пропустить на реєстрацію РК з ІПН, за яким немає ПН.

У ситуації зі збільшенням суми компенсації податківці говорять: складайте нову ПН на збільшуючу суму. Але безпроблемно цей варіант пройде, якщо здійснюється допоставка товару, яка раніше оплачена не була. Набагато гіршими є справи зі «зменшуючими» РК. Адже наявна проблема в ЄРПН (невідповідність ІПН у ПН і РК до неї) і думка податківців про те, що РК у цій ситуації не складається, залишають нерозв’язаною можливість відкоригувати ПЗ продавцю. Хоча п. 192.2 ПКУ дозволяє це зробити.

img 5

Очевидно, що технічні проблеми з реєстрацією РК не повинні обмежувати право постачальника на зменшення ПЗ. Але, найімовірніше, позицію доведеться відстоювати в суді.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі