Теми статей
Обрати теми

«Лікуємо» помилки у «прибутковій» декларації: про копії фінзвітності

Юрій Товстоп’ят, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Якщо в декларації з податку на прибуток було допущено помилку «родом» з бухобліку, то виправити її можна двома «старими-добрими» способами*. Але це — не новина. Крім того, ДФСУ бажає отримати від платника в такому разі (1) доповнення до декларації з поясненнями і зазначенням відповідних сум, (2) копії фінансової звітності з виправленими показниками. Про це й поговоримо.
податок на прибуток, фінансова звітність, виправлення помилок

* Детальніше про які ви могли прочитати у статті «Виправляємо помилки в «прибутковій» декларації: як книжка пише?» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 23).

Така позиція знайшла своє відображення в листі ДФСУ від 26.05.2016 р. № 11515/6/99-99-15-02-01-15. Причому заслуговує на увагу в цьому листі перш за все саме той факт, що згідно з рекомендаціями податківців (не керівництвом до дії!) платник, виходить, повинен (1) повторно скласти фінансову звітність, в якій тепер «спливла» помилка, (2) надати її копії податківцям.

Почнемо з того, що ДФСУ саме рекомендує, причому стосуються її поради як копій виправленої фінзвітності, так і доповнення до декларації, що подається згідно з п. 46.4 ПКУ. Про те, що подання доповнень — саме право платника податків, а не його обов’язок, ми вже зазначали**. Те ж саме можна стверджувати і щодо копій виправленої фінзвітності. Принаймні у цьому листі податківці не навели аргументів, що свідчать про те, що подібне випливає з вимог чинного законодавства. Повірте: якби випливало — вони б не рекомендували, а вимагали ☺.

** Стаття «Виправлення з податку на прибуток: розбираємо практичні ситуації» у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 25.

У ЗІР (категорії 102.25) наразі й надалі розміщена консультація, в якій ДФСУ зазначає про подання разом з декларацією з податку на прибуток тільки доповнення.

Більше того, сам факт необхідності складання виправленої фінзвітності за період, у якому було допущено помилку, підлягає обговоренню***.

*** Детальніше про виправлення помилок, допущених у фінзвітності, ви могли прочитати у статті «Виправлення у фінзвітності та «прибутковій» декларації» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 20).

Інше питання, у який спосіб платник податків, який не бажає «лізти на рожен» з податківцями, повинен подати копії фінзвітності. «Рецептів» в аналізованому листі ДФСУ не наводить. Оскільки йдеться саме про копії, то, схоже, відправляти їх доведеться на папері ☹.

img 1В електронному вигляді їх відправити не вийде, адже, по-перше, говоримо про копії (а не оригінали), а по-друге, не до кінця зрозумілий статус такої звітності (уточненої, як і звітної нової, фінзвітності «у природі» не існує)...

У частині подання фінзвітності (якщо йдеться про оригінали) п. 46.2 ПКУ, як і п. 2 Порядку № 419****, висуває такі самі вимоги, як і до подання податкової звітності. А отже, у цьому випадку задіяні можуть бути тільки два перші способи з п. 49.3 ПКУ: (а) особисте подання платником податків або уповноваженою на це особою; (б) надсилання поштою з повідомленням про вручення і з описом вкладення.

**** Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419.

На такі от «жертви» ☺ рекомендує йти ДФСУ... Ключове запитання: воно вам треба? Але як на нього відповідати — вирішувати платнику.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі