Теми статей
Обрати теми

Старі книги обліку розрахункових операцій: можна вести й надалі

Олександр Крук, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Нещодавно Мінфін наказом від 14.06.2016 р. № 547 серед іншого відновив форми книг обліку розрахункових операцій: як на РРО, так і на господарську одиницю (про що ви могли дізнатися з нашої статті в журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 31, с. 24). Резонно виникло запитання: чи можна продовжувати вести старі книги «до переможного кінця»? Ми говорили «так». Зараз і ДФСУ сказала «так». Але є нюанси, про які й розповімо.
перехід зі старої КОРО на нову, «роздрібний» акциз, ДФСУ

Інформаційний привід — лист ДФСУ від 05.08.2016 р. № 26665/7/99-99-08-01-03-17.

У ньому йдеться про книги обліку розрахункових операцій на РРО. Водночас можна говорити про застосовність висновків із нього і щодо книг на господарську одиницю (тільки номери граф будуть іншими).

Теза № 1. «У сьогоднішній час» (див. врізку ліворуч) перші, другі та наступні книги обліку розрахункових операцій на РРО повинні реєструватися виключно за новими формами.

img 1Наказ Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547 набув чинності з 26.07.2016 р. Відповідно «у сьогоднішній час» — означає починаючи з 26.07.2016 р.

Теза № 2. Можна продовжувати використовувати старі книги обліку розрахункових операцій на РРО до першої з подій:

— закінчення книги;

— завершення строку служби або скасування використання відповідного РРО;

— виникнення підстав для перереєстрації або скасування реєстрації книги. При цьому встановлено «пільговий» період, протягом якого навіть у разі перереєстрації зберігається стара книга, — до 26.08.2016 р. Після закінчення цього строку доведеться реєструвати нову книгу.

Теза № 3. Якщо суб’єкт господарювання займається реалізацією підакцизних товарів і для нього обов’язковим є виділення в чеку РРО суми акцизного податку (з урахуванням перехідної норми з п. 5 наказу Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13*), то стару книгу потрібно заповнювати так:

* Детальніше про це зможете прочитати у статті «Нова РРО-нормативка (наказ № 13): форма розрахункових документів і не тільки» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 11).

1) у назвах граф 6, 7 слід дописати знак «/» і відповідно слова «за ставкою акцизного податку», «сума акцизного податку»;

2) за наявності розрахункових операцій за товари підакцизної групи послідовно вносяться:

— до графи 6 — суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою ПДВ, «/», суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою акцизного податку;

— до графи 7 — суми ПДВ, «/», суми акцизного податку.

При цьому суб’єкт у будь-який момент за власним рішенням може перейти на нову книгу (заздалегідь зареєструвавши її). ДФСУ підкреслює, що внаслідок «зміни форми книги» реєстрація нової книги може бути здійснена в будь-який момент.

Якщо «акцизна» тема для суб’єкта не актуальна, жодних змін до старої книги можна взагалі не вносити.

Теги КОРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі