Теми статей
Обрати теми

Життя до запровадження паливної СЕА: додамо ясності

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Частина акцизних «новинок» уже діє з 1 січня. А, отже, є запитання... та відповіді.
платники АП, акцизна накладна, втрати палива, регліміт, акцизний склад

Запитання

Відповідь

Продаємо паливо (раніше придбане).

Ми є платниками акцизного податку (АП) із січня чи з березня? Місцеві податківці говорять: з березня. Чи мають вони рацію?

Формально новий п.п. 212.1.15 ПКУ, який зарахував до числа платників АП осіб, які реалізують паливо, запрацював з 01.01.2016 р.

Це не означає, що ви повинні щось сплачувати вже сьогодні, але ось реєструватися платником АП вам потрібно (підстав для відстрочення у ПКУ ми не знайдемо).

Про небезпеку працювати у такому разі без реєстрації платником АП ми вже вас повідомляли (у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 1-2 і № 3). Це загрожує штрафом у розмірі 100 % вартості проданого палива.

Але позитивний момент на сьогодні — податківці «включили» здоровий глузд і пояснили в листі ДФСУ від 21.01.2016 р. № 1903/7/99-99-19-03-03-17, що:

заяву на реєстрацію платником АП потрібно подавати лише після затвердження Порядку ведення реєстру платників акцизного податку з реалізації палива та Заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації палива;

першу деку з АП реалізаторам палива потрібно буде подати за підсумками березня (тобто не пізніше 20.04.2016 р.)

З 01.01.2016 р. по 29.02.2016 р. АП сплачуємо за старими правилами?

Передусім уточнимо «предмет розмови». Якщо говоримо про АП «роздрібний», то узагалі механізм його сплати практично не змінився і не зміниться. Тут лише потрібно мати на увазі, що з 01.01.2016 р. запроваджена нова ставка «роздрібного» акцизу з палива: 0,042 євро за кожний літр проданого товару ( п.п. 215.3.10 ПКУ) (детальніше про це ви могли прочитати у статті «Революція в реалізації палива — 2016: СЕА-2 і не лише» журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 1-2).

А ось «новаторський» механізм сплати АП тими ж перепродавцями палива (вони сплачуватимуть акциз тільки з обсягів своєї реалізації, що перевищують «вхідні» обсяги, отримані від інших платників АП та підтверджені акцизними накладними у «паливній» СЕА, — п.п. 213.1.12 ПКУ) стартує тільки з березня.

Тобто, так, до березня АП сплачуємо за «старими» правилами — виходить у тому числі «роздрібний» АП з урахуванням змін у частині його ставки. А з березня до «роздрібного» АП додається ще й АП «звичайний».

Важливо розуміти! «Роздрібний» АП нікуди не дівається. Сплата «звичайного» АП із запуском СЕА-АП — це не заміна «роздрібного» АП. «Роздрібний» АП і «звичайний» АП — речі, жодним чином не пов’язані між собою

Чи потрібно нам створювати акцизний склад, якщо у нас чуже паливо на зберіганні?

Потрібно, оскільки завантажуєте та розвантажуєте не власне паливо (не для власного споживання), а те, що знаходиться у вас на зберіганні. Отже, на вас не поширюється виняток з  п.п. 14.1.6 ПКУ: «…за винятком приміщень для завантаження-розвантаження, зберігання палива виключно для потреб власного споживання пального розпорядником акцизного складу»

buhgalter911@mail.ua

Теги СЕА паливо
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі