Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна, зареєстрована за старою формою, — не завада для податкового кредиту

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Чи дійсна податкова накладна, зареєстрована 01.04.2016 р. за старою формою? Податківці нарешті озвучили свою думку із цього приводу. Усі подробиці — далі.
ПДВ-облік, податкові накладні

Ви, напевно, пам’ятаєте невтішну ситуацію з реєстрацією податкових накладних 01.04.2016 р. З цієї дати почала діяти нова форма податкової накладної. Але найголовніше! Усі податкові накладні починаючи з 01.04.2016 р. (у тому числі і складені до цієї дати) повинні були реєструватися за новою формою. Це було прямо закріплено у п. 3 Порядку № 1307*.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Але ось «технічно» настроїти реєстрацію податкових накладних в Єдиному реєстрі фіскали не встигли. У результаті фактично податкові накладні 01.04.2016 р. реєструвалися в Єдиному реєстрі як за новою, так і за старою формою. Знаючи ставлення податківців до податкових накладних, покупці, які отримали стару форму накладної, одразу ж запитували себе: чи можна на її підставі показати податковий кредит?

Ми свого часу зазначали, що для претензій до старої податкової накладної законодавчих підстав немає**.

** Стаття «Про стикування старої та нової форм податкової накладної» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 15).

Але ж, певна річ, платникам хотілося переконатися, що такої самої думки дотримуються і податківці. І от нарешті ми дочекалися від них такого роз’яснення. Фіскали у листі ДФСУ від 09.08.2016 р. № 17186/6/99-99-15-03-02-15 підтвердили, що стара форма податкової накладної не може бути єдиною причиною для зняття податкового кредиту ☺. Так, у листі сказано, що «реєстрація в ЄРПН податкової накладної за формою, яка на дату такої реєстрації втратила чинність (якщо в реєстрації такої податкової накладної не відмовлено), не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту за такою податковою накладною».

Податківці визнають, що згідно з п. 7 Порядку № 1246*** після надходження податкової накладної та/або розрахунку коригування на реєстрацію вони зобов’язані перевірити відповідність електронного документа встановленому формату (стандарту).

*** Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

Відповідно, якщо податкова накладна зареєструвалася за старою формою — це означає, що вона пройшла таку перевірку і є дійсною. Покупець має право на податковий кредит за такою податковою накладною.

img 1Втім, навіть якщо теоретично припустити, що така податкова накладна помилкова, ця помилка все одно не заважає ідентифікації операції. А отже, і не може бути причиною для зняття кредиту.

Тому ті покупці, які боялися показувати податковий кредит на підставі податкової накладної, складеної за старою формою, можуть сміливо його тепер показати****.

**** Нюанси знайдете у статті «Обмежувальні» ПДВ-строки (180, 365, 1095): нюанси застосування» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 33).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі