Теми статей
Обрати теми

«Складні» товари «стукають у двері», або «РРО-наїзд»

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Заздалегідь і неодноразово вже писали про РРО-загрозу, навислу над торговцями технічно складними побутовими товарами. На жаль, це відбулося. Відповідний перелік товарів — «згубників РРО-імунітету» «допиляний». Уже в травні він «побіжить». Що потрібно у зв’язку із цим врахувати?
РРО, технічно складні побутові товари

Відколи? Говоримо про Перелік № 2311.

1 Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 231.

Як ми вже писали раніше2, відкоригований алгоритм набуття ним чинності. Не з першого числа кварталу, наступного за кварталом офіційної публікації. А через 30 днів з дня публікації. У результаті виходимо на 08.05.2017 р.

2 Стаття «Як установити РРО, якщо…» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 13).

Хоча, увага! Навіть у такому питанні, як обчислення строку набуття чинності нормативними документами, немає єдності img 1. Та ж Держрегуляторслужба «надає орієнтування» на 07.05.2017 р. Тому безпечніше орієнтуватися на 07.05.2017 р.

Жодного перехідного періоду / «штрафних» відстрочень немає. Можливо, з’являться, але поки що таких ініціатив не видно.

Що стосується «пристроїв третього покоління» — розподілених комп’ютерно-касових систем, де як термінал використовується смартфон, планшет, ноутбук і т. ін. — то і в цьому напрямі просування слабке.

img 2Відповідний законопроект від 19.02.2016 р. № 4117 пройшов тільки перше читання.

Які товари увійшли до Переліку № 231? Про проект Переліку № 231 ми розповідали доволі докладно3. Радує, що підсумковий його варіант після гарячих обговорень став набагато конкретнішим і лаконічнішим. Познайомитися з його «офіційним вмістом» ви можете за посиланням: https://buhgalter911.com/news/news-1027867.html.

3 Почали в журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 11, а продовжили в № 13.

Зверніть увагу: в цьому Переліку практично всюди перелічені вже не лише групи (два знаки) і товарні позиції (чотири знаки), але і конкретні їх представники (підсубпозиції) з 10-значным кодом за УКТ ЗЕД. Саме при торгівлі ними (підсубпозиціями) ви і втрачаєте «РРО-імунітет». А групи, товарні позиції наведені, по суті, довідково.

img 3Тому якщо вказаний конкретний 10-значный код, орієнтуємося саме на названу в Переліку № 231 підсубпозицію, а не на 4-значний код товарної позиції (її повний зміст)!

Якщо ж конкретизації до підсубпозиції з 10-значним кодом немає, а є тільки 4-значний код товарної позиції, значить, орієнтуємося на вміст цієї товарної позиції.

Наприклад, наведена тільки товарна позиція 9207 УКТ ЗЕД. Значить, «РРО-імунітет» знищує продаж будь-якого представника цієї позиції. У свою чергу, в неї входять: інструменти музичні, у яких звук створюється або повинен посилюватися електричним способом (наприклад, органи, гітари, акордеони).

Підтвердження такого підходу знаходимо в перших роз’ясненнях Держрегуляторслужби щодо застосування Переліку № 231 (https://buhgalter911.com/news/news-1027925.html).

Що змінилося в остаточному тексті Переліку в порівнянні з проектом?

1. Побутова техніка. У Переліку № 231 залишили в основному велику побуттехніку (кондиціонери, плити, духовки, холодильники тощо), а «дрібниці» типу побутових фенів, блендерів, міксерів, прасок, м’ясорубок і т. ін. виключили img 4.

2. Інструменти. Як і раніше, в Переліку залишилися шліфмашини, перфоратори, електропили, газонокосарки й інший інструмент.

img 5Водночас дрилі з підсубпозиції 8467 21 10 00 (які можуть працювати без зовнішнього джерела живлення) в Переліку не названі.

3. Комп’ютерна і друкарська техніка. На жаль, але тут Перелік навіть розширили img 6. У результаті «РРО-імунітет» можна втратити при продажу: серверів, настільних комп’ютерів, ноутбуків, планшетів, електронних книг, жорстких дисків (у тому числі зовнішніх), відеокарт, звукових карт, материнських плат, оперативної пам’яті, процесорів, сканерів, принтерів, плоттерів, факсів, плеєрів, колонок, моніторів, проекторів, телевізорів.

img 7Не згадані в Переліку № 231 клавіатура і флешки, тому ними торгувати можна без загрози для «РРО-імунітету» img 8.

4. Мобільні телефони. І тут, на жаль, порадувати особливо нічим. Торгівля смартфонами, мобільними, дротовими, супутниковими телефонами, смарт-годинниками, міні-АТС, домофонами тощо позбавить вас «РРО-імунітету».

А ось навушниками і мікрофонами можна торгувати без загрози для «РРО-імунітету», оскільки їх з Переліку № 231 прибрали.

5. Фото і відеотехніка. У Переліку залишилися фотоапарати, фотоспалахи, відеокамери, відеореєстратори, GPS-навігатори, камери відеоспостереження, квадрокоптери для відеозйомки. До них додалися ще й об’єктиви img 9!

img 10Є невелика компенсація у вигляді кінокамер і кінопроекторів — їх з Переліку прибрали.

6. Ігри. З Переліку № 231 виключили гральні карти (які викликали справедливе обурення), настільні ігри, устаткування для більярда, кегельбану, столи для казино img 11. Серед «згубників» «РРО-імунітету»: ігрові приставки, геймпади, джойстики і керма, електронні музінструменти, плюс додали навчальних роботів, дронів, іграшки на радіоуправлінні і квадрокоптери.

7. Годинники. Що ж маємо у результаті? РРО потрібний тільки при продажу наручних смарт-годинників (код УКТ ЗЕД 9102290000). А продаж інших годинників на «РРО-імунітет» не зазіхає.

Щоправда, залишається нечітким один момент. Навіщо в Переліку вказані всі групи годинників «9101 — 9107», а не просто група наручних годинників (9102)? Плюс до цього відсутній знак «:» img 12.

Сподіваємося, що це все-таки недоробка, яку з часом підправлять. Але знову ж таки, настійно рекомендуємо звернутися до податківців за письмовою індивідуальною податковою консультацією щодо цього4.

4 Вам допоможе стаття «Податкові консультації «на зламі часів»: найближче майбутнє» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 12).

По інших товарах «пробіжимося» коротко.

Що ще випало з Переліку? Це радіоприймачі, магазинні ваги і гирі, автомобілі, велосипеди без двигуна, дитячі й інвалідні візки, причепи, усі медичні товари, у тому числі тонометри, шприци, голки, милиці, протези (але в Переліку залишилися апарати для сліпих, глухих, німих), уся зброя, пальники паливні, каландри, машинки для стрижки волосся і для епіляції.

А що, навпаки, додалося в порівнянні з проектом? Це: занурювальні насоси для рідин, електричне снігоприбиральне устаткування, електричні аератори і садові подрібнювачі, лічильники банкнотів, детектори валют, біндери, знищувачі документів, 3D-принтери і 3D-ручки, конвертори супутникового телебачення, металошукачі, інфрачервоні сауни, солярії, культиватори, мотоблоки, квадрокоптери, електромасажери, апаратура для ароматерапії, електоінгалятори (небулайзери), метеостанції, термометри, гігрометри, барометри, лічильники (!) газу/рідини/електроенергії, GPS-трекери, електронні крокоміри, спортивні браслети, фітнес-трекери.

Чи потрібний РРО, якщо я торгую товарами з Переліку, але не новими, а б/в? Ні в ПКУ, ні в Законі про РРО, ні в Переліку № 231 немає згадки про те, що при продажі б/в товарів можна працювати без РРО. Тобто формально «РРО-імунітет» зникає.

Але з іншого боку, Перелік № 231 містить товари, які підлягають гарантійному ремонту або гарантійній заміні. І застосування РРО за цими товарами, як проголошує Кабмін, вводиться саме для того, щоб захистити права споживачів при гарантійній заміні або ремонті цих товарів! Але якщо гарантії вже немає, то і підтверджувати нічого.

Проте доки не з’явиться якесь роз’яснення від податківців із цього питання, радимо перевести торгівлю на безготівку.

Я продаю товари з Переліку тільки на одній торговій точці, чи потрібний мені РРО на інших точках? Так, потрібний на всіх торгових точках5.

5 Деталі знайдете в статті «Топ-6 запитань про РРО і побутову техніку» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 12).

Чи можна піти від РРО і якщо так, то як? Є декілька способів. Найнадійніші — перейти виключно на безготівку (але без прийому платіжних карток) або нехай покупці платять вам на рахунок через касу банку.

img 13Про більш ризиковані способи уникнення РРО (термінал самообслуговування, договір доручення і т. ін.) ми розповідали у свіжих номерах6.

6 Детальніше про це можна прочитати в статті «Відхід від РРО: а що, якщо підприємцеві…» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 13).

Як поставити РРО? Чи обов’язково ставити POS-термінал для прийому карт? Детально про установку РРО ми писали в журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 13. Якщо у вас є РРО, то і POS-термінал для прийому карт теж потрібний (постанова № 8787).

7 Постанова Кабміну «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» від 29.09.2010 р. № 878.

img 14Кількість терміналів = 50 % від кількості РРО (якщо РРО — 1, то і POS-термінал — 1).

Не встановлювати POS-термінал можуть підприємці і юрособи, які працюють у населених пунктах з чисельністю населення до 25 тис. осіб, а також юрособи(!)-торгівці, у яких торгова площа менше 20 кв. м (окрім АЗС).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі