Теми статей
Обрати теми

Індексація і К°: включаємо/«виключаємо», порівнюючи з «мінімалкою»?

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Чи треба включати суми індексації зарплати і матдопомоги до відпустки до загальної суми зарплати працівника для цілей виконання вимоги про виплату зарплати не нижче «мінімалки»?
«трудова» доплата, індексація, середній заробіток, матдопомога, «шкідливі» доплати

«Трудова» доплата до мінзарплати «крокує» країною*.

* Нюанси цього «ходу» ви можете почерпнути зі статей номера 4 журналу за цей рік: «Трудова» доплата до мінзарплати: деталі» і «Не плутаємо! «Трудова» доплата до мінзарплати і сплата ЄСВ з мінзарплати».

Одне з «гарячих» запитань: чи треба включати суму індексації зарплати до загальної суми зарплати, яка порівнюється з «мінімалкою»?

Адже вимога про проведення індексації зарплати, так само як і вимога про нарахування зарплати не нижче «мінімалки», є державною гарантією. Не може ж одна гарантія «з’їдати» іншу?! За роз’ясненнями ми звернулися до Мінсоцполітики.

Спочатку фахівці цього відомства роз’яснювали, що сума індексації нараховується «зверху 3200»**. Але офіційна відповідь на наш запит, на жаль, виявилася абсолютно протилежною: суму індексації слід включати в загальну суму зарплати, що бере участь у порівняльних розрахунках.

** Див. журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 3.

img 1Див. лист Мінсоцполітики від 13.02.2017 р. № 317/0/101-17/282.

Сподіватимемося, що хоч ця точка зору буде остаточною img 2.

Також ясність з’явилася щодо низки інших виплат.

На думку Мінсоцполітики, разом з виплатами, переліченими в ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці, не включаються до зарплати для забезпечення її мінімального рівня (тобто нараховуються «зверху 3200»):

суми середнього заробітку, які зберігаються за працівником за час відпусток, виконання державних або цивільних обов’язків, підвищення кваліфікації, відрядження, вихідної допомоги і компенсації за невикористані відпустки (лист від 13.02.2017 р. № 322/0/101-17/282);

img 3А ось оплата днів відрядження за денною виплатою (а не за середнім заробітком) повинна брати участь у порівняльних розрахунках. Адже нарахована вона за відпрацьований у відрядженні час.

— систематична матеріальна допомога до відпустки і разова матеріальна допомога у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання (лист від 13.02.2017 р. № 294/0/101-17/282);

— доплати за роботу у важких і шкідливих, а також особливо важких і особливо шкідливих умовах праці, які виплачують за результатами атестації робочих місць; доплата за використання дезінфікуючих засобів і прибирання туалетів (лист від 15.02.2017 р. № 356/0/101-17/282).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі