Теми статей
Обрати теми

Реєстраційні моменти: ваші запитання — наші відповіді

Шевчук Михайло, податковий експерт
Ми працюємо для вас і завдяки вам, шановні читачі. Цього разу ваші запитання з порталу buhgalter911.com стали приводом для написання статті «Столу замовлень». Тема — держ­реєстрація, ЄДР і внесення змін до цих даних. Щиро сподіваємося, що корисну інформацію з неї зможуть почерпнути не лише читачі, що ставили запитання, але й кожен з вас. Приступимо!

E-mail у ЄДР: ще не пізно?

Чи є строк, до якого потрібно внести електронну адресу до реєстраційний даних? І яку форму для цього потрібно в реєстратора заповнити?

Тут ситуація така. Закон № 7551 установлює, що в ЄДР міститься інформація для здійснення зв’язку з особою, така як телефон і адреса електронної пошти. Для юросіб2 така норма встановлена п. 18 ч. 2 ст. 9 Закону, для держорганів і органів місцевого самоврядування — п. 9 ч. 3 ст. 9, а для фізосіб-підприємців — п. 8 ч. 4 ст. 9 Закону.

1 Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

2 Окрім державних органів і органів місцевого самоврядування як юросіб.

Але про обов’язковість внесення таких даних до ЄДР Закон № 755 не говорить, та і будь-якої відповідальності за невнесення таких даних не встановлює.

Не дивно, що про те, що е-mail може міститися в ЄДР, більшість бухгалтерської громадськості згадали лише наприкінці минулого — на початку поточного року.

Привід для цього надали деякі місцеві податківці — посилаючись на п. 9 розд. ІІІ Порядку № 5573, вони відмовляли платникам, що бажають укласти нові договори про визнання електронних документів4.

3 Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557.

4 Про цю проблему ви могли прочитати, наприклад, у статтях «Новий електронний документообіг з ДФС: хороший початок — половина справи, а поганий…» у журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 48 і «Нова епоха електронної взаємодії: про Електронний кабінет і не тільки…» (останній підрозділ) у журналі «Бухгалтер 911», 2018, № 4.

У зв’язку з цим нагадаємо, що згідно з п. 14 розд. ІІІ Порядку № 557 дія договору припиняється або за власною ініціативою, або за наявності однієї з таких підстав, перелічених у зазначеному пункті:

— отримання інформації від акредитованого центру сертифікації ключів про завершення строку чинності (або скасування) посиленого сертифіката керівника;

— отримання інформації з ЄДР про зміну керівника;

— отримання інформації з ЄДР про держреєстрацію припинення юрособи;

— наявність у Реєстрі самозайнятих осіб інформації про зняття з обліку самозайнятої особи як платника податків у контролюючому органі;

— наявність у ЄДР інформації про закриття реєстраційного номера облікової картки платника податків підписувача заяви про приєднання до договору (керівника) у зв’язку зі смертю.

Відповідно якщо вам доведеться незабаром укладати новий договір з однієї із зазначених причин (якщо, звичайно, її можливо передбачити заздалегідь), то краще, щоб ваш е-mail усе-таки був зазначений у ЄДР.

Хоча поки що жодних проблем із податківцями бути не повинно: сама ДФСУ зазначає, що в заяві на приєднання можна зазначити е-mail, не внесений до ЄДР5 (але, на жаль, іноді контролери змінюють свої позиції).

5 Детальніше про це ви могли прочитати в матеріалі «Адреса е-mail у ЄДР vs електронна звітність» у журналі «Бухгалтер 911», 2018, № 15.

Для того щоб внести свою електронну адресу до ЄДР, юрособам достатньо подати держреєстратору заяву за формою 36. При цьому в переліку змін потрібно обрати пункт 17 «Зміна інформації для здійснення зв’язку з юридичною особою». А у відповідному розділі форми 3 заповнити поле «Адреса електронної пошти».

А ось адмінзбір згідно з абз. 8 ч. 1 ст. 36 Закону № 755 стягується за внесення змін до ЄДР про будь-які дані юрособи, крім внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юрособою.

Фізособи, у свою чергу, використовують для аналогічних цілей заяву за формою 116. У переліку змін вони обирають пункт 9 «Зміна інформації для здійснення зв’язку з фізичною особою — підприємцем», заповнюючи в однойменному розділі форми поле «Адреса електронної пошти».

6 Затверджена наказом Мін’юсту «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 18.11.2016 р. № 3268/5.

Також звернемо вашу увагу на проект № 74437, який пропонує ввести для кожного платника податків офіційні електронні адреси з 01.01.2019 р. Але присвоєння офіційних електронних адрес буде передбачено одночасно з держреєстрацією створення юрособи чи набуття статусу підприємця фізособою.

7 Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» щодо присвоєння офіційної електронної адреси під час державної реєстрації» від 26.12.2017 р. № 7443.

Діючим же юрособам8 і фізособам-підприємцям офіційні електронні адреси повинні присвоюватися протягом місяця з дня набрання чинності Законом на базі цього проекту. А для цього, очевидно, потрібно, щоб е-mail було звідки узяти.

8 У тому числі державним органам, органам місцевого самоврядування.

Але поки що це перебуває на стадії проекту й не факт, що відповідний Закон на його базі встигнуть прийняти до запланованої дати набрання чинності — 01.01.2019 р.

Помер одноосібний власник, який управляє підприємством: ваші дії

Помер одноосібний власник, що управляє підприємством. Як я розумію, поки що я в реєстратора змін не вношу, оскільки не набрала чинності спадщина.

Ситуація, що називається, ворогу не побажаєш img 1. Біда в тому, що підприємство ризикує на 6 місяців (період, передбачений законодавством для набрання чинності спадщиною) втратити можливості функціонувати. Але тільки якщо в засновницьких документах підприємства не прописаний порядок дій у разі смерті одноосібного власника.

Наприклад, засновницькі документи можуть містити умову про передачу прав управління підприємством у разі смерті власника заступникові директора.

Що стосується внесення змін у реєстратора, то, з одного боку, склад засновників змінився (адже помер єдиний власник). Але з іншого, дійсно, поки право спадщини не передане спадкоємцям померлого, то правових підстав для реєстрації нових власників немає. Виходить, якщо зареєструвати зміну складу засновників, то офіційно не залишиться жодного засновника.

Відомості про смерть засновника (учасника) юрособи, як і відомості про смерть керівника юрособи та особи, яка може вчиняти дії від імені юрособи, повинні міститися у відомостях ЄДР згідно з п. 43 ч. 2 ст. 9 Закону № 755 (ср. ).

Причому для держреєстрації змін у відомостях про юрособу, пов’язаних зі зміною складу засновників (учасників), подають у тому числі ксерокопію свідоцтва про смерть фізособи.

Але питання в тому, хто й коли повинен це зробити.

Згідно з ч. 3 ст. 6 Закону № 755 держреєстратор при проведенні державної реєстрації змін, пов’язаних зі зміною складу засновників (учасників) юрособи у зв’язку зі смертю відповідного засновника (учасника), обов’язково використовує відомості Державного реєстру актів цивільного стану громадян шляхом безпосереднього доступу до нього.

Але за власною ініціативою держреєстратор цього робити не стане.

Згідно з п.п. 70.16.4 ПКУ органи держреєстрації актів цивільного стану подають податківцям інформацію про фізосіб, які померли (для закриття облікових карток) щомісячно, але не пізніше 10-го числа наступного місяця.

Якщо помер підприємець, то дані держреєстратору для проведення зняття його з реєстрації подають податківці. Але в цьому випадку вони не зобов’язані подавати дані про померлого держреєстратору.

Якщо керуватися логікою, то повідомити держреєстратора про смерть фізособи — єдиного власника підприємства можуть родичі (чоловік, дружина, батьки, діти, онуки, дідусь, бабуся, брати, сестри) і спадкоємці померлої фізособи. Але такий обов’язок за ними не закріплений.

Тому вважаємо, що обов’язку здійснювати активні дії з держреєстрації померлого засновника до набрання чинності спадщиною законодавством не передбачено.

Засновник змінює паспорт

Засновник змінив паспорт і місце прописки. Чи потрібно подати форму 3 з новими даними державному реєстраторові та зареєструвати новий статут?

Не вдаючись до можливих причин зміни паспорта, перейдемо до відповіді на запитання. Так, дійсно, реєстратор повинен дізнатися про зміну паспортних даних засновника підприємства.

Згідно з п. 8 ч. 2 ст. 9 Закону № 755 серед відомостей про юрособу, що містяться в ЄДР, є перелік засновників (учасників) юрособи, а саме: П. І. Б.9, дата народження, країна громадянства, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), серія та номер паспорта, якщо засновник — фізична особа.

9 По батькові — за наявності.

Відповідно при зміні цих даних необхідно внести зміни до ЄДР шляхом подання пакета документів, передбаченого ч. 4 ст. 17 Закону № 755. І перша в списку — заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі (простіше кажучи, форма 3).

При його заповненні оберіть у переліку змін «Зміна складу засновників (учасників) або зміна відомостей про засновників (учасників) юридичної особи».

Також п. 8 ч. 4 ст. 17 цього Закону вимагає подання установчого документа юрособи в новій редакції — у разі внесення змін, що містяться в такому документі.

За ідеєю, не завжди зміна паспорта призводить до необхідності зміни засновницького документа (у цьому випадку — статуту). Але якщо зміна паспорта супроводжується зміною прізвища засновника, то тоді це нове прізвище необхідно зазначити і в статуті. Відповідно держреєстратору на виконання п. 8 ч. 4 Закону № 755 доведеться подати й статут у зміненій редакції.

Не забудьте й про документ, що підтверджує сплату адмінзбору в розмірі 0,3 ПМПО. Тобто цього року — 530 грн.10

10 Згідно з ч. 5 ст. 36 Закону № 755 адміністративний збір справляють у відповідному розмірі прожитмінімуму для працездатних осіб, встановленому законом на 1 січня календарного року, в якому подаються відповідні документи для проведення реєстраційної дії, й округлюють до найближчих 10 грн.

Зміна «прописки» підприємства

Чи можна перереєструвати підприємство, якщо матеріально-технічна база знаходиться в райцентрі, а офіс зареєструвати в обласному центрі?

Пояснюється таке бажання користувача порталу buhgalter911.com тим, що ТОВ не працює, тільки здає в оренду склад, значиться один директор на півставки. Пенсійний фонд поскаржився в ДПІ, й прийшла ціла делегація перевірити неоформлених працівників img 2.

Що тут сказати? Перереєструвати-то підприємство за місцезнаходженням матеріально-технічної бази можна (жодних законодавчих перешкод для цього немає), але «перевірочних» питань це не вирішить img 3.

Утім, якщо «делегація» вже вас відвідала і, потрібно так розуміти, пішла ні з чим (адже і де-юре, і де-факто на ТОВ працює лише один директор), то особливого сенсу в можливій зміні «прописки» товариства ми не бачимо.

Якщо ви все ж твердо наважилися на такий крок, то врахуйте: першим етапом для оформлення такого переїзду повинна стати перереєстрація в ЄДР.

Що потрібно зробити для внесення змін до ЄДР? Оскільки відомості про місцезнаходження юрособи містяться в ЄДР, то для їх зміни необхідно подати держреєстратору документи, зазначені в ч. 4 ст. 17 Закону № 755.

Актуальними в нашому випадку будуть, знову-таки, заява за формою 3 і документ про сплату адміністративного збору в розмірі 0,3 ПМПО. Тобто у 2018 році «розщедритися» img 4 доведеться на 530 грн.10

При заповненні форми 3 в цьому випадку в переліку змін обираєте «Зміна місцезнаходження юридичної особи» й заповнюєте відповідний підрозділ заяви.

Що стосується органів Держстатистики, ДФСУ, ПФУ, то самостійно інформувати їх про вашу нову юридичну адресу не потрібно: це зробить держреєстратор.

Підтвердженням зміни вашої адреси послужить сформована на виконання п. 9 ч. 2 ст. 25 Закону № 755 і опублікована на порталі електронних сервісів виписка з ЄДР.

Змінюючи «прописку» товариства посеред року, ви повинні врахувати такі моменти.

1. Суб’єкт господарювання зобов’язаний повідомляти банку про внесення змін до відомостей про нього, які містяться в ЄДР (у тому числі в засновницькі документи юрособи).

Строки і порядок такого повідомлення визначаються договором банківського рахунку (п. 2.3 Інструкції № 49211).

11 Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

І хоча банки мають постійний відкритий доступ до відомостей з ЄДР і, по суті, можуть самі звернути увагу на зміну, у будь-якому випадку уважно проглянете договір з банком на предмет прямих застережень з приводу інформування банку про зміну місцезнаходження підприємства.

Якщо він містить такі зобов’язання, дійте в описаному в договорі порядку.

2. Якщо раптом товариство є єдиноподатником групи 3, то згідно з п. 298.6 ПКУ при зміні податкової адреси або місця здійснення госпдіяльності такий платник повинен подати разом із податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни, заяву12. Вона потрібна для внесення змін до Реєстру платників єдиного податку.

12 Форма якої затверджена наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675.

З урахуванням норм п. 10.13 розд. Х Порядку № 158813, подавати таку декларацію, як і всі інші декларації з єдиного податку за періоди до кінця поточного бюджетного року, слід у податкову за попереднім місцезнаходженням (неосновним місцем обліку). Про це окремо скажемо далі.

13 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

А ось форму № 20-ОПП подавати в цьому випадку не потрібно, адже фактичне місцезнаходження об’єктів оподаткування не змінюється.

3. Договір про визнання електронних документів продовжує свою дію. Річ у тому, що згідно з п. 5 розд. III Порядку № 557 якщо є діючий договір, то у разі зміни адміністративно-територіальної одиниці і контролюючого органу, в якому платник перебував на обліку, заява про приєднання до договору в контролюючий орган за новим місцезнаходженням не направляється.

Врахуйте: якщо потрібно подати заяву про приєднання до договору в період, коли підприємство змінює місцезнаходження і при цьому продовжує сплачувати податки і збори за місцем попередньої реєстрації до кінця поточного року, то і заяву направляють у податковий орган за попереднім місцезнаходженням до кінця року.

4. Подавати звітність і сплачувати податки та збори до закінчення поточного року згідно з ч. 8 ст. 45 БКУ14 потрібно за місцем попередньої реєстрації. Підтверджують це і податківці — у категорії 119.06 ЗІР.

14 Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 р. № 2456-VI.

А ось декларувати і сплачувати ЄСВ необхідно вже за новим місцем узяття на облік (п. 8 розд. ІІІ Порядку № 43515). Причому робити це доведеться вже починаючи зі звітного (податкового) періоду, в якому платник змінив своє місце реєстрації (підтвердження знаходимо і в категорії 301.06 ЗІР).

15 Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі