Теми статей
Обрати теми

Як ФОП виправити сумові помилки у формі № Д5?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Не так давно ми розповідали про те, як виправити помилки у звіті підприємця з ЄСВ «за себе» (форма № Д5)*. Але потік запитань не вичерпується, тому сьогодні розглянемо ще дві групи помилок. Отже, як виправитися, якщо підприємець:
1) заповнив у формі № Д5 зайві рядки?
2) помилково заповнив не ту таблицю у формі № Д5?

* У статтях «ЄСВ-звіт за формою № Д5: помилився — виправся» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 8) і «Форма № Д5: на що звернути увагу підприємцям?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 40)

Складність виправлення помилок, допущених у формі № Д5, полягає в тому, що в самому бланку цього звіту не передбачено можливості виправлення помилок img 1. У результаті, щоб виправитися, доведеться неабияк постаратися. Але немає нічого неможливого img 2.

Помилка 1: надміру або недозаповнені рядки

На практиці буває, що через неуважність або в поспіху підприємець заповнює форму № Д5 за весь рік, у той час як повинен був її заповнити лише за частину року (тобто деякі місяці мали бути прокреслені).

Як тут виправитися?

Ситуація 1: підприємець-пенсіонер. Якщо минулого року підприємець вийшов на пенсію «всередині» року (отже, отримав право не сплачувати ЄСВ), але заповнив форму № Д5 за весь рік, пиши пропало img 3. Тут уже виправитися, на жаль, не вийде. Річ у тому, що таке заповнення форми № Д5 податківці трактують як бажання добровільно сплатити ЄСВ.

ЄСВ не сплачується з місяця, що йде за місяцем виходу на пенсію.

При цьому підприємці, які бажають сплачувати ЄСВ добровільно після виходу на пенсію, не зобов’язані укладати договір — достатньо лише зазначити суму ЄСВ у формі № Д5 (п. 5 розд. III Інструкції № 449**).

** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

У зв’язку з цим податківці не допускають можливості виправити такий звіт і більше того, погрожують навіть штрафувати за несплату ЄСВ, зазначеного у формі № Д5 за «пенсійними» місяцями img 4 (категорія 301.09 ЗІР).

Якби ви виявили помилку відразу, до закінчення граничного строку подання форми № Д5 (за 2018 рік — до 11.02.2019 р.), можна було б до 11.02.2019 р. наново подати форму № Д5 з типом «звітна нова» (і з прочерками по «пенсійних» місяцях) — у цьому випадку дійсним вважався б останній поданий звіт.

Але оскільки помилку знайдено вже після спливу граничного строку подання форми № Д5, виправити її, на жаль, неможливо img 5 .

Ситуація 2: заповнив зайве.

Якщо підприємець зареєструвався, наприклад, у березні 2018 року (і став єдиноподатником групи 3), а форму № Д5 заповнив за весь 2018 рік (тобто навіть за ті січень і лютий, коли він підприємцем узагалі не був), ця помилка призведе до того, що в нього значитиметься недоплата з ЄСВ, хоча насправді жодної недоплати немає img 6.

Звичайно, при перевірці податківці розберуться з тим, що недоплати немає. Але… програма автоматично нараховуватиме штрафи, пеню і тягнутиме недоплату з кварталу у квартал. І «зняти» їх потім буде зовсім не просто img 7. Тому з такою помилкою краще розібратися відразу, не відкладаючи її на безрік.

Для єдиноподатників наявність ЄСВ-недоплати не спричиняє автоматичного «скидання» зі спрощенки, оскільки це — не податковий борг img 8.

Як це зробити?

Оскільки 11.02.2019 р. уже минуло (тобто ми вже не можемо подати правильну форму № Д5 з типом «звітна нова»), виправляємося через перевірку і подання форми № Д6 img 9! Так радять чинити й податківці (категорія 301.06.02 ЗІР).

Тобто спочатку підприємець пише податківцям заяву з проханням провести перевірку і зазначає причину перевірки орієнтовно так:

«помилка при заповненні форми № Д5 за 2018 рік; помилково заповнені дані за січень і лютий 2018 року: фізособа зареєстрована підприємцем у березні 2018 року, тому за рядками «січень» і «лютий» повинні стояти прочерки».

Потім податківці проводять перевірку й обов’язково видають акт перевірки (у якому зазначають, що ЄСВ за січень і лютий 2018 року не підлягав сплаті, тобто зменшують ЄСВ-зобов’язання).

Перевірте, щоб фіскали зняли і штрафи з пенею (якщо вони були нараховані).

На підставі акта перевірки підприємець заповнює і подає форму № Д6 (обов’язково зазначаємо дату і номер акта).

У формі № Д6 заповнюємо тільки таблицю 3, у нашому випадку — зі знаком «-»*** (оскільки потрібно прибрати ЄСВ-нарахування за січень і лютий 2018 року).

*** Про те, що допускається від’ємне значення в таблиці 3, прямо сказано в п. 14 розд. IV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від 14.04.2015 р. № 435.

Це виглядатиме так:

img 10

При цьому платити підприємець нічого не зобов’язаний, оскільки помилково нараховані ЄСВ-зобов’язання зменшилися.

Проте адмінштраф за ст. 1651 КУпАП за помилки у формі № Д5 до нього застосувати теоретично можуть (510 — 680 грн.) img 11. Але до цього ще повернемося.

Ситуація 3: не заповнив потрібного.

А тепер — діаметрально протилежна ситуація. Підприємець у березні 2018 року зареєструвався і став єдиноподатником групи 2 (з 01.04.2018 р.). Помилково форму № Д5 він заповнив за квітень — грудень 2018 року, хоча ЄСВ за березень він сплатив. У результаті в нього вилізла «переплата». Як виправитися в цьому випадку?

Нагадуємо, що на загальній системі ЄСВ сплачується, навіть якщо доходу немає (за місяць сплачуємо мінімальний ЄСВ — 819,06 грн. у 2018 році). Тому за березень ЄСВ теж потрібно було сплатити, що підприємець і зробив. Проте у формі № Д5 цю оплату не показав.

У такому разі можна:

1) або залишити все як є до тих пір, поки підприємець не вирішить припинити діяльність.

У разі припинення податківці проводитимуть перевірку і тоді на підставі акта перевірки можна буде подати форму № Д6, у якій показати сплату ЄСВ за березень 2018 року і включити цей місяць до свого стажу.

При цьому податківці можуть оштрафувати вас за п. 3 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ за донарахування ЄСВ: 10 % донарахованого ЄСВ за кожен рік, що минув після 2018 року, але не більше 50 % донарахованого ЄСВ.

Той факт, що у вас є переплата з ЄСВ, ролі не відіграє — сам факт донарахування ЄСВ за березень 2018 року, на жаль, буде, а отже, і штрафу — бути img 12.

У нашому випадку максимальний штраф — 409,53 грн. (щороку крапає по 81,91 грн. штрафу, поки через 5 років він не досягне максимуму — 409,53 грн., тому в межах 5 років є куди поспішати: чим швидше виправитеся, тим меншим буде штраф);

2) або відразу виправлятися:

— подати податківцям заяву з проханням провести перевірку (аналогічно попередньому випадку);

— на підставі акта перевірки — подати форму № Д6, у таблиці 3 якої зазначити ЄСВ за березень 2018 року (додатне значення).

Виглядати це буде так:

img 13

Зверніть увагу: подаючи форму № Д6, зазначаємо код категорії застрахованої особи «40» (підприємці: як загальносистемники, так і єдиноподатники, — які збільшують або зменшують ЄСВ-зобов’язання за результатами перевірки).

Подаючи форму № Д6 у цьому випадку, підприємець не повинен нічого платити. Адже борг за формою № Д6 зарахується з переплатою, яка утворилася в нього в результаті помилково заповненої форми № Д5 за 2018 рік.

При цьому податківці в категорії 301.09 ЗІР говорять про те, що навіть якщо підприємець виправляється самостійно, вони мають намір його штрафувати img 14:

1) 10 % донарахованого ЄСВ (щороку), але не більше 50 % донарахованої суми (п. 3 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ);

2) 510 — 680 грн. — адмінштраф за ст. 1651 КУпАП за неправильні дані у формі № Д5. Щоправда, стосовно цього штрафу існує декілька цікавих нюансів img 15, про які ми ще розкажемо наприкінці статті.

Помилка 2: не та таблиця

На щастя, зі звіту за 2018 рік таблиця у формі № Д5 уже одна-єдина для всіх, але до 2018 року їх було три:

1 — для загальносистемників;

2 — для єдиноподатників;

3 — для незалежних професіоналів.

Відповідно нерідко були ситуації, коли підприємці помилково заповнювали не ту таблицю у формі № Д5 img 16.

Наприклад, єдиноподатник за 2017 рік подав таблицю 1 замість таблиці 2, у результаті йому донарахували ЄСВ виходячи з доходу. Як виправити ситуацію?

На практиці податківці радили діяти таким чином:

— написати у свою податкову лист з проханням визнати звіт недійсним і детально викласти проблему (помилку);

податківці розглядають лист і, якщо вони згодні з поясненнями підприємця, вони звертаються в ПФУ з проханням зняти актуальність з раніше поданої форми № Д5;

— далі ПФУ знімає актуальність з помилкового звіту (це може забрати тривалий час: місяць або більше) та інформує про це податкову, а податківці — підприємця;

— тільки після цього підприємець може подати новий правильний звіт з правильною таблицею.

Проте в категорії 301.06.02 ЗІР ДФСУ зараз рекомендує виправляти таку помилку все тим же способом:

Так само вони рекомендують виправляти і помилку в графі 2 нової форми № Д5 (код категорії застрахованої особи).

1) «замовити» перевірку;

2) отримати акт перевірки;

3) на підставі акта заповнити і подати форму № Д6 (таблицю 3).

Щоправда, в цьому випадку незрозуміло, як заповнювати форму № Д6: чи то просто подати правильні дані, чи то внести спочатку зі знаком «-» усі дані за неправильною таблицею, а потім зі знаком «+» усі дані за правильною таблицею.img 17

Цей момент краще уточнити у свого інспектора. Так само як і спосіб самовиправлення:

— або ми подаємо форму № Д6 з правильними даними після перевірки,

— або без перевірки просто подаємо правильну форму № Д5 (попередньо знявши актуальність з помилкової форми). При такому розкладі є ризик «отримати» ще й 170-гривневий штраф за запізнення при поданні форми № Д5 img 18 (п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ).

До речі, податківці можуть згадати й про адмінштраф за ст. 1651 КУпАП за:

— неправильні дані у формі № Д5 (якщо виправлятиметеся через форму № Д6);

— прострочення при поданні форми № Д5 .

Якщо виправлятиметеся не через форму № Д6, а через зняття актуальності з помилкової форми № Д5, то правильна форма № Д5 напевно буде подана із запізненням.

Строк давності адмінштрафу за ст. 1651 КУпАП

У разі, якщо підприємець допустив сумові помилки у формі № Д5: заповнив ЄСВ у зайвих рядках, не заповнив його в потрібних рядках або заповнив неправильну таблицю в цьому звіті, — йому може загрожувати адмінштраф за ст. 1651 КУпАП у розмірі 510 — 680 грн.

І тут є ряд цікавих нюансів:

1) у ст. 1651 КУпАП сказано, що штраф накладається за подання недостовірних відомостей, які використовуються в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Цей Реєстр, нагадаємо, складається з двох реєстрів:

реєстру страхувальників (його ведуть податківці);

та реєстру застрахованих осіб (його веде ПФУ).

При цьому сумові помилки у формі Д5 — це помилки, що вплинули на реєстр застрахованих осіб, тобто за них штрафувати має право тільки ПФУ (ст. 2442 КУпАП). Але податківцям це, швидше за все, доведеться доводити img 19;

2) за адмінштрафами є строк давності (ст. 38 КУпАП):

— при разовому правопорушенні — 2 місяці з дня порушення (оскільки рішення виносить не суд);

при триваючому правопорушенні — 2 місяці з дня його виявлення.

Так ось, помилкові дані у формі № Д5 — це разове порушення, тому якщо 2 місяці з дня подання помилкової форми № Д5 вже минули, цей штраф застосовувати не можуть img 20.

А ось неподання форми № Д5 — це триваюче порушення, тому якщо ви виправляєтеся не через форму № Д6, а через зняття актуальності з помилкової форми № Д5 і повторне подання правильного звіту (форми № Д5), то адмінштраф можуть застосувати протягом 2 місяців з дня переподання правильної форми № Д5 img 21.

Крім того, «паровозиком» до нього може йти і 170-гривневий штраф за запізнення при поданні форми № Д5 за п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ (у якого строку давності немає взагалі img 22 ч. 16 ст. 25 Закону про ЄСВ);

3) були рекомендації ДФСУ не штрафувати підприємців, у яких сума недоїмки (боргу) з ЄСВ менше 10 грн. (лист ДФСУ від 11.09.2015 р. № 33814/7/99-99-17-03-01-17, ст. 22 КУпАП).

Виходить, якщо недоїмки немає, то адмінштраф можуть узагалі не застосувати img 23.

Але це всього лише право податківців, а не їх обов’язок, тому на місці можуть прийняти рішення і не на вашу користь img 24.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі