Теми статей
Обрати теми

Безготівковий продаж холодильника: чи збережеться РРО-імунітет?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Підприємець на єдиному податку має намір продати холодильник. Якщо провести продаж через банк, можна буде продовжувати працювати без РРО?

Нагадаємо базові РРО-правила, про які потрібно знати*:

* Проблеми застосування РРО в інтернет-магазинах, які одержують оплату через інтернет-банкінг, ми обговорювали в статтях «Виручка заходить через «Приват24»: чи потрібен РРО?», «РРО в Інтернеті: ні кроку назад?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 29).

img 1

Проте в будь-якому правилі завжди є винятки. Так і тут. Єдиноподатник з річним оборотом до 1 млн грн. мають право не застосовувати РРО навіть при готівкових розрахунках (п. 296.10 ПКУ). Але вони вмить утрачають це право (РРО-імунітет), якщо продають (неважливо, за готівку чи безготівково):

технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту за встановленим переліком (далі — ТСПТ);

Перелік таких товарів наведено в постанові № 231**.

** Постанова КМУ «Про затвердження переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій» від 16.03.2017 р. № 231.

— лікарські засоби, вироби медичного призначення***.

*** Більше деталей знайдете в статті «Медичні послуги на єдиному податку: без РРО можна, тільки обережно» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 31), «Продаж лікарських засобів і медичних виробів = застосування РРО?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 1).

Так ось, на жаль, холодильник входить до числа ТСПТ. Причому податківці не бачать різниці між новою технікою і б/в (див. консультацію в розділі 109.02 ЗІР) img 2. Виходить, навіть якщо продаєте б/в-товар без гарантії, але він зазначений у Переліку № 231, РРО-імунітет утрачається.

Як утрачається/відновлюється РРО-імунітет при продажу таких товарів?

Спочатку — сумна, але зрозуміла річ. РРО-імунітет утрачається відразу «за всім» підприємцем, а не за конкретною операцією або торговельною точкою/господарською одиницею (див. консультацію в розділі 109.02 ЗІР).

Причому втрачається відразу — уже перша реалізація ТСПТ повинна відбуватися із застосуванням РРО.

Форма розрахунку при цьому жодного значення не має. Важливий сам факт реалізації ТСПТ.

Відповідно й уся готівкова і «карткова» реалізація у цей день уже має бути проведена через РРО.

Таким чином, навіть одним безготівковим продажем холодильника (ТСПТ) можна «наробити справ» img 3. Уже за готівковою і «картковою» реалізацією в цей день виникнуть підстави для застосування РРО-штрафів.

Цей штраф, нагадаємо, встановлено ч. 1 ст. 17 Закону про РРО****:

**** Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

«1) у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту: …непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи…:

вчинене вперше — 1 гривня;

за кожне наступне вчинене порушення — 100 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг)...».

При цьому до 100 %-відсоткового штрафу податківці дістаються в ході першої ж перевірки!

Також передбачений і адмінштраф — ст. 1551 КпАП.

А як відновлюється РРО-імунітет?

На жаль, про це в п. 296.10 ПКУ нічого не сказано img 4.

Щодо «мільйона» ясність є. Так, якщо дохід за календарний рік «перевалив» граничну суму в 1 млн гривень, єдиноподатник зобов’язаний застосовувати РРО з першого числа першого місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення.

Одного разу перевищивши мільйонний бар’єр, РРО використовуємо в усіх подальших податкових періодах протягом реєстрації підприємця як платника ЄП.

Не вбереже його від обов’язку застосовувати РРО навіть подальше зниження обсягів доходу і «вистрибування» / «повторне встрибування» у ФОП.

Щодо ТСПТ-випадку подібних норм немає. З одного боку, це надає можливості дійти ліберального висновку — для відновлення РРО-імунітету достатньо відмовитися від реалізації «заборонених» ТСПТ.

Але, як уявляється, не такі прості податківці.

Як мінімум, очевидно, застосовуватиметься підхід «спочатку поставте РРО, а потім відмовтеся від нього за загальною процедурою». Тільки після цього відновиться РРО-імунітет.

Таким чином, вважаємо, вельми недоцільно здійснювати такий разовий продаж ТСПТ «з далекосяжними наслідками».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі