Теми статей
Обрати теми

А ви привели свій статут у відповідність із Законом про ТОВ?

Смердов Віталій, партнер податкової практики Crowe Mikhailenko
Добігає кінця перехідний період, протягом якого ТОВ могли регулювати свою діяльність за допомогою положень статутів, які не відповідали Закону про ТОВ*. Залишилися лічені дні, щоб привести свої статути у відповідність із цим Законом. У цій статті ми нагадуємо про це, а також про наслідки в разі, якщо оновлення статуту не здійснити.

* Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII.

Після 17 червня положення статутів ТОВ, які суперечать Закону про ТОВ, не можна буде застосовувати. У їх частині із зазначеної дати потрібно буде орієнтуватися на положення Закону про ТОВ. Причому робити це за замовчуванням, визнавати такі позиції недійсними в судовому або іншому порядку із цією метою не потрібно (а ось рішення, які будуть прийняті на їх підставі, можуть бути оскаржені в суді як такі, що суперечать законодавству).

Причому, як ви вже знаєте, Закон про ТОВ містить набагато менше обов’язкових елементів, які повинен містити статут, — а саме:

— повне і скорочене (за наявності) найменування товариства;

— органи управління ТОВ, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень;

— порядок вступу до ТОВ і виходу з нього.

Що стосується інших позицій статутів, які суперечать тим чи іншим нормам Закону про ТОВ, то їх до дати, зазначеної на початку статті, потрібно або привести у відповідність із Законом, або просто виключити (причому якщо встигнути до цієї дати, то зробити це можна без сплати адміністративного збору). Серед таких положень статутів можна виокремити такі:

Простіше з положеннями статутів, зміст яких Закон віддає на відкуп засновників за допомогою фрази «якщо інше не передбачено статутом». У цьому випадку зазвичай можна нічого не змінювати.

— відповідальність учасників за порушення строків внесення внеску до статутного капіталу (ст. 15 Закону про ТОВ). Це питання має давню історію і — за «старого» законодавства — спробу врегулювання з боку КСУ, тому зверніть на нього увагу. Що стосується, власне, строку внесення внеску, то він у загальному випадку становить 6 місяців, але інший строк (наприклад, 3 або 12 місяців) може бути зафіксований у статуті;

— порядок виплати дивідендів. Форма виплати дивідендів, обмеження на їх виплату (зокрема, на користь учасника, який не вніс внеску до статутного капіталу, — див. вище) тощо. Але зазначимо, що в цій частині Закон багато питань віддає на відкуп положенням статутів (наприклад, строк для виплати дивідендів за замовчуванням 6-місячний, але інший може бути передбачений у статуті);

— порядок реалізації переважного права інших учасників на купівлю частки, яку відчужує інший учасник, тощо.**

** Вам також будуть цікавими статті «Модельний статут виклали в новій редакції: чи змінить це щось для бізнесу?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 20), «Критерій чистих активів для підписання договору: запитання з життя» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 14), «Статут ТОВ — не забудьте «причесати» під Закон про ТОВ» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 6).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі