Теми статей
Обрати теми

Підтвердження звільнення від туристичного збору

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Підпунктом 268.2.2 ПКУ визначено перелік осіб, які не можуть бути платниками туристичного збору*. Але, крім власне переліку таких осіб, у цьому підпункті більше немає жодної конкретики. Зокрема, немає переліку документів, за допомогою яких такі пільговики змогли б підтвердити свій статус. Як бути?

* Про деякі запитання, що виникають у зв’язку із цим, ви могли прочитати в статтях «Головоломки з турзбору та поодинокі рішення… місцевих рад» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 9) і «Турзбір: звітні запитання і Ко» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 15).

У своїх консультаціях із цього приводу податківці або обмежувалися загальними положеннями, або ж давали окремі рекомендації щодо тієї чи іншої категорії звільнених осіб. Але нещодавно в категорії 123.01 ЗІР з’явилося «узагальнююче» роз’яснення. Його висновки й наведемо в таблиці.

з/п

Категорія звільнених осіб

Документальне підтвердження звільнення

1

Особи, які постійно проживають, у тому числі на умовах договорів найму, у селі, селищі або місті, радами яких установлено турзбір

Паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист; договір найму (оренди) житла

2

Особи, визначені п.п. «в» п.п. 14.1.213 ПКУ (резиденти), які прибули у відрядження або тимчасово розміщуються в місцях проживання (ночівлі)1, що належать фізособам на праві власності або на праві користування за договором найму

Наказ або розпорядження керівника підприємства або його заступника про направлення працівника у відрядження із зазначенням пункту призначення, найменування підприємства, куди відряджений працівник, строку й мети відрядження (п. 1 розд. IІ Інструкції № 592)

3

Інваліди, діти-інваліди та особи, що супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого)

Відповідні довідки та/або посвідчення (довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (п.п. 1.6 п. 1 наказу № 5773); посвідчення особи, яка отримує державну соціальну допомогу (наказ № 354); пенсійне посвідчення з відомостями щодо інвалідності (розд. II Порядку № 26-15).

Для супроводжуючих осіб — документи, що посвідчують таку особу

4

Ветерани війни

Відповідне посвідчення (ст. 18 Закону № 35516, пп. 3 і 4 Положення № 3027)

5

Учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Відповідне посвідчення (ст. 9 розд. II Закону № 7968, п. 2 постанови № 5519)

6

Особи, які прибули за путівками (курсівками) на лікування, оздоровлення, реабілітацію до лікувально-профілактичних, фізкультурно-оздоровчих та санаторно-курортних закладів, що мають ліцензію на медичну практику та акредитацію МОЗ

Путівки (курсівки) в пансіонати або санаторії

7

Діти віком до 18 років

Свідоцтво про народження дітей до 18 років

8

Члени сім’ї фізособи першого та/або другого ступеня споріднення, визначені відповідно до п.п. 14.1.263 ПКУ, які тимчасово розміщуються такою особою в місцях проживання (ночівлі)1, що належать їй на праві власності або на праві користування за договором найму

Свідоцтва, видані відповідно до Закону № 239810

1 Визначених п.п. «б» п.п. 268.5.1 ПКУ.

2 Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

3 Наказ МОЗ «Про затвердження форм первинної документації, що використовується в медико-соціальних експертних комісіях» від 30.07.2012 р. № 577.

4 Наказ Мінсоцполітики «Про затвердження Порядку оформлення, видачі, обліку та зберігання посвідчень для осіб, які одержують державну соціальну допомогу відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» та «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» від 11.01.2019 р. № 35.

5 Порядок оформлення, виготовлення та видачі документів, що підтверджують призначення особі пенсії, затверджений постановою правління ПФУ від 03.11.2017 р. № 26-1.

6 Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-ХII.

7 Положення «Про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів», затверджене постановою КМУ від 12.05.94 р. № 302.

8 Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII.

9 Постанова КМУ «Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян» від 11.07.2018 р. № 551.

10 Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 р. № 2398-VI.

На думку податківців, для підтвердження звільнення від сплати турзбору особа повинна надати податковому агенту копії зазначених документів, що підтверджують належність цієї особи до пільгової категорії. Путівки або курсівки можуть бути в оригіналі.

Не бачимо жодної проблеми, якщо особа подасть оригінал, а агент зніме з нього копію й залишить її у себе.

Крім того, у переліку звільнених від сплати турзбору осіб (п.п. 268.2.2 ПКУ) зазначені також… дитячі лікувально-профілактичні, фізкультурно-оздоровчі та санаторно-курортні заклади. Конструкція норми не зовсім правильна, але водночас вважаємо, що при тимчасовому розміщенні дітей у таких закладах сплата збору не повинна проводитися.

Документальним підтвердженням при цьому має бути путівка та свідоцтво про народження дитини до 18 років.

Особи, які не надали відповідних документів, що засвідчують їх належність до пільгової категорії, є платниками збору. І нехай вас не вводить в оману фраза із п.п. 268.2.2 ПКУ: «не можуть бути платниками збору».

Насправді, можуть бути й будуть img 1, якщо не нададуть зазначених вище документів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі