Теми статей
Обрати теми

Тепловий генератор на пелетах: еко питання

Шевчук Михайло, податковий експерт
Збираємося купити пелетний тепловий генератор. Чи потрібен на нього дозвіл? Чи платять за нього податок? Давайте розберемося у цій ситуації!

Дозвіл. Обзавестися ним вимагає ст. 11 Закону № 27071. Згідно з цією статтею викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися на підставі дозволу.

1 Закон України «Про охорону атмосферного повітря» від 16.10.92 р. № 2707-XII.

Питання щодо стаціонарності об’єкта ми свого часу розглядали детально й констатували, що якщо під час виконання своєї функції об’єкт не переміщається, то перевіряючі напевно віднесуть його до стаціонарних2.

2 Деталі знайдете в статті «Нестандартні джерела забруднення атмосфери: що з екоподатком?» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 36).

Найімовірніше, що ваш пелетний генератор належить до третьої групи стаціонарних джерел забруднення. Дозвіл у такому разі видається обласною та Київською міською держадміністраціями. Звертатися за ним потрібно до дозвільного центру. Строк дії дозволу необмежений (згідно з ч. 8 ст. 11 Закону № 2707). Плата безпосередньо за видачу дозволу не справляється3.

3 Пункт 3 Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.., затвердженого постановою КМУ від 13.03.2002 р. № 302.

Водночас на підготовчому етапі доведеться понести серйозні витрати img 1.

Підготовкою необхідного для отримання дозволу на викиди комплекту документації згідно з Інструкцією № 1084 займаються організації, занесені до переліку Мінприроди.

4 Інструкція про загальні вимоги до оформлення документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, затверджена наказом Мінприроди від 09.03.2006 р. № 108.

Бонуси від наявності дозволу: по-перше, це вбереже вас від санкцій і можливого опечатування генератора при перевірці представниками Мінприроди, по-друге, позбавить від головоломки з визначенням обсягів викидів забруднюючих речовин (а без цих даних не скласти декларації екологічного податку, про яку поговоримо в наступному підрозділі статті).

Екоподаток. Платниками цього податку згідно з п. 240.1 ПКУ є всі, хто при провадженні своєї діяльності на території України і в межах її континентального шельфу і виключної (морської) економічної зони здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення.

Пелетний генератор відповідає поняттю стаціонарного джерела (у розумінні п.п. 14.1.230 ПКУ), адже (1) зберігає свої просторові координати протягом певного часу та (2) здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

ДПСУ підтверджує віднесення генераторів, які працюють на пальному, при спаленні якого утворюються та викидаються в атмосферне повітря забруднюючі речовини або їх суміш, до стаціонарних джерел забруднення в категорії 120.09 ЗІР.

Тому екоподатку уникнути не вдасться img 2. Хоча є шанс не сплачувати податкові зобов’язання в частині викидів двоокису вуглецю (СО2) — за умови, що загальний обсяг викидів усіма джерелами забруднення сумарно не перевищує 500 т на рік.

Таке право вам надають пп. 240.7 і 242.4 ПКУ. Для того, щоб скористатися цією можливістю, податківці вимагають від платників екоподатку подання:

— заяви про відсутність у звітному році об’єкта оподаткування викидів двоокису вуглецю або про звітний (податковий) період, у якому очікується перевищення граничної величини викидів двоокису в розмірі 500 т;

— розрахунку оцінки обсягів таких викидів (з матеріалами оцінки інвентаризації обсягів викидів двоокису вуглецю за всіма стаціонарними джерелами забруднення).

А ось у частині інших викидів (зокрема, оксидів азоту та сірки), які утворюються в процесі згорання пелет, жодних подібних поблажок немає img 3. А отже, і сплачувати податок за такі викиди доведеться.

Ставки податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення встановлені ст. 243 ПКУ за 1 тонну.

Тому доведеться мати справу з декларацією екологічного податку5. Цього року ми обговорювали її заповнення, переважно, в частині викидів СО2, проте, вважаємо, що ці статті можуть бути вам корисними6.

5 Форма якої затверджена наказом Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації екологічного податку» від 17.08.2015 р. № 715.

6 Зокрема, «Еко-декларація за І квартал: розбираємося з особливостями» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 16); «Заповнення СО2 додатка: нова версія» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 19) і «Звітуємо з екоподатку: СО2-акценти» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 44).

Тверді відходи: укладіть договір і спіть спокійно! Пелетний генератор, окрім викидів забруднюючих речовин в атмосферу, утворює і тверді відходи (зокрема, золу).

Щоб не нарватися на вимогу податківців про сплату екоподатку ще й за розміщення відходів, варто заздалегідь потурбуватися про документальне оформлення їх вивезення спеціалізованою організацією.

Хоча вимога податківців про наявність укладеного договору з такою організацією безпосередньо з ПКУ й не випливає, але вже давно сприймається платниками екоподатку як належне, адже ДПСУ у своїй думці із цього приводу непохитна. Зараз вона закріплена в категорії 120.02 ЗІР, низці листів та ІПК7.

7 З найсвіжіших — ІПК ДПСУ від 13.09.2019 р. № 175/6/99-00-04-04-03-15/ІПК та № 176/6/99-00-04-04-03-15/ІПК, від 31.10.2019 р. № 1120/6/99-00-04-04-03-15/ІПК.

Форма № 20-ОПП: не забудьте! Придбання пелетного генератора, як ми вже з’ясували, означає появу нового об’єкта оподаткування (за викиди забруднюючих речовин в атмосферу). У зв’язку із цим необхідно подати податківцям повідомлення за формою № 20-ОПП8.

8 Форму якого затверджено додатком 10 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Встигнути це зробити необхідно не пізніше 10 роб. дн. із дати введення в експлуатацію генератора.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі