Теми статей
Обрати теми

«Приспали» РРО: чи подавати ф. № ЗВР-1?

Шевчук Михайло, податковий експерт
Чи потрібно подавати звіт за формою № ЗВР-11, якщо РРО не використовувався через зупинення діяльності у зв’язку з карантином? Якщо не замислюючись відповісти на це запитання, то, звичайно ж, «НІ»! Але, як часто буває, у звичайний стан речей «свій вклад» вносять податківці. Незважаючи на очевидність ситуації, вважаємо за необхідне розставити в ній усі крапки над «і».

1 Форма якого затверджена наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Отже, ситуація. У зв’язку з потраплянням під «табу» згідно з постановою № 2112 торговельна точка вимушено закривається «до кращих часів» img 1. При цьому розрахунки на такій точці проводили із застосуванням РРО.

2 Постанова КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211. Цей документа ви можете знайти в минулому номері нашого журналу, проте з тих пір його вже не раз змінювали.

Ми вже повідомляли вас3, що в такому разі доцільно:

3 Стаття «Призупинили діяльність: РРО і 20-ОПП» у журналі «Бухгалтер 911», 2020, № 12.

— оформити наказом факт бездіяльності торговельної точки;

— через подання ф. № 20-ОПП відновити інформацію про торговельну точку (читай: про об’єкт, пов’язаний з оподаткуванням). Присвоїти їй стан «тимчасово не експлуатується».

Зазначимо, що додатково повідомляти податківців (писати їм листи) через Електронний кабінет (за допомогою «Листування з ДПС») про те, що діяльність тимчасово не провадиться (у тому числі посилати їм наказ про призупинення діяльності), вважаємо, не потрібно/не обов’язково. Це не передбачено законодавством. Із завданням повідомлення податківців упорається саме ф. № 20-ОПП з новим станом об’єкта «тимчасово не експлуатується».

Ще одне запитання: чи потрібно щодо такого об’єкта подавати звіт за формою № ЗВР-1?

Побоювання можуть бути пов’язані з тим, що податківці в категорії 109.09 ЗІР продовжують стверджувати, що суб’єкти господарювання повинні подавати податківцям у період виходу з ладу РРО або в разі тимчасового відключення електроенергії:

— звіт про використання КОРО (РК) (форму № ЗВР-1);

— довідку про використані РК при використанні розрахункових квитанцій.

Упоратися з цим обов’язком Закон про РРО вимагає не пізніше 15-го числа місяця, що настає за звітним. Наприклад, за березень — не пізніше середи, 15 квітня.

Але спільне із цією ситуацією в нашому випадку тільки те, що РРО тимчасово не використовується.

Причому, що важливо: навіть якщо визнати логіку податківців слушною, в чому є великі сумніви4, ця логіка до нашої ситуації не може бути застосована. Ми не збираємося переходити на використання розрахункових квитанцій.

4 Детальну інформацію із цього приводу знайдете у статті «Звіт за формою № ЗВР-1 при виході з ладу РРО: говорить Запоріжжя» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 31).

Тобто не говоримо про зміну способу оформлення розрахункових операцій (РК замість РРО), а маємо справу з повною (хоча й тимчасовою) відмовою від застосування РРО у зв’язку з відсутністю розрахункових операцій (знову ж таки тимчасовою). Це принциповий момент!

У своєму роз’ясненні податківці використовують як аргументи, зокрема, п. 6 гл. 4 розд. II Порядку № 5475. Ним визначено, що використання КОРО, зареєстрованої на РРО, передбачає, зокрема у випадку виходу з ладу РРО чи відключення електроенергії здійснення записів за обліком розрахункових квитанцій. Але це не наш випадок!

5 Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Крім того, податківці у своєму роз’ясненні зазначають, що Порядком № 136 передбачено подання суб’єктом господарювання звітності за формою № ЗВР-1 щодо всіх КОРО, зареєстрованих на господарську одиницю, які ведуться разом з РК у випадках, визначених Законом про РРО.

6 Порядок подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), затверджений наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Але цей аргумент повністю нівелюється застереженням із п. 7 ст. 3 Закону про РРО.

Подання звіту потрібне «у разі, якщо цим пунктом не передбачено подання інформації по дротових або бездротових каналах зв’язку».

Так от, у випадку з нашим РРО подання такої інформації якраз- таки передбачено.

Інформація передається РРО автоматично. Навіть якщо РРО буде вимкнений, то щойно ви його ввімкнете, інформація (у нашому випадку про відсутність операцій) буде передана.

Якщо поглянути в саму форму № ЗВР-1, то ми також переконаємося, що «заточена» вона саме під перенесення даних про використані КОРО. Якщо ж ті не використовуються в принципі, заповнити звіт, як мінімум, складно.

Як свідчить п. 1 Інструкції № 137, звіт за формою № ЗВР-1 складається в розрізі всіх зареєстрованих КОРО, які використовувалися протягом звітного місяця. І хоча прямо про те, що цей звіт не складають, якщо КОРО не використовували, в Інструкції й не сказано, вважаємо, такі висновки доречні.

7 Інструкція щодо заповнення Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за формою № ЗВР-1, затверджена наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Підсумуємо. У ситуації ні роз’яснення ДПСУ, ні норми Закону про РРО, що нас цікавить, ні будь-яка підзаконна нормативка не зобов’язує суб’єкта, що повністю відмовився від використання торговельної точки у зв’язку з карантином, подавати звіт № ЗВР-1. Та й логіки в такому поданні було б, відверто кажучи, зовсім не багато. Тому, вважаємо, достатньо через ф. № 20-ОПП донести до відома податківців, що об’єкт тимчасово не експлуатується. Якщо із цим упоралися, то, вважаємо, жодних інших документів/звітів, пов’язаних із «замороженою» торговельною точкою, складати та подавати більше не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі