Теми статей
Обрати теми

Підключаємося до Електронного кабінету

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Подання звітності та листування саме через Електронний кабінет (далі — ЕК), як і раніше, не є обов’язковими. Але наразі цей інструмент явно «додав у вазі». Тому зараз короткий екскурс для тих, хто ще не оцінив ЕК.

ЕК — це інформаційно-телекомунікаційна система, створена для забезпечення реалізації платниками податків та держорганами своїх прав і обов’язків, визначених ПКУ, в електронному вигляді. Знайти ЕК можна або у стрічці сервісів на офіційному сайті ДПСУ (www.tax.gov.ua), або відразу зазначивши в пошуковій системі адресу: cabinet.tax.gov.ua.

ЕК включає дві функціональні частини: відкриту (загальнодоступну) і приватну (особистий кабінет).

З «корисностей» у відкритій частині ЕК ви можете:

— проглянути інформацію із загальнодоступних реєстрів (верхня вкладка «Реєстри»);

— дізнатися про граничні строки сплати податків, зборів, обов’язкових платежів і надання звітності (верхня вкладка «Календар»);

— проглянути контакти та адреси чинних центрів обслуговування платників (верхня вкладка «Контакти»).

Але для повноцінної роботи потрібна саме приватна частина. Для входу до неї вам буде потрібен ЕЦП (КЕП):

увійдіть до особистої частини ЕК через вкладку «Вхід» у правому верхньому куті головної сторінки системи;

— оберіть тип особистого електронного ключа. Це може бути файл або з електронного носія (апаратний ключ), або безпосередньо з ПК (файловий ключ);

— оберіть кваліфікованого постачальника електронних довірчих послуг (АЦСК);

— завантажте ключ (зазначте шлях до нього);

— введіть пароль до цього ключа і натисніть кнопку «Зчитати»;

— натисніть кнопку «Увійти».

Важливо! ЕЦП і сертифікати відкритих ключів, видані до 07.11.2018 р., можна використовувати до закінчення строку дії сертифіката, але не пізніше за 07.11.2020 р. (п. 5 розд. VII Закону № 21551). Документи, підписані старими ЕЦП, визнаються дійсними.

1 Закон України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII.

Зараз уже видаються кваліфіковані електронні підписи і печатки (КЕП).

На вустах в усіх проблема з токенами.

Токен — пристрій у вигляді USB-флешки, призначений для безпечного зберігання електронних ключів та інформації про власника електронного підпису.

Про нього багато говорили2. Повторюватися не будемо. Зазначимо лише, що зараз складається таке враження, що питання із загальною «токенізацією», скажімо так, «спускається на гальма». Важливо, що фактично:

2 Див. статті: «Новий ключ електронного підпису не є кваліфікованим: чи визнають звітність «легітимною»?»(журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 26), «Де зберігати електронний підпис?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 23).

— ключі все ще можуть бути записані на звичайні носії;

— податківці пропускають електронні документи з КЕП, який не зберігається в засобі КЕП.

Також у загальному випадку для отримання КЕП потрібна особиста присутність. Але робота, пов’язана з прийманням відвідувачів, була під карантинною забороною з постанови № 2113. Благо згідно з недавніми змінами діяльність кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг поміщена у виняток і може здійснюватися з урахуванням низки вимог (у засобах індивідуального захисту тощо). Тож отримати КЕП зараз можна без проблем. У тому числі безоплатно — у податківців4.

3 Постановка КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211.

4 Деталі знайдете за адресою: www.tax.gov.ua/media-tsentr/novini/414528.html.

Знову ж таки, якщо ви є клієнтом ПриватБанку, то отримати КЕП узагалі можна не виходячи з дому.

Тож якщо ви ще не обзавелися КЕП — дійте.

Після того як ви зайдете до приватної частини ЕК, насамперед потрібно приєднатися до Договору про визнання електронних документів. Для цього відправляють Заяву про приєднання до Договору (форма J1392001 для юросіб або F1392001 для фізосіб) у розділі «Введення звітності».

Це не стосується звичайних фізосіб (не ФОП) — вони мають право подавати електронні документи без приєднання до Договору тільки з використанням ЕЦП/КЕП.

Процедура створення, заповнення, підписання та надсилання Заяви описана в розділі «Введення звітності» меню «Допомога» ЕК.

В ЕК (і більшості програм для електронної звітності) заповнення цієї Заяви відбувається в автоматичному порядку. За винятком декількох полів. Інструкцію з їх заповнення ми свого часу наводили5. Там же озвучували нюанс із «е-mail». Зазначайте саме той «е-mail», який ви зазначали в реєстраційній Заяві. Інакше можуть виникнути проблеми з прийманням Заяви. Хоча донині є чинним роз’яснення податківців, що:

5 Вам стане в пригоді також стаття «Заява про приєднання до «електронного» договору — корисні підказки» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 41).

«У разі відсутності відомостей про адресу електронної пошти платника в ЄДР, платник може зазначити в Заяві про приєднання до Договору адресу електронної пошти, яка буде ним використовуватися для листування з контролюючими органами» (роз’яснення в категорії 129.03 ЗIР ДПСУ).

Заяву ви надсилаєте до податкової за основним місцем обліку. Підтвердженням приєднання до Договору буде друга квитанція, отримана від податківців.

Тепер ви можете користуватися всім функціоналом ЕК: надсилати податкові декларації/розрахунки, податкові та акцизні накладні, розрахунки коригування до них, листуватися з податківцями (подавати їм заяви, у тому числі про перехід на єдиний податок, документи, пояснення) тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі