Теми статей
Обрати теми

«Дешева» оренда в період карантину: що з ПДВ?

Казанова Марина, податковий експерт
Багато орендодавців відгукнулися на прохання орендарів знизити/скасувати орендну плату на період карантину. Але як бути з нарахуванням ПДВ у цьому випадку, а саме з дотриманням вимоги про мінбазу? Із цим і розберемося.

Передусім зазначимо, що вже з’явився офіційний текст Закону України від 13.04.2020 р. № 553-IX на базі законопроєкту № 3279-д, який ми обговорювали в попередньому номері*. Те, про що ми говорили в статті щодо орендної плати в період карантину, підтвердилося. Остаточний варіант вирішення питання щодо оренди звівся до того, що (п. 14 Перехідних положень ЦКУ) на законодавчому рівні встановили, що «карантинні» заборони є обставинами, за які орендар не відповідає. Що загалом і так багатьма не ставилося під сумнів. Тобто фактично орендареві лише стане простіше обґрунтувати можливість застосування ч. 4 і 6 ст. 762 ЦКУ.

* Стаття «Законодавчі новини: оренда, допомога по частковому безробіттю і Ко» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 16).

Тепер повернемося до ПДВ. Згідно з п. 188.1 ПКУ база оподаткування ПДВ повинна визначатися виходячи з договірної ціни, але не нижче за мінбазу. А мінбазою для оренди є звичайна ціна оренди. Податківці традиційно звичайною ціною визнають ринкову ціну.

Якщо розмір орендної плати зменшили. У цьому випадку цілком можна вважати, що «нова» сума орендної плати і є звичайна (ринкова) ціна в «карантинних» умовах. Підтвердженням тому буде:

1. Лист орендаря з пропозицією/вимогою знизити розмір орендної плати. У ньому орендар якраз обґрунтує зниження «цінності» користування майном.

2. У зв’язку з уведеними постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211 заборонами й обмеженнями в період карантину, цілком можна говорити про те, що інші орендарі все одно не заплатили б у нинішніх умовах більше за цей об’єкт / зовсім не орендували б його. Тобто є всі підстави вважати, що нова договірна ціна і є звичайною.

Якщо пішли на поступки всім орендарям, які постраждали від карантину, то обґрунтувати «звичайність» такої орендної плати буде ще простіше

Якщо орендний платіж скасували. Якщо орендну плату скасовуємо на підставі ч. 6 ст. 762 ЦКУ (орендар не міг з незалежних від нього причин використовувати орендоване майно), можна говорити про те, що раз користування майном не було, то й постачання орендних послуг не відбулося. Тут немає об’єкта оподаткування ПДВ.

Якщо ж як такі умови з ч. 6 ст. 762 ЦКУ не виконуються (використання є/можливе), але орендодавець іде на поступки орендареві та скасовує орендний платіж, по суті, маємо справу з безоплатним постачанням. А безоплатне постачання все одно вимагає нарахування ПДВ виходячи зі звичайних цін. У принципі, орендодавець може обґрунтувати, що й нульова «орендна» плата в цих умовах є ринковою. Але краще уникати варіанта з «нульовою» сумою орендної плати в цьому випадку. У разі безоплатних постачань податківці можуть вимагати нарахування компенсуючих ПЗ за п. 198.5 ПКУ на суму «вхідного» ПДВ із вартості послуг, пов’язаних з об’єктом оренди.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі