Теми статей
Обрати теми

Блокування ПН при придбаннях у неплатників ПДВ, відсутності виробничих приміщень

Казанова Марина, податковий експерт
У статті розглянемо декілька питань, які стосуються блокування податкових накладних (ПН). Чи блокуватимуться ПН, якщо товар закуповувався в неплатників ПДВ, і яка ймовірність такого блокування? Якщо у виробника немає виробничих потужностей, чи означає це, що всі його ПН блокуватимуться?

Блокування ПН при купівлі в неплатника

Купуємо товар у неплатника ПДВ, а продаємо його з ПДВ. Чи блокуватимуть наші ПН через невідповідність кодів при продажу цих товарів? Якось можна попередити блокування ПН у цьому випадку?

Тут основна проблема в тому, що постачальник — неплатник ПДВ скласти на вас ПН і зареєструвати її в ЄРПН не може. Відповідно дані про товари, що закуповуються в неплатників ПДВ, не враховуються в СЕА ПДВ. Тому тут може спрацювати критерій № 1 ризиковості операцій. Щоправда, він стосується тільки тих товарів, які включені до Переліку ризикових товарів. Перелік кодів «ризикових» товарів, які застосовуються при визначенні відповідності ПН/РК критеріям ризиковості операцій*, затверджено наказом ДПСУ від 03.02.2020 р. № 67 і оприлюднено на офіційному сайті ДПСУ**.

* Детальніше див. у статті «Затверджено Перелік ризикових товарів для блокування ПН/РК» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 8).

** tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/74373.html

Якщо товари, які ви продаєте, включені до цього Переліку, то варто врахувати, що згідно з п. 1 Критеріїв ризиковості операцій (додаток 3 до Порядку № 1165***) ризиковою вважається операція при одночасному виконанні таких умов:

*** Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165.

Умова 1 — обсяг постачань товару, зазначений у ПН або збільшуючому РК, поданому на реєстрацію, дорівнює або перевищує величину залишку, яка визначається як різниця між:

— обсягами придбання та/або ввезення на митну територію України такого товару, зазначеного з 1 січня 2017 року в отриманих ПН/РК і МД, збільшеного в 1,5 раза та

— обсягами постачань відповідного товару, зазначеного в ПН/РК, зареєстрованих з 01.01.2017 р. в ЄРПН.

Тобто передбачається така формула:

Обсягпост. у реєстрованій ПН ≥ (Обсягпридб. х 1,5 - Обсягпост.).

При цьому в обсягах придбання не враховуються обсяги придбання товарів/послуг за пільговими та нульовими операціями.

Умова 2 — переважання (більше 50 %) «ризикових» товарів/послуг (з Переліку) у загальній різниці між покупками і придбаннями, про яку ми говорили вище.

ПН за цим критерієм не заблокують, якщо (1) ПН відповідає ознакам безумовної реєстрації з п. 3 Порядку № 1165 або (2) ви відповідаєте хоча б одному показнику позитивної податкової історії****.

**** Детальніше — у статті «Затверджено новий порядок блокування ПН/РК: що цього разу» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 5).

Від блокування може вберегти подання фіскалам Таблиці даних платника (додаток 5 до Порядку № 1165) з інформацією про коди видів економічної діяльності платника податків (за КВЕД), коди товарів (за УКТ ЗЕД) та/або коди послуг (за ДКПП), що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником, а також ввозяться на митну територію України.

Таблиця даних — це інформація про специфіку діяльності платника ПДВ. Її призначення — попереджувати блокування ПН/РК.

ПН, у яких будуть зазначені коди УКТ ЗЕД/коди послуги з врахованої (!) податківцями Таблиці, — узагалі випадають з моніторингу, тобто підлягають реєстрації без будь-яких перевірок на предмет ризиковості (див. п. 3 Порядку № 1165).

Податківці визнають можливість подати Таблицю і до блокування ПН (101.17 ЗІР), тобто заздалегідь. Щоправда, щоб збільшити шанси на те, щоб Таблиця даних була врахована податківцями, потрібно буде по максимуму описати особливості вашої діяльності. Порада: Таблицю подавати бажано «порційно» на декілька кодів УКТ ЗЕД. Для того, щоб у разі прийняття рішення про неврахування Таблиці або в подальшому — рішення про неврахування раніше врахованої Таблиці не всі коди УКТ ЗЕД випали автоматично з-під блокувального імунітету.

Згідно з п. 14 Порядку № 1165 Таблиця подається з поясненнями, у яких зазначається вид діяльності з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку. Разом з Таблицею податківці, зазвичай, хочуть бачити інформацію (у вигляді сканованих копій документів) про наявність: (1) приміщень (власних, орендованих); (2) виробничих потужностей (власних, орендованих); (3) особливості виробничого процесу (які товари/послуги потрібні для виробництва продукції/надання послуг); (4) земельних ділянок (власних, орендованих); (5) найманого персоналу; (6) доходу від провадження діяльності за попередній період; (7) залишків готової продукції (найменування); (8) залишків сировини (найменування). Тобто потрібно надати інформацію, що характеризує реальність ваших госпоперацій.

Враховуючи, що у вас торгівля і робота з постачальниками-неплатниками ПДВ — доцільно буде зазначити й інформацію про постачальників-неплатників, з якими ви працюєте. А можливо, — і про основних покупців. Зазначимо, що, як показує практика, податківці звертають увагу і на «добросовісність» контрагентів (чи «не світяться» вони в базах даних як ризикові платники).

Ще один момент, якого варто побоюватися у зв’язку з придбаннями товарів для подальшого перепродажу в неплатників ПДВ, — це включення в число ризикових платників ПДВ за критеріями ризиковості платника, які наведені в додатку 1 до Порядку № 1165 (ср. ). Щоправда, від цього не застрахований будь-який платник ПДВ img 1.

Якщо вас уключать до переліку ризикових платників — блокуватимуть усі ПН, окрім тих, які відповідають ознакам безумовної реєстрації. При цьому, знову ж таки, врахована Таблиця даних платників рятуватиме від блокування й у цьому випадку.

Так ось, одним з критеріїв ризиковості платника є (п. 8) наявність у контролюючих органів інформації, «яка стала відома у процесі провадження поточної діяльності під час виконання покладених на контролюючі органи завдань і функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, зазначеної в поданих для реєстрації податковій накладній / розрахунку коригування»…

Конкретних ознак, за якими визначають ризикову операції для включення платника в число ризикових, у Порядку № 1165 немає. Знову ж таки це може бути й «недобросовісність» контрагента, і відсутність підтверджень про наявність виробничих потужностей за даними форми № 20-ОПП, що подається платником податків.

Тож у цьому випадку краще постаратися подати заздалегідь Таблицю даних платника податку. При цьому «імунітет» дає тільки врахована податківцями Таблиця.

Блокування ПН за відсутності виробничих приміщень

Чи впливає «пов’язаність» (родичі) контрагентів якось на блокування ПН?

Якщо у виробника немає приміщення (воно є, але неофіційно), обов’язково блокуватимуть його ПН?

«Пов’язаність» контрагентів ніяк не впливає на блокування ПН. Оскільки для блокування важлива відповідність платника/операції критеріям ризиковості платника (додаток 1 до Порядку № 1165)/критеріям ризиковості здійснення операцій (додаток 3 до Порядку № 1165). «Пов’язаність» сторін у цих критеріях не фігурує.

Тепер що стосується відсутності виробничих приміщень для провадження діяльності. Відсутність виробничих приміщень формально за самими критеріями ризиковості платника/ризиковості операцій — на можливість блокування ПН не впливає (ніде така ознака в критеріях не названа).

Але:

1. Не виключено, що податківці, керуючись своїми базами даних (зокрема, інформацією з поданих платником податків ф. № 20-ОПП про об’єкти оподаткування), можуть включити такого виробника в число ризикових платників ПДВ на підставі п. 1.6 Критеріїв ризиковості платника — на тій підставі, що його операція не є реальною. А підтвердженням тому буде відсутність ресурсів (виробничих потужностей) для провадження діяльності.

Знову ж таки зазначимо — за якими ознаками податківці відстежують критерії ризиковості операцій для віднесення платника в число ризикових — точно не відомо.

2. Якщо ПН раптом заблокують, то для її розблокування наявність виробничих приміщень/потужностей матиме вже істотне значення. Адже податківці аналізуватимуть реальність операцій. А ці висновки вони робитимуть на підставі даних про види діяльності платника податків і наявність ресурсів у нього для провадження цих видів діяльності.

Те ж саме стосується й подання Таблиці даних платника податку. Якщо ви не надасте інформацію про виробничі потужності — Таблицю просто не врахують.

При цьому не обов’язково, щоб це були власні приміщення. Це можуть бути й орендовані приміщення. Можливо, товари/послуги, що постачаються, ви виготовляєте не самі — а, наприклад, за договором на переробку давальницької сировини. Тоді податківцям потрібно надати цю інформацію (копію відповідного договору).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі