Теми статей
Обрати теми

Книги ФОП і К°— прийнято закон

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Закон № 466*, що загадково загубився на місяці, який включає, серед іншого, норми щодо деофшоризації, здавалося, уже не «випливе». Але «виплив». І відразу пішли розмови про те, що деякі положення Закону № 466 передчасні і їх би потрібно відкласти/відстрочити. Тут уже довго чекати не довелося. Навіть новий закон не стали писати. «Донором» став закон, що вже пройшов перше читання і стосувався лібералізації «книжкового» питання ФОП**. Пощастило, так пощастило (ФОПам).

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-IX. Про нього ми говорили, зокрема, в статтях: «Податкова реформа — 2020: ПДВ», «Податкова реформа — 2020: податок на прибуток» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 22).

** Закон прийнято 14.07.2020 р. на базі законопроєкту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб — підприємців» від 04.12.2019 р. № 2524.

1. Почнемо з кінця. З того, що депутатів цікавило, очевидно, менше за все. Книги обліку доходів / Книги обліку доходів і витрат ФОП.

Важливо! Зміни набирають чинності тільки з 01.01.2021 р.

Єдиноподатникам груп 1, 2, 3 без ПДВ надається право вести облік у Книзі за бажанням. Група 3 з ПДВ і загальносистемники в обов’язковому порядку ведуть Книги, але їх уже не обов’язково реєструвати в податківців.

У ході голосування за закон поправку 85 щодо Книг єдиноподатників було скасовано, але вона лише конкретизувала норму про скасування обов’язковості книги, вже проголосовану в першому читанні. Тобто скасування обов’язковості, очевидно, все-таки пройшло.

2. Щодо списання недоїмки ФОП***, які «спали», таки уточнили, що стартувало списання саме з 03.06.2020 р. Тобто вже точно не з 01.01.2021 р. Очевидно, податківці тепер активніше почнуть роз’яснювати це питання. Адже в претендентів на зняття «підвисло» питання зі сплатою «поточного» ЄСВ по місяць зняття з реєстрації включно.

*** Детальніше про це ви могли прочитати в статті «Прощення ЄСВ-боргів «за себе»: процес запущено?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 27).

3. Норми щодо контрольованих іноземних компаній (зокрема, ст. 392 ПКУ) та іноземних компаній, з місцем їх ефективного управління на території України (зокрема, п.п. 133.1.5 ПКУ) хотіли відстрочити на рік (до 01.01.2022 р.). Але на стадії фінального голосування відповідна правка 104 підтверджена не була. Усе залишилося як є. Також у цій правці 104 «сиділо» повернення до 3-річного строку давності з ПДФО/ВЗ, але його, виходить, відхилили «заразом».

4. У частині ліцензування операцій з новоявленими представниками «пального» (у тому числі розчинниками на основі метанолу****) зробили штрафне відстрочення до кінця року. Але ось про адміністративний штраф за ст. 164 КпАП за безліцензійну діяльність традиційно забули img 1.

**** Деталі знайдете в статті «Нові підакцизні товари (у т. ч. деякі розчинники): що врахувати ВСІМ» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 23).

5. На закінчення зазначимо, що змін, окрім озвучених, ще дуже багато (повернули в здорове русло ситуацію зі штрафами при «самовиправленні», вставили РК, що «загубився», в штрафний п. 1201.1 ПКУ тощо). Остаточного тексту закону немає. Підпише Президент закон чи ветує, теж не відомо. Усе уточнюватимемо в процесі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі