Теми статей
Обрати теми

«Касові» зміни з 01.08.2020 р.: низький старт

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
З 01.08.2020 р. запрацює черговий пакет змін1, унесених постановою НБУ від 07.05.2020 р. № 59 до «касового» Положення № 1482. Саме час приготуватися й освіжити необхідні знання.

1 Наші читачі вже знають про це зі статті «Положення про касові операції: чергові зміни» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 21).

2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Електронні касові документи. З 1 серпня нарівні з паперовими діятимуть електронні розрахункові документи й електронні фіскальні звітні чеки (пп. 11, 18 п. 3, п. 23 Положення № 148).

Це нововведення безпосередньо пов’язане з можливістю використовувати програмні РРО (ПРРО)3, яка також з’явиться з 01.08.2020 р.4

3 Порядок реєстрації та використання ПРРО Мінфін визначив наказом від 23.06.2020 р. № 317.

4 Див. статті «РРО-новації: хвиля від 1 серпня» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 28), «Програмні РРО: вже близько час» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 10).

Зверніть увагу: з 01.08.2020 р. формувати електронний чек зможуть не лише новомодні ПРРО, але й класичні РРО, які на сьогодні формують чеки РРО лише на папері. Те ж саме стосується й електронних фіскальних звітних чеків — згідно із Законом про РРО вони зможуть створюватися і ПРРО, і класичними РРО.

Відповідно й оприбуткуванням готівки вважатиметься в тому числі проведення обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень в електронному фіскальному звітному чеку.

Оприбуткування готівки. Визначений порядок оприбуткування готівки для кас відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з використанням ПРРО без ведення касової книги. Це забезпечення щоденного створення засобами ПРРО в паперовій та/або електронній формі фіскальних звітних чеків і подання їх на фіскальний сервер засобами телекомунікацій, а також надіслання створених програмними РРО електронних розрахункових документів і повідомлень для їх реєстрації та довгострокового зберігання на фіскальний сервер (абз. 4 п. 11 Положення № 148).

Видача готівки. Послугу з видачі торговцями коштів у готівковій формі передбачено п. 1.42 ст. 1 Закону № 23465. Реалізувати її можуть за бажанням і за домовленістю з еквайром або платіжною організацією всі торговці — підприємства та ФОП, які приймають до обслуговування електронні платіжні засоби (далі — ЕПЗ) для оплати вартості товарів/послуг та оснащені платіжним терміналом. Зверніть увагу: абихто зняти готівку з картки в касі не може. Скористатися послугою видачі готівки в касі мають право тільки покупці, які розраховуються за допомогою ЕПЗ за придбаний товар/послуги. Тобто покупець на касі оплачує за допомогою ЕПЗ товар/послугу і попутно просить видати йому N-ну суму готівки з його ж картки. Якщо банк схвалює транзакцію за карткою, то покупець оплачує з картки купівлю, касир видає йому готівку за рахунок наявної виручки або готівки, отриманої в банку.

5 Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III.

Загальна сума транзакції з картки покупця згодом зараховується на поточний рахунок торговця.

Тепер що стосується оформлення. До 01.08.2020 р. порядок оформлення послуги з видачі готівки в касі в Положенні № 148 формально прописаний тільки для підприємств і ФОП. Після цієї дати додадуться й відокремлені підрозділи. Та й сам механізм оформлення спроститься. Так, із 1 серпня при проведенні операції з видачі готівки потрібно (п. 9 Положення № 148):

«9. Підприємство / відокремлений підрозділ підприємства / фізична особа — підприємець, яке/який/яка… приймає до обслуговування електронні платіжні засоби з метою проведення оплати вартості товарів чи послуг і оснащене платіжним терміналом…, має право за рахунок готівкової виручки або готівки, отриманої з банку, надавати держателю електронного платіжного засобу (якщо така послуга передбачена правилами відповідної платіжної системи) послуги з видачі готівки з друкуванням квитанції платіжного термінала (або розрахункового документа, а також, але не виключно, з надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти) та відображенням таких операцій у книзі обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) або розрахунковій книжці (далі — РК) у разі їх використання».

Написано «невиразно». Взаємовиключний сполучник «або» використовується навіть там, де не йдеться про взаємовиключні речі.

Також оновиться п. 27 Положення № 148:

«Підприємства / відокремлені підрозділи підприємств / фізичні особи — підприємці, які… приймають до обслуговування електронні платіжні засоби та проводять розрахунки із застосуванням РРО і надають держателям електронних платіжних засобів послуги з видачі готівки з друкуванням квитанції платіжного термінала (або розрахункового документа), реєструють у встановленому порядку такі операції в розрахункових документах РРО або РК».

Ми б розуміли це так. Найголовніше. Вимогу складати видатковий касовий ордер на загальну суму проведених операцій з видачі готівки і робити запис про це в касовій книзі з 01.08.2020 р. з Положення № 148 буде прибрано. Ура!

Далі. Видачу коштів як звичайну розрахункову операцію потрібно провести через РРО. А якщо замість РРО задіяні КОРО з РК (покупцеві видаються розрахункові квитанції з РК), то оформити на видачу розрахункову квитанцію з РК. До речі, наказом від 18.06.2020 р. № 306 Мінфін, серед іншого, затвердив нову форму розрахункового документа для операцій з видачі готівки держателям ЕПЗ (форма № ФКЧ-4, додаток 6 до Положення № 136).

6 Положення про форму та зміст розрахункових документів / електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

А також визначив форму та зміст електронних розрахункових документів, що формуються ПРРО7.

7 Про нові розрахункові документи, у тому числі для ПРРО, читайте в статті «Нові форми фіскальних чеків з 1 серпня: аналізуємо наказ № 306» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 29).

Далі. Буде потрібне роздрукування квитанції POS-термінала на видачу готівки. А також запис у КОРО — у разі її використання (у гр. 10 КОРО на РРО — якщо відключалась електрика / виходив з ладу РРО або в гр. 12 КОРО на господарську одиницю).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі