Теми статей
Обрати теми

Карантинна допомога по частковому безробіттю: знову зміни

Савченко Олена, налоговый эксперт
З першого разу вийшло не дуже. З другого — теж не дуже. Тому уряд і далі продовжує вдосконалювати свій Порядок отримання карантинної допомоги по частковому безробіттю (КДЧБ)*. Нова порція змін затверджена постановою КМУ від 15.07.2020 р. № 600 і запрацювала із 16.07.2020. Що змінили — читайте далі.

* За цією темою див. також матеріали: «Карантинна допомога по частковому безробіттю. Є Порядок: що в ньому?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 18), «Допомога по частковому безробіттю для ФОП: «фішки» нового Порядку» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 24), «Карантинна» допомога по частковому безробіттю: «ширше коло» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 22), «Допомога по частковому безробіттю для ФОП: «політ нормальний» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 27).

Зміни: подробиці

Розширено коло отримувачів КДЧБ на працівників. Мабуть, найістотніша зміна, яку внесли до Порядку № 306**, — це розширення кола отримувачів.

** Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 306.

Тепер претендувати на КДЧБ для своїх працівників можуть у тому числі й суб’єкти малого або середнього підприємництва, які:

— оформляли своїм працівникам відпустки за свій рахунок. Багато роботодавців саме так і робили;

— оформляли простій з оплатою не нижче 2/3 ставки (відповідно до ст. 113 КЗпП).

Раніше такі роботодавці не могли претендувати на КДЧБ для своїх працівників. У допомозі їм відмовляли.

По суті, на КДЧБ для своїх працівників мали право лише ті суб’єкти малого або середнього підприємництва, які в карантин за власною ініціативою перевели працівників на неповний робочий час.

Як і раніше, права на КДЧБ не буде за ситуації, коли працівник переведений на неповний робочий час за своєю ініціативою.

Тепер же до списку тих, хто може претендувати на КДЧБ, потрапили і ті роботодавці, які оформляли простій, і ті, у кого працівники перебували у відпустці без збереження заробітної плати відповідно до п. 31 ч. 1 ст. 25 і ст. 26 Закону про відпустки:

«3. Допомога по частковому безробіттю на період карантину надається центром зайнятості застрахованим особам, зокрема працівникам, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини, в тому числі тим, які в період карантину, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину отримують оплату часу простою відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України (крім періоду освоєння нового виробництва (продукції), перебувають у відпустці без збереження заробітної плати відповідно до пункту 31 частини першої статті 25 та статті 26 Закону України «Про відпустки» (крім осіб, які отримують пенсію), у разі втрати ними частини заробітної плати або доходу внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності за зверненням роботодавця або фізичної особи — підприємця, який є застрахованою особою, для її виплати працівникам, з якими не припинено трудові відносини, або фізичній особі — підприємцю, який є застрахованою особою (крім осіб, які отримують пенсію) та не отримує допомогу по частковому безробіттю на період карантину як працівник».

Карантин за останньою інформацією продовжено до 31 серпня.

Але, важливий момент! З числа претендентів на КДЧБ і наразі, і раніше виключаються працівники, які отримують пенсію. Тепер цей момент уточнили.

Поняття «пенсія» для цілей Порядку № 306 повинно використовуватися в значенні, наведеному в абзаці 22 ст. 1 і з урахуванням пп. 13 — 133 розд. XV Закону № 1058*** (щомісячна пенсія в солідарній системі при досягненні особою пенсійного віку чи визнанні особи особою з інвалідністю + особливості пп. 13 — 133 розд. XV Закону № 1058).

*** Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Зауважте! Виходить, що особи, які перебувають у простої, отримують оплату простою не нижче 2/3 ставки. Це трудова гарантія, яка, у принципі, не обговорюється. Плюс до цього роботодавець може отримати на таку особу ще й КДЧБ. Тобто жодних розмов, що роботодавець може припинити оплачувати простій, оплатити простій або відшкодувати вже витрачені кошти на його оплату за рахунок КДЧБ, бути не може. Це різні гарантії!

Так, виглядає це дивно: працівник, який перебуває в простої, буде в нерівних умовах з усіма іншими. Так, імовірно, ініціювалася зміна з іншою метою — допомогти саме добросовісним роботодавцям, які тягнуть тягар оплати простою. Але маємо те, що маємо img 1! Принаймні поки.

Тепер про отримання КДЧБ ФЛП «для себе». ФОП (як ті, які використовують найману працю, так і ті, які не використовують її) у списку отримувачів КДЧБ «для себе», звичайно, залишилися. Але:

1) з уточненням, що якщо вони отримують пенсію, то права на КДЧБ вони не мають. Це, у принципі, й раніше випливало з Порядку № 306. Ми про це говорили. Тепер це прописали в більш явній формі. Тобто це саме уточнення.

Причому деякі центри зайнятості ФОП-пенсіонерам КДЧБ усе-таки видавали. Тепер незрозуміло, що буде з такими отримувачами.

Знову ж таки, чому, власне, й відмовляли деяким ФОП з інвалідністю. Якщо вони отримують пенсію по інвалідності, то у виплаті КДЧБ їм відмовляють (правомірно) як особам, які отримають пенсію;

2) із нововведенням, що якщо такий ФОП отримує КДЧБ як працівник (у нього є місце роботи, за яким роботодавець отримує на нього КДЧБ), то йому КДЧБ як підприємцеві «на себе» не належить. Оскільки це нововведення, вважаємо, що «назад» це обмеження не працює і стосується лише випадків звернення за призначенням КДЧБ починаючи з 16.07.2020 р. Хоча, дуже ймовірно, що вже призначену допомогу таким особам за період починаючи з 16.07.2020 р. платити відмовляться.

Довідка про сплату ЄСВ. Довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, роботодавці зможуть подавати на підставі звітних відомостей, що надаються до ПФУ або ДПС.

Нагадаємо, первісно Порядок вимагав таку довідку брати в податківців (що ті робили, але неохоче). Потім внесли зміни, і довідку було наказано «робити» самостійно на підставі звітних відомостей, які надаються до ПФУ. Тепер додали, що формувати цю довідку можна ще й на підставі звітних відомостей, які надаються до податкової. І уточнили, що так само можуть робити не лише роботодавці, але й ФОП.

На поточний рахунок… Уточнили, що допомога перераховуватиметься на поточний рахунок отримувачів. Тобто жодні спеціальні соцрахунки для отримання цієї виплати відкривати не потрібно.

Додатки. Змінили дещо самі додатки та їх нумерацію:

Додаток 1. Відомості про працівників.

Додаток 2. Відомості про ФОП.

Додаток 3. Примірний договір про надання допомоги.

Крім того, додали два нові додатки 4 і 5, які потрібно буде подавати вже після того (!), як працівникові або ФПЛ буде призначено КДЧБ.

Подавати ці додатки (4 і 5) потрібно щомісячно. Щодо працівників потрібно подавати додаток 4. ФОП на себе подає додаток 5.

Проблемні питання

Оскільки зміни до Порядку № 306 набрали чинності тільки з 16.07.2020 р., залишається відкритим питання: як бути тим роботодавцям, які раніше не подавали документи на КДЧБ з тієї причини, що вони не були в числі тих, хто перевів працівників на неповний робочий час, а відправляли їх у відпустку за свій рахунок або оформляли простій?

Проблема тут у тому, що в багатьох із них допустимий строк для звернення за КДЧБ уже минув. Адже базова норма про граничний строк звернення за КДЧБ не змінилася:

«8. Роботодавець або фізична особа — підприємець, який є застрахованою особою, може звернутися за отриманням допомоги по частковому безробіттю на період карантину протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності».

При цьому відлік днів розпочинаємо з дати зупинення (скорочення) діяльності, зазначеної в наказі (копію якого подаємо для призначення КДЧБ).

Виходить, «у справі» тільки ті, хто зупинив (скоротив) діяльність у другій половині квітня й пізніше. Але чи багато таких?

Знову ж таки, не виключено, що центри зайнятості взагалі займуть таку позицію, що нововведення стосуються лише періоду простою / відпустки за свій рахунок починаючи з 16.07.2020 р.

Зрозуміло, ніхто «не бігатиме» за тими, хто вже подавав документи на отримання КДЧБ, але отримав відмову з тієї причини, що вони були в простої або відправляли працівників у відпустку за свій рахунок. Адже на той момент їм відмовили обґрунтовано.

Загалом, хотіли як краще, вийшло як завжди.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі