Теми статей
Обрати теми

Мораторій і адмінштраф за ЄСВ‑порушення: податківці висловилися «ЗА»

Савченко Олена, налоговый эксперт
Нещодавно в ЗІР з’явилося цікаве роз’яснення: роботодавці звільняються від адмінвідповідальності за порушення законодавства щодо ЄСВ, вчинені під час дії карантину. Ми відразу поставилися до нього з підозрою і публікувати в журналі не стали. І ось історія отримала своє продовження.

Чому тільки роботодавці? Чому не застосовується строк давності за ст. 38 КпАП, якщо і штрафу немає? img 1 Від самого початку було видно, що податківці у своїй відповіді щось «намудрували». Тим паче, що й законних підстав для таких ліберальних висновків немає.

І ось із 28.07.2020 р. це «диво-роз’яснення» податківці відправили до складу недіючих. А замість цього висловилися в протилежному ключі.

У категорії 201.09 ЗІР на запитання, чи звільняються від адміністративної відповідальності роботодавці за порушення законодавства щодо ЄСВ у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на попередження виникнення і поширення коронавірусної хвороби, тепер міститься відповідь — ні, не звільняються. Чого і слід було чекати. Це те, про що ми не втомлюємося повторювати і роботодавцям, і не роботодавцям.

Пояснення: відсутня норма про звільнення від адміністративної відповідальності за зазначені порушення.

Так, від штрафних санкцій згідно із Законом про ЄСВ за певні ЄСВ-порушення звільнили. Але від адміністративної відповідальності законодавець чи то забув, чи то не хотів нікого звільняти*.

* Див. статті «ЄСВ під час карантину: усі подробиці», підрозділ «Звільнення від ЄСВ-штрафів» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 17), «Адмінштрафи за податковими та ЄСВ-порушеннями: звільнення немає!» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 18), «Мораторій на податкові та ЄСВ-перевірки та амністії за податковими та ЄСВ-порушеннями — продовжені до кінця карантину» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 22).

І це не лише щодо ЄСВ. За податковими порушеннями те ж саме.

І в категорії 132.01 ЗІР є аналогічне роз’яснення, яке стосується адмінвідповідальності за порушення правил сплати (перерахування) узгоджених сум грошових зобов’язань, інших ніж ЄСВ, у період дії штрафного та перевірочного мораторію. І там податківці також висловилися «за» застосування адмінштрафів, оскільки до КпАП зміни не вносилися.

Важливо! Дехто тут же провів паралель між роз’ясненням податківців і карантинним звільненням ФОП від сплати ЄСВ «за себе» за березень, квітень, травень. Мовляв, «ось воно і підтвердилося, якщо не заплатили — підуть поголовно штрафувати».

Не потрібно мішати в купу несумісні речі! Адмінштраф буде, якщо є порушення. Несплата ЄСВ «за себе» за березень, квітень, травень порушенням не є (за умови, що у ф. № Д5 за 2020 рік ФОП сам собі не «намалює» нарахування ЄСВ за ці місяці). Тож переживати ні про що.

А дізнатися більше про «технологію» накладення адмінштрафів вам допоможе наша стаття «Адмінштрафи в період карантину» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 25).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі