Теми статей
Обрати теми

Повернення товарів: ПДВ-облік

Казанова Марина, податковий експерт
Продовжуючи розпочату в попередньому номері тему про повернення товарів1, зараз розглянемо: як таке повернення відобразити в ПДВ-обліку; на яку дату складати розрахунок коригування (РК); у яких випадках може бути потрібне ще й складання податкової накладної (ПН) тощо.

1 Стаття «Повернення товарів, не пов’язане з претензіями до якості» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 12).

Для ПДВ-обліку насамперед потрібно визначити, буде ця операція проводитися як звичайне повернення товару чи як операція його зворотного продажу. Детально цей момент ми обговорювали в попередньому номері.

Повернення = зворотний продаж. У такому разі покупець стає продавцем товару. Операція в цілях ПДВ вважається новим постачанням. А отже, покупець за першою подією (на дату повернення товару продавцеві або отримання від нього оплати) складає ПН, а продавець на підставі зареєстрованої покупцем ПН відображає ПК.

Повернення = повернення. Якщо після постачання товарів відбувається їх повне або часткове повернення, суми податкових зобов’язань (ПЗ) продавця і податкового кредиту (ПК) покупця підлягають коригуванню на підставі зареєстрованого в ЄРПН РК до ПН (ст. 192 ПКУ). При цьому:

1. Якщо покупець — платник ПДВ, то РК на повернення товарів (на зменшення ПЗ) повинен зареєструвати покупець. І тільки після його реєстрації продавець зможе зменшити свої ПЗ. При цьому визначати період для зменшення ПЗ у декларації з ПДВ продавця слід з оглядом на «своєчасність/несвоєчасність» реєстрації покупцем РК.

Покупець же зобов’язаний відкоригувати ПК відразу — у період виникнення підстав для коригування.

2. Строки реєстрації ПН/РК ніхто не подовжував. Прийнятим «антивірусним» Законом № 5332 передбачено тільки звільнення від відповідальності за податкові порушення, вчинені в період з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р. (за низкою винятків)3. Причому, з чим уже погоджуються й податківці4, під звільнення від штрафів підпадає і несвоєчасна реєстрація ПН/РК.

2 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України…» від 17.03.2020 р. № 533-IX.

3 Деталі знайдете в статті «Антикоронавірусні закони: дайджест змін» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 12).

4 Див. запитання 1 Інформаційного листа ДПСУ № 7 від 20.03.2020 р. (tax.gov.ua/data/material/000/322/412719/Informaciyniy_list_7.pdf).

Але ще раз повторимося, самих строків реєстрації ПН/РК це ніяк не стосується. Тому при визначенні своєчасності реєстрації РК орієнтуємося на звичні стандартні строки їх реєстрації5.

5 Корисні деталі знайдете в статті «Зменшуючий» РК зареєстровано із запізненням: штраф «не може не бути» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 27).

На яку дату складати РК? Усе залежить від ситуації.

Товар відвантажено — оплати не було. РК складаємо на дату повернення товару, зазначену покупцем у накладній на повернення. При повному поверненні товару РК складається з кодом коригування «103».

Якщо повернення часткове, то з кодом коригування «102».

Товар відвантажено й оплачено. Тут може бути декілька ситуацій:

1. Товар буде повернено постачальникові у зв’язку з претензіями до його якості і натомість буде отриманий новий товар. У такому разі якщо:

— першою подією за договором була передоплата, то від того, що товар замінюватиметься, факт оплати не скасовується (тобто перша подія за фактом оплати залишається). Тому якщо постачає абсолютно аналогічний товар — РК на повернення не складається (оскільки перша подія зберігається). Якщо замість поверненого товару постачається товар іншої номенклатури — у цьому випадку на дату постачання продавцем іншого товару продавцеві достатньо скласти РК як на зміну номенклатури (з кодом коригування «104»);

— якщо першою подією було постачання товару, потім його оплата, а потім відбувається повернення товару і нове постачання (заміна товару), то доведеться:

(1) складати РК на повернення (на дату повернення «претензійного товару»), потім

(2) на цю ж дату (дату повернення) складати нову ПН (решта оплати вже вважатиметься оплатою за товар, який надійде на заміну).

2. Товар постачальникові повертається, при цьому оплата зараховуватиметься в рахунок сплати за іншим договором. Оскільки в цьому випадку оплата не повертається, то вона стає передоплатою за новим постачанням. Тому складаємо:

1) «зменшуючий» РК на дату повернення товару (з кодом причини «103» — якщо повернення повне або з кодом «102» — якщо часткове);

2) нову ПН на іншу номенклатуру. Зауважте: фіскали хочуть бачити нову ПН на ту ж дату, що й «зменшуючий» РК. При заліку авансу в рахунок іншого постачання нова ПН складається тільки в тому випадку, якщо сума, що зараховується, буде першою подією (тобто за новим договором ще не було постачання товару). Якщо ж постачання за іншим договором було — достатньо РК на повернення (нова ПН не складається).

3. Повернення оплаченого товару з поверненням грошей. Податківці (і ми теж вважаємо такий підхід правильним) вважають, що в цьому випадку РК повинен складатися за «завершальною подією». Тобто якщо спочатку відбувається повернення товару, а потім повернення оплати, то РК складається на дату повернення оплати (101.04 ЗІР).

Повернення товару від покупця — неплатника ПДВ. У загальному випадку згідно з абз. 2 п. 192.2 ПКУ за операціями з неплатниками продавцеві можна зменшити ПЗ з ПДВ при дотриманні двох умов: 1) повернення раніше поставлених товарів у власність продавця; 2) надання покупцеві повної грошової компенсації вартості товарів. Але якщо оплати від покупця не було, податківці погоджуються з правом продавця зменшити ПЗ при виконанні тільки першої умови (ЗІР 101.14). У цьому випадку припиняє існувати об’єкт оподаткування ПДВ, а компенсація, в принципі, не повинна здійснюватися, адже товар не був оплачений.

Зменшити податкові зобов’язання продавець має право тільки після реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН (реєструє його сам продавець).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі