Теми статей
Обрати теми

Мін’юст про бенефіціарів

Амброзяк Наталя, юрист
Пошукаємо цікавості в листі Мін’юсту від 29.07.2020 р. № 179/8.4.4/32-20. У ньому він висловився на «гарячу» тему подання держреєстраторові інформації про кінцевих бенефіціарних власників юросіб*.

* Тема, знайома вам, зокрема, з публікації «Інформація про бенефіціарів: уже близько час?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 17).

Відразу звертаємо вашу увагу: поки форму і зміст структури власності не затвердили. Це означає, що 3 місяці для подання даних про бенефіціарів для юросіб, зареєстрованих до 28.04.2020 р., ще не стартували (тобто поки не потрібно бігти до реєстратора з відомостями про бенефіціарів img 1). Про появу цього бланка ми обов’язково повідомимо на сторінках нашого видання.

Але потрібно бути в усеозброєнні й подати в такий короткий строк документи правильно. Мін’юст заздалегідь дає відповіді на деякі запитання. Наведемо найголовніші висновки.

Висновок 1. Якщо юрособа зареєстрована до 28.04.2020 р., то дані про бенефіціарів можна подати безоплатно. Але не завжди.

Адмінзбір платити не потрібно, якщо дані про бенефіціарів подаються:

— протягом 3 місяців з дати набрання чинності формою та змістом структури власності та/або

— разом із реєстраційними діями, які не оплачуються адмінзбором. До них належать: 1) включення до ЄДР відомостей про юрособу, зареєстровану до 01.07.2004 р.; 2) зміни до даних про відокремлений підрозділ (наприклад, філію); 3) внесення змін щодо інформації про зв’язок з юрособою; 4) перехід на модельний статут і назад.

Адмінзбір доведеться заплатити, якщо дані про бенефіціарів подаються:

— після закінчення 3 місяців з моменту, коли форма та зміст структури власності наберуть чинності, або

— разом із реєстраційними діями, за які потрібно платити адмінзбір. До них належать реєстраційні дії з ч. 4 і 5 ст. 17 Закону № 755**.

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Наприклад, внесення нового директора юрособи до ЄДР.

Висновок 2. До появи бланка для форми та змісту структури власності подання держреєстраторові «бенефіціарних» документів для проведення реєстраційних дій не передбачене.

Тут усе логічно. Дійсно, якщо немає бланка, то й подати його неможливо. Більше того, Мін’юст доходить висновку, що навіть подання інших «бенефіціарних» документів при проведенні реєстраційних дій поставлене в залежність від набрання чинності формою та змістом структури власності.

Тобто, поки не з’явиться бланк для структури власності, подавати документи про бенефіціарів при проведенні реєстраційних дій не потрібно!

Нагадаємо, що йдеться про:

— витяг або будь-який інший документ, що підтверджує реєстрацію юрособи-нерезидента (якщо засновник юрособи — нерезидент);

— нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу (для бенефіціара-нерезидента), або копії паспорта-книжечки (для бенефіціара-резидента).

Висновок 3. Графа «Стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника» заповнюється, а «бенефіціарні» документи подаються тільки тоді, коли документи подає представник від імені юрособи.

Тут нагадаємо: до держреєстратора зі змінами до даних про юрособу не завжди повинні звертатися представники цієї юрособи (п. 8 ч. 1 ст. 1 Закону № 755). Так, якщо йдеться про купівлю-продаж частки в статутному капіталі ТОВ або ТДВ, то заяву і супутні документи подають покупець або продавець цієї частки. Та ж ситуація з виходом учасника з ТОВ або ТДВ і спадкоємцями померлого учасника таких товариств. Саме вони (учасник/спадкоємці) звертаються до держреєстратора для внесення відповідних змін до даних про юрособу до ЄДР, а не сама юрособа.

Так ось, Мін’юст зазначив, що в цих ситуаціях графа «Стан відомостей…» не заповнюється. А це означає, що, наприклад, покупцеві частки в статутному капіталі ТОВ для внесення змін не потрібно розшукувати бенефіціарів і подавати щодо них будь-які документи (включаючи форму та зміст структури власності такого ТОВ).

Але коли документи держреєстраторові подаються від імені юрособи (а не засновника, покупця чи спадкоємця засновника)*** і потрібно внести зміни до даних про бенефіціарів, то «бенефіціарні» документи подаватимуться обов’язково.

*** Наприклад, документи подає директор юрособи або представник за довіреністю, виданою від імені цієї юрособи.

Відповідно, потрібно заповнити і графу «Стан відомостей…».

Проте пам’ятайте: якщо на момент подання документів для держреєстрації дані про ваших бенефіціарів не потребують змін, то «бенефіціарні» документи подавати не потрібно. Достатньо у відповідній реєстраційній формі в графі «Стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника» поставити відмітку «в актуальному стані» (див. лист Мін’юсту від 23.04.2020 р. № 3887/8.4.4/32-20).

Виняток: юрособи, зареєстровані до 28.04.2020 р., які подаватимуть дані про бенефіціарів протягом 3 місяців з моменту появи бланка форми та змісту структури власності.

Висновок 4. Можливість подати документи про бенефіціарів в електронному вигляді буде. Але засвідчувати нотаріально копії документа, що посвідчує особу (для бенефіціара-нерезидента), або копію паспорта-книжечки (для бенефіціара-резидента) все одно доведеться.

На жаль, для тих, хто подаватиме дані про бенефіціарів в електронному вигляді, заощадити на нотаріальному посвідченні не вдасться. Річ у тому, що відповідно до п. 1 розд. IV Порядку, затвердженого наказом Мін’юсту від 09.02.2016 р. № 359/5, якщо потрібно подати нотаріально засвідчений документ (його копію), то до заяви в електронному вигляді подаються відскановані електронні копії таких документів з накладенням на них кваліфікованого електронного підпису заявника.

Тому, мабуть, Мін’юст і доходить висновку: спочатку засвідчіть нотаріально документи (якщо це необхідно), а вже потім скануйте, накладайте на них електронний підпис і прикріплюйте до електронної заяви.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі