Теми статей
Обрати теми

СТО в приватному будинку ФОП: які підводні камені?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Підприємець на єдиному податку відкрив СТО в гаражі приватного будинку. Надає послуги юрособам. Сусідам не заважає. Чи може він використовувати свій гараж у підприємницькій діяльності? Чи не буде проблем із тим, що гараж розташований у дворі житлового будинку? Чи треба його узаконити? Чи обов’язково платити земподаток і екоподаток? Чи можна здати половину гаража і частину обладнання в оренду юрособі?

Чи обов’язково гараж має бути узаконений?

Якщо йдеться про металевий гараж без фундаменту у дворі приватного будинку, то на нього ніяких спеціальних документів оформляти не треба. Про це прямо сказано в п. 6 Переліку № 4061. А якщо ж мова про капітальний гараж із фундаментом (а, швидше за все, саме такий гараж і потрібен для надання послуг СТО), то його, звичайно, треба узаконити. У ідеалі ще до початку його будівництва треба повідомити про це ДАБК2 (п. 5 Порядку № 4663), а після закінчення будівництва — ввести гараж в експлуатацію, подавши в ДАБК декларацію4, і внести його в техпаспорт будинку (у БТІ). Якщо цього не зробити, надалі можуть виникнуть проблеми з продажем будинку або використанням його у бізнесі.

1 Перелік будівельних робіт, які не вимагають документів, що надають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію, затверджений постановою КМУ від 07.06.2017 р. № 406.

2 Подати повідомлення про початок виконання будівельних робіт можна через «Дію»: diia.gov.ua/services/povidomlennya-pro-pochatok-budivelnih-robit.

3 Порядок виконання підготовчих і будівельних робіт, затверджений постановою КМУ від 13.04.2011 р. № 466.

4 Її можна подати через «Дію»: diia.gov.ua/services/deklaraciya-pro-gotovnist-obyektu-do-ekspluataciyi.

Наприклад, нотаріус може відмовити в реєстрації договору з неузаконеним самобудом. Чи орендар не захоче укладати договір оренди гаража, на який у ФОП-орендодавця немає належної документації.

Чи можна використовувати гараж у бізнесі?

Звичайно, можна. Таке право прямо прописане в ст. 320 ЦКУ.

Більше того, право власності на гараж (як і на будинок у цілому) може бути оформлене тільки на фізособу-громадянина (а не на підприємця), оскільки суб’єктом права власності виступає фізична особа (такого суб’єкта права власності, як фізособа-підприємець немає) (ст. 318 і ст. 2 ЦКУ). Але це не перешкоджає тому, щоб використовувати гараж у підприємницькій діяльності img 1.

У нашому випадку ФОП — єдиноподатник, тому питання амортизації його не хвилюють. Але якщо він перейде на загальну систему, у нього буде право амортизувати гараж — за наявності документів, що підтверджують витрати на його будівництво.

Як платити земподаток?

У більшості ФОП земля оформлена на них саме як на громадян. Тому декларацію із земельного податку подавати не треба, навіть якщо ви користуєтеся такою землею в підприємницькій діяльності5 img 2. А суму земподатку зобов’язані розрахувати самі податківці.

5 Більше деталей знайдете в статті «Чи зобов’язані ФОП декларувати податок на майно?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 6).

Землевласник лише повинен вчасно сплатити земподаток згідно з отриманим від податківців повідомленням-рішенням.

Податкове повідомлення-рішення про суму земподатку фіскали повинні надсилати до 1 липня (п. 286.5 ПКУ). А на сплату земподатку дається ще 60 календарних днів після отримання такого повідомлення-рішення (п. 287.5 ПКУ).

Але зазначимо, що в період з 19.01.99 р. по 20.07.2007 р. деяким ФОП землю оформляли не на громадян, а на ФОП (держакт про право власності на землю міг бути оформлений саме на ФОП). Від таких ФОП податківці вимагають подання декларації з плати за землю. Тобто таким ФОП треба самим розраховувати земподаток у декларації6 і сплачувати його щомісячно (згідно з п. 287.3 ПКУ).

6 Див. статтю «Заповнення декларації з плати за землю» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 6).

Проте в ситуації із запитання земля під приватним домоволодінням напевно оформлена саме на громадянина, тож морочитися з розрахунком земподатку не треба.

І тут важливий підводний камінь. Згідно з п.п. 4 п. 297.1 ПКУ єдиноподатники звільнені від земподатку за тими ділянками, які вони використовують у госпдіяльності. Але земля під гаражем окремо не виділена — він стоїть на землі приватного будинку. Тому напевно податківці наполягатимуть на тому, що така земля не використовується в госпдіяльності, а використовується для особистих потреб фізичної особи. Відповідно єдиноподатнику не вдасться скористатися звільненням від земподатку img 3.

Якщо для вас це звільнення важливе, то доведеться виділити ділянку під гаражем і змінити вид цільового використання землі під ним (на те, яке відповідає його цільовому використанню, — у підприємницькій діяльності як СТО).

Як бути з проєктом землеустрою в такому разі, краще уточнити в органі Геокадастру.

Процес цей непростий. Включається багато стадій: у тому числі звернення в землевпоряджувальну організацію, передача документації на затвердження органу місцевого самоврядування, внесення змін до Кадастру і так далі. І зазвичай усе це розтягується на декілька місяців.

Важливо! Якщо ви зміните цільове призначення землі і доб’єтеся звільнення від земподатку за шматочок землі під гаражем, вас чекатиме… втрата права не платити земподаток у разі передачі землі або нерухомості на ній в оренду/позичку7.

7 Нюанси знайдете в статті «Єдиний податок: із чим увійдемо в новий рік? Частина 1. Що було?», розділ «Втрата «земельної» пільги при здаванні ділянки в оренду» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 48).

«Хороша новина» при цьому — якщо ви зазначите в договорі оренди площу землі, яка передається в оренду разом із частиною гаража, то втрата права не платити земподаток відбудеться тільки в цій частині. Інакше пільга буде втрачена щодо усієї земділянки8.

8 Детальніше — у статті «Єдиноподатники-орендодавці із землею, поспішайте за ІПК!» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 37).

Податок на нерухомість

З податком на нерухомість усе просто: за ним ФОП не звітує. Цей податок розраховують податківці і надсилають повідомлення до 1 липня (п.п. 266.7.2 ПКУ). А на сплату дається ще 60 днів після отримання повідомлення (п.п. 266.10.1 ПКУ).

Оскільки ФОП фактично не здійснює госпдіяльність у будинку, то податок на нерухомість за 120 кв. м будинку він платити не зобов’язаний (п.п. 266.4.1 ПКУ). А ось за гараж, очевидно, платити доведеться9 (за надісланим податківцями повідомленням-рішенням).

9 Не є об’єктами оподаткування об’єкти нежитлової нерухомості, використовувані суб’єктами господарювання малого і середнього бізнесу, які здійснюють свою діяльність у тимчасових спорудах для здійснення підприємницької діяльності та/або в малих архітектурних формах і на ринках (п.п. «е» п.п. 266.2.2 ПКУ). Але це навряд чи стосується ситуації, що розглядається нами.

ФОП повинен подати форму № 20-ОПП протягом 10 днів після введення в експлутацію гаража, підписання договору оренди частини гаража або після реєстрації права власності на земділянку під гаражем.

Екоподаток

ПКУ не звільняє спрощенців від екоподатку. Тому якщо у вас є підстави його платити, доведеться і звітувати, і сплачувати.

Коли виникає необхідність сплачувати екоподаток? Якщо в ході роботи на СТО (не удома!) ви виконуєте дії, перераховані в п. 240.1 ПКУ :

— викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення. До стаціонарних, як правило, відносять такі джерела забруднення, які в робочому стані не знаходяться в русі (наприклад, котли, дизель-генератори, електростанції бензинові і тому подібне). По них екоподаток платимо, якщо вони використовуються в гаражі10.

10 Як розрахувати такий податок, ми розповідали на прикладі в статті «Опалювальний котел як привід сплатити екоподаток» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 47).

А ось за пересувними джерелами забруднення екоподаток не платимо взагалі. Оскільки, знову-таки, екоподаток платитися за викиди стаціонарними джерелами.

Але податківці і тут намагаються «хімічити», граючи на нечіткій грані між пересувними та стаціонарними джерелами11.

11 Актуальною до сьогодні є стаття «Нестандартні джерела забруднення атмосфери: що з екоподатком?» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 36).

— скидання забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти (визначення див. у ст. 1 Водного кодексу України). Зверніть увагу: якщо ви здійснюєте скидання стічних вод не у водний об’єкт, а в каналізаційну мережу, сплачувати екоподаток не треба img 4. В цьому випадку ви просто платите певну суму за послуги водовідведення за укладеними з відповідним комунальним підприємством договорами;

розміщення відходів. Якщо ФОП тимчасово зберігає відходи (у тому числі небезпечні, наприклад шини, акумулятори, люмінесцентні лампи), а потім передає їх спецорганізації, то екоподаток він не платить, оскільки розміщення відходів — це остаточне їх захоронення в спеціально відведених місцях (п.п. 14.1.223 ПКУ);

Із цим не сперечаються і податківці, але у ФОП обов’язково має бути договір на видалення та утилізацію відходів із комунальними або спеціалізованими підприємствами (категорія 117.01 ЗІР).

— створення радіоактивних відходів;

— тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад термін, встановлений особливими умовами ліцензії. Але це вже екзотика.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі