Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилки в «шапці» ПДФО/ВЗ/ЄСВ-розрахунку та 4ДФ

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Ситуація. Податковий розрахунок вже відправлений, але надалі ви виявили в «шапці» 4ДФ помилку в рядку 04 «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» або в рядку 05 «Працювало за цивільно-правовими договорами». Чи взагалі забули заповнити ці рядки. Чи помилилися при заповненні коду Кодифікатора в рядку 032. А ще бухгалтери часто забувають заповнити рядки 101 — 110 Розрахунку, де зазначаємо кількість застрахованих осіб. Як виправити такі помилки? Та й взагалі, чи можливо це? Шукаємо відповіді разом.

Кількість працівників

Рядки 101 — 110 Розрахунку. У цих рядках заголовної частини Розрахунку наводимо дані про кількість застрахованих осіб залежно від статусу, статі, отримання виплат тощо.

Якщо подаємо податкові розрахунки не лише за підприємство, але й за відокремлені неуповноважені підрозділи, то відомості про чисельність працівників, працюючих у них, відображаємо у складі загальної кількості працівників юридичної особи в рядках 101 — 110 заголовної частини Розрахунку, який юридична особа подає за себе.

Якщо при заповненні рядків 101 — 110 заголовної частини Розрахунку припустилися помилки або взагалі їх забули заповнити, то, на жаль, виправити це неможливо!

Річ у тому, що у разі подання Розрахунку з типом «Звітний новий» або «Уточнюючий» рядки 101 — 110 повинні залишатися порожніми. Це прямо випливає з приписів п. 8 розд. V Порядку № 4*.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу.., затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Заповненими мають бути лише обов’язкові реквізити, визначені в рядках 01 — 05, а також інформація про додатки, в яких проводитиметься коригування, та їх кількість — в рядку 06 (061 — 066) Розрахунку.

Рядки 04 і 05 4ДФ. Спочатку про те, які дані потрібно відображати в рядках 04 і 05 заголовної частини 4ДФ. Так, у рядку:

— 04 проставляємо максимальну кількість працівників, які фактично працювали за трудовими договорами (контрактами) у звітному періоді та яким нарахована зарплата (ознака доходу «101»);

Якщо формуємо Розрахунок з 4ДФ за неуповноважений підрозділ, то кількість працівників такого підрозділу, які отримували зарплату, відображаємо в графі 04 4ДФ, сформованого на такий підрозділ.

— 05 вказуємо кількість осіб, що працювали за цивільно-правовими договорами у звітному періоді, яким нарахований дохід з ознакою доходу «102».

При цьому податківці в роз’ясненні з категорії 103.25 ЗIР радять коригувати показники в «шапці» 4ДФ таким чином. При поданні 4ДФ з типом «Звітний новий» / «Уточнюючий» помилки, допущені в рядках 04 і 05, можна виправляти одночасно з виправленням помилок в розділах 4ДФ.

Річ у тому, що в 4ДФ з типом «Звітний новий» або «Уточнюючий» рядки 04 і 05 мають бути заповнені. Тому є можливість виправити неточності, допущені раніше.

Припустимо, ви виправляєте в розд. I 4ДФ за 3 квартал 2021 року помилкові дані за доходом працівника. Граничний термін подання Податкового розрахунку вже сплив. Тому формуєте Розрахунок і 4ДФ з типом «Уточнюючий». Якщо за цей період потрібно змінити ще й кількість осіб, що працювали за трудовими договорами, проставляйте в рядку 04 правильні дані щодо кількості таких осіб.

А як бути, якщо ніяких помилок у розділах 4ДФ не було? Тоді, на нашу думку, можна провести «маніпуляцію» з виключення/включення рядка з правильними даними. Просто продублюйте такий рядок з кодом «1», а потім з кодом «0» в графі 10. Але задля безпеки краще використайте ті рядки, де зазначений неоподатковуваний дохід тієї чи іншої особи.

Неправильно зазначили код Кодифікатора

Поговоримо про ще один рядок у «шапці» Податкового розрахунку і 4ДФ. Це рядок під номером 032. Щодо його заповнення та виправлення у бухгалтерів виникає чимало запитань. У цьому рядку Порядок № 4 вимагає зазначати код Кодифікатора територій за місцезнаходженням платника або його відокремленого підрозділу, якщо Розрахунок подається за підрозділ. Він є обов’язковим для заповнення незалежно від того, має податковий агент відокремлені підрозділи чи ні.

На перший погляд, із заповненням рядка 032 не повинно виникати складнощів. Проте потрібно врахувати декілька нюансів. Кодифікатор територій багаторівневий. Він складається з кодів і назв об’єктів, які розподілені на 5 рівнів. Причому для об’єктів передбачено декілька рівнів.

Крім того, у багатьох податкових агентів код територіальної одиниці за їхнім місцезнаходженням (місцезнаходженням неуповноважених відокремлених підрозділів) не збігається з кодом територіальної громади, до якої сплачується ПДФО з доходів працівників.

Тому виникає запитання: який рівень вказувати та на що орієнтуватися? На місцезнаходження підприємства чи на сплату ПДФО?

Потрібно спиратися на місцезнаходження податкового агента або підрозділу, за яке він формує Розрахунок, та орієнтуватися на останній рівень, що відповідає назві об’єкта (103.25 ЗIР).

Таким чином, при визначенні коду Кодифікатора місце сплати податку на доходи фізичних осіб не враховується. Це зазначено в листі ДПСУ від 20.05.2021 № 498/2/99-00-04-02-01-02.

Погодьтеся, хоч алгоритм визначення коду Кодифікатора і не складний, але помилки при цьому можливі. Тому наступне запитання цілком очікуване: чи можна відкоригувати дані рядка 032 вже зданого Розрахунку і 4ДФ, якщо код був зазначений неправильно? Можна, але тільки у разі одночасного виправлення помилок у розділах табличної частини 4ДФ. Окремого коригування рядка 032 не передбачено (див. роз’яснення в категорії 103.25 ЗIР).

А якщо помилок немає? Тоді, якщо дуже хочеться виправити помилку, можна використати механізм виключення і включення одного правильного рядка у відповідному розділі 4ДФ з типом «Звітний новий» або «Уточнюючий» (див. вище) і разом з цим виправити рядок 032.

А чи варто взагалі морочитися з виправленням коду, який зазначений в рядку 032? На наш погляд, якщо податковий агент правильно розрахував, нарахував і своєчасно, в повному обсязі й на належні рахунки сплатив ПДФО/ВЗ, то підстав для застосування до нього штрафних (фінансових) санкцій немає. Але вирішувати вам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі