Теми статей
Обрати теми

«Податкова реформа» (на базі проєкту № 5600): новації для ФОП

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Продовжуємо розмову про нововведення, передбачені Законом на базі фіскального законопроєкту № 5600*. Його підписання розблоковане. І як би нам цього не хотілося, скоро слід чекати його підписання та опублікування. Що зміниться для підприємців на загальній системі і на спрощенці. Короткий дайджест у нас уже був*. Сьогодні трохи детальніше.

* Стаття «Податкова реформа і ФОП: дайджест змін» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 49).

Розпочнемо знову ж таки з того, що строк набуття чинності змінами — 1 січня 2022 року. З деякими нюансами.

Роялті (деякі) у витратах загальносистемника

На сьогоднішній день податківці забороняють підприємцям на загальній системі включати у витрати роялті (категорія 104.05 ЗІР). Будь-які.

З нового року на рівні ПКУ з’явиться дозвіл уключати у витрати сплачені

«роялті на користь правовласників, як винагорода за використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав чи як відрахування на користь правовласників на підставі договорів, укладених таким платником податку з організаціями колективного управління відповідно до Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав».

Це роялті, яке треба платити за легальне використання тих же музичних творів /фонограм.

Інтернет-провайдери — тільки в групі 3 спрощенки

Таку діяльність, як «послуги з надання доступу до мережі Інтернет», ФОП зможуть здійснювати тільки в групі 3 єдиного податку (ЄП).

Що це за діяльність? Це діяльність інтернет-провайдерів. Код КВЕД 61.90. Ще свіжа в пам’яті історія, коли такі ФОП із боями зберегли за собою право взагалі залишатися на ЄП**. Тепер же їх «переселяють» у групу 3 ЄП.

** Деталі допоможе згадати стаття «Податківці» не проти «єдиноподатників — інтернет-провайдерів» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 12).

Тут уже «намалювалася» проблема. Офіційного тексту закону ще немає. Так, він днями з’явиться. Але тим, хто хоче з нового року перейти з групи 2 в групу 3 ЄП, заяву треба було подати не пізніше 16 грудня цього року ☺. Хочеться сподіватися, що податківці врахують цей момент і дадуть інтернет-провайдерами з групи 2 додатковий час для подання заяви на перехід у групу 3, щоб ті змогли безперешкодно продовжити роботу на єдиному податку у 2022 році.

Єдиноподатникам-ПДВшникам — ускладнити облік

Недовго музика грала ☹. Єдиноподатникам з групи 3 зі сплатою ПДВ ускладнять облік. Вести облік доходів і витрат вони повинні будуть за Типовою формою ☹, яку має затвердити Мінфін.

Важливо! До моменту затвердження Типової форми ведемо облік за старими правилами. І тільки коли буде затверджена Типова форма, переходимо на ведення обліку в ній.

На затвердження Типової форми у Мінфіну піде не один місяць. Оскільки процедура це не швидка.

Вести облік у Типовій формі можна буде в паперовому або електронному вигляді. Але в будь-якому випадку реєструвати Типову форму у податківців не доведеться ☺.

Податок на землю в єдиноподатника — при передачі в емфітевзис

Єдиноподатники і зараз зобов’язані платити податок на землю, якщо здають її або нерухомість на ній в оренду або позичку. А після змін цей податок платитимуть і ті з них, хто передав землю згідно з іншим правом користування (наприклад, за договором емфітевзису).

Доходи з фонду розвитку підприємництва — не доходи

Якщо ФОП (на загальній системі або на спрощенці) отримає компенсацію процентних ставок у рамках бюджетної програми «Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва» і державної програми впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян житлом на умовах, визначених Кабміном, або отримає кошти на безповоротній основі від Фонду розвитку інновацій, то такі надходження не підуть у його дохід (ні підприємницький, ні громадянський).

Нові правила оподаткування для ФОП-аграріїв

Зараз якщо ФОП веде декілька видів діяльності, то доходи і витрати від усіх видів він записує в один обліковий регістр, не розділяючи їх за видах діяльності. І платять з них або ПДФО з ВЗ, або єдиний податок.

Але з наступного року з’явиться таке поняття, як мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) саме для агробізнесу. І якщо сума сплачених податків вийде менше розрахункового мінімального значення, різницю доведеться доплачувати до бюджету «зі своєї кишені»!

Цей обов’язок торкнеться як ФОП, так і сімейних фермерських господарств.

У зв’язку з цим облік діяльності з виготовлення і продажу власної сільгосппродукції треба буде вести окремо (ФОП-загальносистемникам і єдиноподатникам групи 3).

Усі деталі з приводу того, кого стосується МПЗ, а кого не стосується, як його рахувати, з якими платежами порівнюється МПЗ у загальносистемників і єдиноподатників, — зможете прочитати в окремій статті цього номера «Податкова реформа» (на базі проєкту № 5600): мінімальне податкове зобов’язання».

Обов’язок зазначати в чеку РРО або програмного РРО цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку при роздрібній торгівлі алкогольними напоями

Такий обов’язок прописується вже на рівні Закону про РРО. З уточненням (очевидно для тих, хто вводитиме це значення вручну), що це серія і номер акцизної марки. Тому за відсутність з 01.01.2022 цього реквізиту вже штрафуватимуть***. Нагадаємо, що податківці хочуть бачити в чеку цей реквізит у тому числі в разі продажу коктейлів та алкоголю на розлив***.

*** Нюанси знайдете в статті «Алкоголь (у т. ч. на розлив) і штрихкод акцизної марки: говорять податківці» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 36.

Інші зміни

Є безліч інших змін, які також можуть зачіпати ФОП. У частині групи 4 ЄП, у частині плати за землю, у частині ліцензій на торгівлю алкоголем і тютюновими виробами, у частині ставок екологічного податку і т. п. Але про це ми розповімо в окремих статтях наступного номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі