Теми статей
Обрати теми

РРО — не перенесли, товарний облік — залишили

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
У грудні ще жевріла надія на те, що РРО-зобов’язалівку для єдиноподатників груп 2 — 4 все-таки відкладуть. Була низка ініціатив щодо відстрочення/зміни підходів до застосування ними РРО. Також були ліберальні ініціативи щодо товарного обліку. І що? І, на жаль, нічого .

Не хотіли, ось і не встигли

Отже, 17 грудня пройшло останнє цього року пленарне засідання ВРУ. На позачерговому засіданні намагалися порушити питання РРО-відстрочення. Але не вистачило голосів навіть для включення відповідного законопроєкту до «Порядку денного». На жаль.

У свою чергу, це означає, що ми вже точно входимо у 2022 рік:

— з єдиноподатковим РРО/ПРРО-звільненням лише у групи 1 єдиного податку (ЄП);

— з товарним обліком, який Мінфін уже встиг запустити з 26.11.2021.

До речі, законопроєкт, яким хотіли «перелопатити» спрощену систему1, як ми і припускали, був просто «страшилкою» без шансів на прийняття цього року.

1 Див. статтю «ФОП на ЄП vs законопроєкт № 6348: які шанси?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 50).

Далі трохи детальніше.

Базові РРО-правила — 2022

Отже, з 01.01.2022 єдиноподатники:

групи 1, як і раніше, мають право працювати без РРО/ПРРО. Це стосується всіх: неважливо, який у вас річний дохід та якими видами діяльності ви займаєтеся. Головне, щоб ви не порушували вимоги ПКУ для єдиноподатників групи 1 ☺;

— груп 2 — 4 зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО, якщо здійснюють розрахункові операції в розумінні Закону про РРО.

Щоправда, не поспішайте панікувати. Є ще інші РРО/ПРРО-пільги за ст. 9 і 10 Закону про РРО. І цілком може виявитися так, що саме вам РРО/ПРРО і далі не потрібні. У тому числі замість них ви зможете в окремих випадках використовувати КОРО з РК.

Останній дозвіл, до речі, може врятувати від РРО/ПРРО багатьох спрощенців — продавців продуктів харчування ☺2.

2 Усі ці нюанси ви зможете почерпнути з нашої статті «РРО-кухня-2022: найгірший сценарій для ФОП» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 46).

Звісно ж, не забуваємо і про класичний спосіб уникнення РРО/ПРРО — перевести всі розрахунки на безготівку без використання карток ☺. Причому з урахуванням позиції податківців (дуже спірною, але від цього не легше), навіть продавець не повинен використовувати власні картки ☺. Тобто для оплати виставляти треба реквізити поточного рахунку у форматі IBAN.

Ну а якщо уникнути РРО/ПРРО-повинності ніяк не вдається, то придивіться до ПРРО (програмних РРО). Їх можна використовувати замість апаратних РРО3. До речі, є навіть безоплатний ПРРО від податківців4. Щоправда, він багато в чому програє платним побратимам, яких з’явилася вже величезна кількість, але підприємцям з невеликим обігом може підійти навіть він.

3 Для новачків є добірка публікацій, присвячених ПРРО: і як почати, і як використовувати ПРРО. Ви знайдете їх у статті «ПРРО: «світле майбутнє» невблаганно наближається? Що треба знати?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 46).

4 Його можна завантажити за посиланням: tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/

Товарний облік — 2022

Що стосується товарного обліку, то й тут, на жаль, порадувати теж нічим ☹.

Президент уже підписав Закон № 19145 (прийнятий на базі законопроєкту № 5600), згідно з яким товарному обліку у ФОП фактично дали зелене світло (закріпили за Мінфіном право затверджувати порядок і форму обліку товарних запасів).

5 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 № 1914-IX.

Мінфін, нагадаємо, дав фальстарт і затвердив Форму товарного обліку у ФОП ще в листопаді 2021 року. Його Порядок № 4966 уже набув чинності з 26.11.2021.

6 Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб — підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496.

Так-от, перелік обліково-зобов’язаних осіб не зміниться. Це, як і раніше, ФОП, які здійснюють розрахункові операції в розумінні Закону про РРО (застосовують готівкові та карткові розрахунки). Саме вони зобов’язані «вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів». А звільнені від нього лише єдиноподатники — неплатники ПДВ, якщо вони не продають ТСПТ, ліки, медвироби та ювелірку.

На думку податківців, єдиноподатники групи 1 вести товарний облік у будь-якому разі не повинні7. Виходить, навіть якщо ті продають ТСПТ. Хочете скористатися? Просіть ІПК, бо Закон про РРО такої поблажки явно не дає ☺.

7 zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Що точно зміниться, так це штраф за продаж необлікованих товарів. Якщо зараз він становить подвійний розмір вартості необлікованих товарів за цінами їх реалізації, то з 01.01.2022 завдяки Закону № 1914 розмір штрафу зменшиться вдвічі. Він дорівнюватиме 100 % вартості необлікованих товарів за цінами реалізації, але не менше 170 грн.

А ось що хотілося б змінити, так це «підвішений» статус ФОП, які виконують послуги, роботи. Закон № 1914 викинув із п. 12 ст. 3 Закону про РРО згадку про необхідність вести товарний облік у разі надання послуг!

Тож Мінфін, по-хорошому, повинен би підправити свій Порядок № 496 і вичистити звідти всі згадки про послуги (та роботи). У цьому разі «послужники» зможуть забути про товарний облік. Але в будь-якому разі на це потрібен час. Оскільки процедура підготовки мінфінівських наказів нешвидка.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі