Теми статей
Обрати теми

А після відпустки для догляду за дитиною — звільнення

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, але збирається звільнитися відразу після виходу на роботу. У зв’язку з цим виникає низка організаційних питань. Яким днем закінчується відпустка для догляду? Чи можна звільнити працівницю до фактичного виходу на роботу? Які виплати належать працівниці при звільненні?

Інтуїція вас не підводить. Хоча таке звільнення не рідкість, певні нюанси все-таки є. Розглянемо їх і заразом дамо відповідь на озвучені запитання.

Спершу зазначимо, що останнім днем перебування жінки у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років є день народження дитини. Тобто наступного дня після дня, коли дитині виповнюється три рочки, жінка повинна стати до роботи. Такий висновок озвучено в листі Мінпраці від 17.08.2010 р. № 246/13/116-10 («Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 93).

Відповідно, працівниця може звільнитися за власним бажанням (ст. 38 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р., далі — КЗпП) або за угодою сторін (п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП):

до закінчення відпустки для догляду за дитиною до трьох років. Зауважте: звільнення працівниці, яка перебуває в такій відпустці, є цілком законним. Обмеження, передбачене ч. 3 ст. 184 КЗпП, тут не працює. Воно поширюється на випадки звільнення з ініціативи роботодавця (лист Мінпраці від 23.01.2007 р. № 13/13/116-07);

в останній день перебування у відпустці для догляду (тобто день звільнення збігається з днем, коли малюкові виповнюється три роки). При цьому працівниця так і не приступає до виконання трудових обов’язків;

наступного дня після дня досягнення дитиною трьох років.

Якщо жінка звільняється за власним бажанням, незалежно від дня звільнення у такої працівниці є додатковий «бонус»: вона може звільнитися без двотижневого відробітку. Підстави для цього дає ч. 1 ст. 38 КЗпП: догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцяти років вважається поважною причиною, за якою трудовий договір необхідно розірвати в зручний для працівника строк.

Отже, якщо працівниця виявила бажання звільнитися — це її право. Роботодавцеві залишається тільки виконати свої обов’язки і остаточно з нею розрахуватися, якщо їй належать якісь виплати.

Розглянемо ситуацію, коли працівниця звільняється до закінчення відпустки для догляду або в останній день такої відпустки. Оскільки перед звільненням працівниця не працювала, то вона може розраховувати тільки на компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки «на дітей»*. Але! Таке можливе тільки в тому разі, якщо до початку відпустки для догляду за дитиною працівниця з будь-яких причин не скористалася своїм правом на щорічну відпустку за попередні роки роботи. В цьому випадку роботодавець зобов’язаний виплатити їй грошову компенсацію за всі невикористані дні відпустки (ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі Закон про відпустки).

* Право на додаткову відпустку «на дітей» має, зокрема, жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або усиновила дитину; одинока мати, особа, яка взяла дитину під опіку (ст. 19 Закону про відпустки). Інформацію про те, скільки належить відпочивати матусям у період з 1997 року по теперішній час, шукайте в спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 4, с. 64.

Якщо ж боргу з відпускних днів у підприємства немає (працівниця використала всю відпустку, що їй належить, раніше), то ніяких розрахунків проводити не потрібно. Зауважте: період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не включається до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Також потрібно пам’ятати, що компенсація за невикористані дні відпустки «на дітей» належить тільки за роки, коли працівниця працювала. А от за роки, протягом яких вона повністю перебувала у відпустці для догляду за дитиною до трьох років і фактично не працювала, така відпустка їй не належить (лист Мінсоцполітики від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11).

Розрахунок компенсації за невикористані відпустки проводиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100. Цей процес аналогічний розрахунку відпускних (виконати розрахунки допоможе матеріал в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 31, с. 12).

До речі, компенсацію за невикористані дні відпусток включають до складу додаткової заробітної плати згідно з п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5. Тому з такої виплати роботодавець зобов’язаний провести необхідні нарахування і утримання (як із звичайної зарплати). Так, у місяці нарахування компенсації (тобто в місяці звільнення) роботодавець повинен нарахувати на таку виплату ЄСВ і утримати з неї ПДФО, ЄСВ та військовий збір. Зверніть увагу: якщо працівниця користувалася правом на ПСП, у місяці звільнення таку пільгу можна застосовувати за умови, що сума компенсації не виявиться більшою від граничного розміру доходу (у загальному випадку в 2015 році — 1710 грн., для дитячої ПСП — 1710 грн. х кількість дітей).

Тепер припустимо, що працівниця звільняється в перший день виходу на роботу. У такій ситуації крім компенсації (за наявності права на неї) їй належить виплатити зарплату за відпрацьований день.

Зауважте: в цьому випадку компенсують не тільки накопичену щорічну відпустку, а й додаткову відпустку «на дітей». Річ у тім, що відпустка «на дітей» надається за календарний рік незалежно від відпрацьованого у цьому році часу. Тому навіть один відпрацьований день гарантує працівниці право на таку відпустку повної тривалості (або її компенсацію у разі звільнення). Відповідно, з матеріальної точки зору для працівниці вигідно звільнитися в перший робочий день після закінчення відпустки для догляду за дитиною. Щоправда, якщо в цьому ж році вона влаштується на нову роботу, то за новим місцем роботи така відпустка за цей рік їй уже «не світить».

Тепер про звітність. Відображення в ній розрахун­ків із звільненою співробітницею особливих труднощів не викликає. Зокрема, до Податкового роз- рахунку за формою № 1ДФ дані про звільнену працівницю вносяться тільки у тому разі, якщо в звітному кварталі їй було нараховано дохід (компенсацію та/або зарплату). Такі виплати відображаєте в Податковому розрахунку з ознакою доходу «101». У графі 7 фіксуєте дату звільнення. За необхідності заповніть графу 8 з потрібною ознакою ПСП. У разі, якщо звільненій працівниці дохід не нараховували і не виплачували, інформацію у ній не відображаємо, у тому числі і графу 7 не заповнюємо (див. консультацію в категорії 103.25 БЗ).

А от військовий збір, утриманий із суми зар- плати та/або компенсації звільненої працівниці, враховують у складі загальної суми військового збору. Нагадаємо, що в новій формі № 1ДФ, яка діє з 1 квітня 2015 року, для цього вже є спеціальна графа (деталі читайте на с. 5).

Рекомендації, як заповнити Звіт з ЄСВ за формою № Д4 в такій ситуації, ви знайдете в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 94, с. 38 і с. 40. Цікавинка прихована в заповненні графи 15 «Кількість календарних днів перебування у трудових/ЦП відносинах протягом звітного місяця» таблиці 6: у ній потрібно зазначити дні перебування працівниці в трудових відносинах із страхувальником у звітному місяці (тобто з початку місяця по день звільнення).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі