Теми статей
Обрати теми

«Благо творю»: надаємо допомогу неприбутковим організаціям

Костенко Ніна, податковий експерт
«Делай добро, бросай его в воду — оно не пропадет, добром к тебе вернется!» (з мультфільму «Ух ты, говорящая рыба!»)
Ви вирішили надати благодійну допомогу неприбутковій організації, але не знаєте, як відобразити цю операцію в обліку в сучасних умовах? Ми вам зараз розповімо і ви зможете запросто здійснити свої плани.

Отримувач благодійної допомоги, без сумніву, буде радий вашій участі. Але щоб роль благодійника не дуже вдарила по вашій кишені, краще визначити заздалегідь межі власної щедрості та довідатися, як правильно відобразити благодійні витрати в обліку. Давайте цим і займемося.

Благодійні витрати в обліку

Бухгалтерський облік. Витрати на надання благодійної допомоги, хоч у грошовій, хоч у натуральній формі, підприємство-благодійник має право включити до складу своїх витрат (дебет субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності»).

Відбувається це в періоді надання допомоги, тобто в періоді перерахування грошових коштів, передання товарів, виконання робіт, надання послуг. При цьому статус отримувача — неприбуткова установа, волонтерська організація або платник податку на прибуток — абсолютно не важливий.

До витрат у бухгалтерському обліку йде вся сума благодійності

А ось у податковому обліку є свої нюанси. Дивіться, які.

Податок на прибуток. Ви, напевно, вже начулися, що з 1 січня 2015 року в цілях визначення об’єкта обкладення податком на прибуток найбільше значення надається бухобліку. Що це означає? А те, що основою для розрахунку оподатковуваного прибутку віднині є бухгалтерський фінрезультат, відкоригований на різниці, передбачені розд. III ПКУ ( п.п. 134.1.1 ПКУ).

Ці різниці розраховують:

— обов’язково — високодохідні платники податку на прибуток, тобто ті, у кого дохід за минулий рік (починаючи з 2015 року) перевищує 20 млн грн.;

— виключно за власним рішенням — малодохідні платники (з минулорічним доходом не більше 20 млн грн.).

Одна з таких різниць — сума коштів або вартість товарів, виконаних робіт, наданих послуг, що перераховані (передані) протягом звітного (податкового) року неприбутковим установам та організаціям у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року ( п.п. 140.5.9 ПКУ).

Уточнимо, що до неприбутківців пп. 1 і 2 п.п. 133.1.1 ПКУ відносять:

— бюджетні установи;

— громадські об’єднання;

— політичні партії;

— релігійні організації;

— благодійні організації;

— ОСББ, асоціації власників житлових будинків, ЖБК;

— неприбуткові пенсійні фонди.

Тобто у високодохідників у податковоприбуткових цілях величина благодійних витрат на адресу перерахованих неприбутківців обмежена 4 % оподатковуваного прибутку за попередній рік

Ось так подарунок! ☹ Погодьтеся, це обмеження виглядає дуже дивно. Особливо тому, що безоплатні передачі звичайним суб’єктам господарювання, які не мають неприбуткового статусу, потрапивши в повному обсязі до бухгалтерських витрат, не плюсуються до фінрезультату в цілях визначення оподатковуваного прибутку (детальніше див. с. 9
цього номера).

З чого це раптом у нашого законодавця таке упереджене ставлення до благодійності? Ми б іще зрозуміли, якби все було навпаки: під обмеження потрапляли б витрати за звичайними безоплатними передачами. Адже до таких витрат у контролерів ніколи не було особливої любові. Пам’ятаєте, раніше вони давали «добро» на них тільки за умови відображення «безоплатного» доходу?

А тут раптом у немилість потрапила благодійність. Якось нелогічно.

Допускаємо, що 4 % благодійне обмеження перекочувало до нової редакції ПКУ зі старого п.п. «а» п.п. 138.10.6 ПКУ ненавмисно. Можливо, з часом цю норму підкоригують? Але наразі «маємо те, що маємо», як говорив наш з вами відомий земляк. Тому поки що пристосовуємося до реальності.

А реальність така. Щоб благодійним витратам надати витратний статус, мало вписатися у 4 % ліміт. Треба ще й підтвердити «неприбутковість» отримувача благодійної допомоги. Як? Запастися копією рішення про внесення його до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Податківці хотіли бачити такі докази в дореформений період (див. консультацію в підкатегорії 502.07.21 БЗ, яка на сьогодні втратила чинність). Не сумніваємося, що від свого бажання вони не відмовляться й зараз.

Ось тільки тут є маленька заковика. Новий Реєстр неприбуткових установ та організацій під пп. 1 і 2 п.п. 133.1.1 ПКУ ще не з’явився. Зараз є тільки Реєстр, затверджений наказом Мінфіну від 24.01.2013 р. № 37, але він розроблений під стару ст. 157 ПКУ і не зовсім відповідає новому переліку неприбутківців з п.п. 133.1.1 ПКУ.

Проте, на думку фіскалів, це не повинно нікого непокоїти. Вони підтвердили, що установи та організації з п.п. 133.1.1 ПКУ, що значилися у старому «неприбутковому» Реєстрі на 31.12.2014 р., продовжують користуватися статусом неприбутковості як нічого й не було, доки не з’явиться новий Реєстр (див. лист ДФСУ від 02.03.2015 р. № 7023/7/99-99-19-02-02-17).

Отже, якщо ви, будучи високодохідником, перераховуєте/передаєте благодійну допомогу організації, яка має неприбутковий статус (значиться в «неприбутковому» Реєстрі), застосовуйте 4 % поріг так, як вказано на рисунку.

img 1

А що вважати оподатковуваним прибутком попереднього звітного року для цілей визначення 4 % ліміту? До 1 січня 2015 року податківці розуміли під ним значення показника рядка 07 «Об’єкт оподаткування від усіх видів діяльності (рядок 01 - рядок 04) (+, -)» минулорічної декларації.

Тепер, думаємо, як показник оподатковуваного прибутку вони рекомендуватимуть показник рядка 2290 Форми № 2 «Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)», відкоригований на різниці, передбачені розд. III ПКУ. Як цей показник буде сформульовано в новій декларації з податку на прибуток, поки що невідомо, тому що її форму платникам фіскали ще не продемонстрували.

Цікаво, як розрахувати 4 % межу благодійності на 2015 рік? Думаємо, що тут за базу треба брати суму, зазначену все в тому ж рядку 07 податковоприбуткової декларації за 2014 рік.

Благодійні витрати та ПДВ

Грошові кошти. Перерахування грошових коштів неприбутківцям на ПДВ-обліку благодійника не позначається. Приводу нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ тут немає, оскільки ця операція не відповідає поняттю постачання товарів або послуг з п. 185.1 ПКУ. Тобто об’єкт обкладення ПДВ тут просто відсутній.

Товари (послуги). Щодо дарунків, які ви оформили як благодійну допомогу, можете розраховувати на ПДВ-пільгу, установлену п.п. 197.1.15 ПКУ.

Нагадаємо: згідно з цим підпунктом операції з надання благодійної допомоги, зокрема з постачання товарів/послуг благодійним організаціям, які створені та зареєстровані відповідно до законодавства, а також з надання такої допомоги благодійними організаціями отримувачам благодійної допомоги, звільняються від обкладення ПДВ.

Але щоб скористатися цією пільгою, потрібно дотриматися двох важливих умов:

— перед наданням допомоги надіслати пропозицію благодійній організації і дочекатися повідомлення про згоду її прийняти;

— на товари, що передаються як благодійна допомога, нанести відповідне маркування «Благодійна допомога. Продаж заборонено» (при огляді товару/упаковки такий напис має бути видний повністю та чітко).

Якщо ці умови проігнорувати, скористатися «благодійною»
ПДВ-пільгою не вийде

ПДВ-зобов’язання тоді доведеться нарахувати як при звичайній безоплатній передачі (детальніше див. с. 4 цього номера).

Візьміть до відома: раніше податківці, на жаль, вважали, що пільга, встановлена п.п. 197.1.15 ПКУ, діє при наданні благодійної допомоги виключно благодійним організаціям (див. консультацію в підкатегорії 101.14.03 БЗ). І хоча на сьогодні ця консультація втратила чинність, про всяк випадок будьте готові почути з вуст контролерів ту саму пісню, адже положення п.п. 197.1.15 ПКУ відтоді не змінилися.

Увага! Не застосовуйте «благодійну» ПДВ-пільгу до постачань підакцизних товарів, цінних паперів, нематеріальних активів і товарів/послуг, призначених для використання в господарській діяльності. Заборону на це встановлює останній абзац п.п. 197.1.15 ПКУ.

Цілком можливо, що раніше при купівлі товарів (послуг) ви відобразили податковий кредит. Тепер при їх переданні як благодійної допомоги компенсуйте його нарахуванням ПДВ-зобов’язань. Адже тут очевидне негосподарське використання цих товарів/послуг ( п. 189.1, п.п. «г» п. 198.5 ПКУ).

Податкові зобов’язання нарахуйте виходячи з бази, яка має бути не нижче ціни придбання товарів (послуг).

Не забудьте при цьому скласти податкову накладну з типом причини «13». Зробіть це не пізніше останнього дня звітного періоду. У графі «Індивідуальний податковий номер покупця» податкової накладної впишіть «400000000000». У рядках, відведених для заповнення даних покупця, зазначте свої дані. А ось графи «Вид цивільно-правового договору» і «Форма проведених розрахунків» не заповнюйте (див. консультацію в підкатегорії 101.19 БЗ). Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 28, с. 36.

Зареєструйте податкову накладну в ЄРПН.

А тепер для наочності приклад.

Приклад. Підприємство-високодохідник надало неприбутковій організації благодійну допомогу у вигляді:

— грошових коштів у сумі 8000 грн.;

— товару, який раніше придбало для використання у власній госпдіяльності. Його первісна вартість — 10000 грн.

Припустимо, що величина оподатковуваного прибутку за попередній рік (рядок 07 декларації з податку на прибуток за 2014 рік) — 400000 грн.

Сума 4 % благодійного ліміту дорівнює 16000 грн. (400000 грн. х 4 % : 100 %). Ця сума менша, ніж загальна сума наданої благодійної допомоги, на 2000 грн. (16000 грн. - (8000 грн. + 10000 грн.)). Тому суму перевищення за підсумками звітного року підприємство приплюсує до бухгалтерського фінрезультату до оподаткування.

Ці операції у своєму обліку підприємство відображає так:

Облік благодійної допомоги неприбутковій організації

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Дт

Кт

Придбання товару

1

Придбано товар

281

631

10000

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі вартості придбаного товару

641/ПДВ

631

2000

3

Оплачено товар

631

311

12000

Перерахування грошової допомоги

1

Надано грошову допомогу неприбутковій організації

377

311

8000

2

Віднесено на витрати суму перерахованої грошової допомоги

949

377

8000

3

Віднесено на фінансовий результат витрати, пов’язані з наданням благодійної допомоги у грошовій формі

791

949

8000*

Безоплатне надання товару

1

Передано безоплатно товар неприбутковій організації

949

281

10000

2

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ як компенсацію раніше відображеного податкового кредиту
(10000 грн. х 20 % : 100 %)

949

641/ПДВ

2000

3

Віднесено на фінансовий результат:

— витрати, пов’язані з наданням благодійної допомоги

791

949

10000*

— витрати у вигляді нарахованих податкових зобов’язань з ПДВ як компенсації раніше відображеного податкового кредиту

791

949

2000

* Для цілей визначення податку на прибуток суму перевищення 4 % благодійного ліміту в розмірі 2000 грн. (16000 грн. - (8000 грн. + 10000 грн.)) підприємство за підсумками звітного року приплюсує до бухгалтерського фінрезультату.

Тепер ви знаєте, як відобразити в обліку благодійну допомогу. А той, хто здійснює благодійність для потреб АТО, про облікові нюанси може дізнатися з «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 22, с. 16.

Нехай ваш достаток множиться, а робота йде на лад!

висновки

  • Витрати на надання благодійної допомоги підприємство в повному обсязі включає до складу своїх витрат.

  • У податковоприбуткових цілях величина благодійних витрат на адресу неприбутківців у високодохідників обмежена 4 % оподатковуваного прибутку за попередній рік.

  • На товари, які дарувальник оформив як благодійну допомогу, поширюється ПДВ-пільга. Для цього їх потрібно промаркувати написом «Благодійна допомога. Продаж заборонено».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі