Теми статей
Обрати теми

ФОП на ЄП групи 3 і РРО: деталі

Александрова Олеся, податковий експерт
Можна сказати, що підприємцям на єдиному податку у групі 3 пощастило більше, ніж другогрупникам. Якби не Закон № 569, їм би довелося абсолютно всім застосовувати РРО при розрахунках за готівку вже з 01.07.2015 р.. Але тепер єдиноподатники групи 3 з доходом менше мільйона можуть зітхнути з полегшенням і забути про РРО. Принаймні доки їх доходи не наблизяться до критичної відмітки. Для тих же, хто близький до мільйона або вже перевищив цю суму, запитань більше, ніж відповідей. Детальніше з цими питаннями розберемося далі.

ФОП на ЄП групи 3 з початку липня і до моменту набуття чинності Законом № 569 (23.07.2015 р.) перебували в «підвішеному» стані. Старе законодавство зобов’язало почати застосовувати РРО вже з 01.07.2015 р. всіх таких платників, які мають справу з розрахунками, при яких обов’язковим є застосування РРО (крім ринкової та пересувної торгівлі, яку звільняв від РРО п. 296.10 ПКУ), причому без урахування обсягу отриманих доходів.

Багато хто сподівався, що введення РРО для них відсунуть, але з ухваленням Закону № 569 стало зрозуміло, що РРО все ж таки застосовувати доведеться, але тільки з урахуванням обсягу доходу.

У зв’язку з цим найскладніша ситуація склалася з тими ФОП на ЄП групи 3, хто має високі показники доходу (більше мільйона або близькі до цього).

Якщо дохід перевищив 1 млн грн.

Як бути ФОП на ЄП групи 3, якщо їх дохід перевищив 1 млн грн., і з якого моменту їм застосовувати РРО, залежить від того, в якому періоді це сталося.

1. Якщо дохід перевищено в першому півріччі 2015 року

Якщо межу в мільйон подолано в першому півріччі 2015 року, то згідно як зі старими нормами законодавства, так і з новими, застосування РРО з 01.07.2015 р. є обов’язковим. Зрозуміло, при проведенні тих операцій, які вимагають застосування РРО (якщо у вас виключно безготівкові розрахунки, то РРО не потрібний).

2. Якщо дохід перевищено у 3 або 4 кварталі

Якщо ФОП на ЄП групи 3 перевищить мільйон у 3 кварталі, на застосування РРО потрібно буде перейти з 01.10.2015 р.

Відповідно якщо це станеться в 4 кварталі — з 01.01.2016 р.

Якщо у 2015 році обсяг не перевищить 1 млн грн., у 2016 році можна продовжувати працювати без РРО, при цьому відлік мільйонної межі починається заново (з 01.01.2016 р.).

Нагадуємо, якщо єдиноподатник одного дня перевищить мільйонний критерій, він зобов’язаний буде застосовувати РРО надалі «безстроково». І подальше зниження обсягів від РРО його не врятує

Тому при наближенні мільйона краще припинити діяльність до кінця року (якщо це можливо, звичайно), детальніше див. с. 7. А з нового року відлік мільйонного критерію, як ми вже зазначили, почнеться заново.

Якщо ж ФОП на ЄП групи 3 перевищить мільйонну межу, але надалі не застосовуватиме готівкові розрахунки (працюватиме тільки за безготівковими розрахунками), РРО йому не потрібний.

Крім того, якщо діяльність ФОП на ЄП групи 3 потрапляє під ст. 9 Закону про РРО, то йому теж можна не замислюватися про купівлю касового апарата. А якщо вид його діяльності перелічено в Переліку № 1336, то готівкові розрахунки можна проводити за допомогою розрахункових квитанцій і книг обліку розрахункових операцій.

Законодавча «чорна діра» для третьогрупників

Зміни до Закону про РРО набули чинності не з 01.07.2015 р., а з 23.07.2015 р., тобто з дати опублікування Закону № 569.

Звідси виникає закономірне запитання: що робити ФОП на ЄП групи 3, якщо він працював без РРО в «перехідний» період (тобто з 01.07.2015 р. до дати набуття чинності новим Законом № 569, тобто до 23.07.2015 р.)?

На жаль, податківці цілком можуть покарати єдиноподатників групи 3 за роботу без РРО, оскільки формально в цей період старе звільнення від застосування РРО вже не діє, а нове, яке запровадило мільйонний критерій відповідно до Закону № 569, ще не діяло.

Причому під загрозою штрафу не тільки ЄП, що досягли мільйонної межі, а абсолютно всі третьогрупники. У цей період від застосування РРО ніхто з групи 3 не звільнявся

Як аналогічну ситуацію можемо навести такий приклад. Свого часу, коли набував чинності ПКУ, він не містив норму щодо застосування штрафів за порушення, допущені до набуття ним чинності. І ВАСУ проговорив цю ситуацію так: власне порушення має визначатися за законодавством, що діяло на дату вчинення порушення, а відповідальність за нього за законодавством, що діяло на момент виявлення (Інформаційний лист ВАСУ від 24.11.2011 р. № 2198/11/13-11 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 101). Щось схоже спостерігаємо у випадку з нашою «чорною дірою» в РРО-законодавстві.

Тому в цей період в ідеалі краще було б утриматися від прийняття готівкових та/або кредитних карт від клієнтів — приймати оплату через касу банку або за безготівковим розрахунком. Але ми ж розуміємо, що для багатьох єдиноподатників це неможливо і вони продовжували працювати без РРО до набуття чинності Законом № 569. Тут залишається сподіватися тільки на розсудливість ДФСУ, яка, можливо, амністує цей період. Оскільки ситуація дійсно абсурдна.

Мораторій на перевірки в період «чорної діри»

Чи варто сподіватися на мораторій на перевірки як можливість уникнути штрафів?

З мораторієм на перевірки єдиноподатників не все так просто. У п. 28 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень ПКУ є норма, згідно з якою звільняються від РРО-перевірок ФОП на ЄП групи 2 і 3 (крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі) і які з 01.01.2015р. до 30.06.2015 р. включно почали застосовувати РРО. Звільнення від перевірок діє з дати початку застосування касових апаратів до 01.01.2017 р.

Очевидно, що більшість єдиноподатників групи3 не потрапляють під цей мораторій, оскільки не встигли почати застосовувати РРО до 30.06.2015 р.

Щоправда, в Кабміні запевняють, що вони прийняли рішення про продовження мораторію на перевірки бізнесу до кінця 2016 року. Але поки такий документ не побачив світло — не зрозуміло, що це буде за мораторій і від яких перевірок які СПД звільнятимуться.

Другий нюанс. Навіть якщо мораторій на перевірки буде введено, це зовсім не означає, що потім при перевірці вже після закінчення мораторію ФОП на ЄП групи 3 не оштрафують за незастосування РРО в період «чорної діри», тобто з 01.07.2015 р. по 22.07.2015 р.

Тому ще раз підкреслимо: врятує ситуацію тільки добра воля ДФСУ (тобто позитивне роз’яснення, що не дозволяє за цей період штрафувати єдиноподатників групи 3).

Штрафи в період «чорної діри»

У період підготовки Закону № 569 планувалося звільнити від РРО-штрафів до 01.01.2016 р. тих платників ЄП, які до 01.07.2015 р. укладуть договір на постачання РРО, а введуть його в дію пізніше.

Потім відповідні положення в законопроекті змінили на лояльніше трактування (договір укласти до 01.08.2015 р., РРО ввести в експлуатацію до 01.01.2016 р.).

Але в результаті депутати, очевидно, вирішили, що запровадженням «мільйонного звільнення» для ФОП на ЄП вирішать усі проблеми і видозмінили норму, що планувалася, про звільнення від штрафів. У результаті вийшло, що такої перехідної норми для ФОП на ЄП уже немає. Вона залишилася тільки для «послугових касовиків» та «інтернет-торгівлі» (якщо ФОП на ЄП є інтернет-торговцем, то він нею зможе скористатися), про що ви прочитаєте у статті на с. 21.

Що ж усе-таки може загрожувати за незастосування РРО тим ФОП на ЄП групи 3, які з 01.07.2015 р. до 23.07.2015 р. проводили готівкові розрахунки без РРО?

Ми, звичайно ж, сподіваємося на лояльність перевіряючих, але якщо вони такої поблажки єдиноподатникам не дадуть, то їм може загрожувати штраф згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО за непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи.

Згідно з цією нормою якщо порушення вчинено вперше — штраф застосовується в розмірі 1 грн. Кожне наступне порушення каратиметься штрафом у 100-відсотковому розмірі вартості проданих з порушеннями товарів (наданих послуг)

При цьому під вчиненням порушення вперше мається на увазі «вперше протягом календарного року». А повторним слід вважати порушення, вчинене вдруге протягом року.

Так от, якщо протягом однієї перевірки податківці виявлять декілька порушень, то оштрафують за кожне з них. І тільки за перше порушення штраф буде мінімальним. Виходить, що якщо протягом спірного періоду в єдиноподатника був тільки один продаж, тоді він може сподіватися на штраф у 1 грн. А кожний наступний — може загрожувати йому штрафом (детальніше див. у статті на с. 18 сьогоднішнього номера).

Якщо ФОП на ЄП групи 3 уже купив РРО, але не набрав мільйон

Є чимала кількість ФОП з числа єдиноподатників групи 3, які, чекаючи змін до законодавства про РРО, уже придбали РРО і зареєстрували його в податковій.

Якщо ви так зробили, то майте на увазі, що всі готівкові платежі ви зобов’язані проводити через цей РРО доти, доки не знімете його з реєстрації в податковій. Тому якщо ви хочете відмовитися від РРО, зробіть це правильно (гл. 4 розд. 2 Порядку № 417):

1) розпломбуйте РРО в СЦ;

2) подайте до податкової заяву про анулювання РРО-реєстрації за формою № 4-РРО, довідку про розпломбування РРО та реєстраційне свідоцтво;

3) отримайте в податковій довідку про анулювання РРО-реєстрації за формою № 6-РРО.

ФОП на ЄП групи 3, що не досягли мільйона

Якщо ФОП на ЄП групи 3 не досяг мільйона, то про РРО він може не замислюватися і надалі. Єдина проблема — період з 01.07. 2015 р. по 23.07.2015р. (про це ми писали вище).

Крім того, якщо ФОП на ЄП групи 3 займається торгівлею пивом, то йому РРО буде потрібний незалежно від обсягу доходу, тобто навіть у тому випадку, якщо він не досяг мільйонного критерію (детальніше про це див. с. 9 цього номера).

Облік товарних запасів

Закон № 569 додав ще одну проблему ФОП на ЄП групи 3. Але тільки тим, які є платниками ПДВ. Вони потрапляють до числа осіб, яких можуть оштрафувати згідно із Законом про РРО за неведення обліку товарних запасів. Детальніше цю проблему розглянуто на с. 13 цього номера.

висновки

  • Якщо ФОП на ЄП подолав межу в мільйон у першому півріччі 2015 року, то застосування РРО з 01.07.2015 р. для нього є обов’язковим.

  • Якщо ФОП на ЄП групи 3 перевищить мільйон у 3 кварталі, на застосування РРО потрібно буде перейти з 01.10.2015 р. Відповідно якщо це станеться в 4 кварталі — з 01.01.2016 р.

  • При наближенні мільйона краще зупинити діяльність до кінця року (якщо це можливо, звичайно), а з нового року відлік мільйонного критерію, як ми вже зазначили, почнеться заново.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі