Теми статей
Обрати теми

ПДВ: фіскали БЗять далі, ми вивчаємо

Яновська Наталія, податковий експерт
Кожному бухгалтеру корисно знати позицію контролюючих органів. Це дасть змогу уникнути неприємних несподіванок при перевірці. Звичайно, ми не агітуємо сліпо з усім погоджуватися, але мати на увазі варто. Корисним ресурсом у цьому сенсі є База знань (БЗ, див. за посиланням http://zir.minrd.gov.ua/), там можна почерпнути заповітні фіскальні думки. Сьогодні ми аналізуємо ПДВшні консультації.

№ з/п

Позиція фіскалів

Наші коментарі

1

2

3

1

ПК: період відображення за ПН зі своєчасною та несвоєчасною реєстрацією в ЄРПН

Підкатегорія: 101.15

Запитання: В якому звітному податковому періоді суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг та зазначені в податковій накладній, відносяться до податкового кредиту, якщо така податкова накладна зареєстрована в ЄРПН своєчасно або з порушенням терміну її реєстрації?

Основні тези БЗ:

1) ПН/РК, які станом на 29.07.2015 р. не зареєстровані в ЄРПН і за якими на цю дату минув граничний строк їх реєстрації в ЄРПН (180 днів з дати складання), не можуть бути зареєстровані в ЄРПН після 29.07.2015 р.;

2) ПН, складені та своєчасно зареєстровані в ЄРПН, уключаються до складу податкового кредиту (ПК) того звітного періоду, на який припадає дата їх складання;

3) ПН, складені та зареєстровані в ЄРПН з порушенням строку їх реєстрації, визначеного п. 201.10 ПКУ, належать до ПК за звітний податковий період, в якому ПН зареєстрована в ЄРПН, але не більше 365 календарних днів з дати їх складання;

4) ПН, не зареєстровані в ЄРПН протягом 180 календарних днів з дати їх складання, не можуть бути підставою для формування ПК

Отже, фіскали остаточно розвіяли наші надії щодо їх розуміння граничного строку реєстрації ПН: 180 днів і крапка! І якщо мине 180 днів з моменту складання ПН/РК, то їх уже не зареєструвати в ЄРПН і не мати за ними ПК. Причому неважливо, виписана ПН/РК до 29.07.2015 р. (дати набуття чинності Законом № 643*) чи пізніше.

Так, ми вже бачили таку позицію ДФСУ в листі від 07.08.2015 р. № 29163/7/99-99-19-03-02-17 (далі — лист № 29163) і критикували її в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 66, с. 13. Проте все ж таки до кінця не вірилося, що це не описка, адже в ПКУ** і близько немає такого граничного строку реєстрації, як 180 днів. На лихий кінець можна було б говорити про 365 днів, але ніяк про 180. Проте, «маємо те, що маємо»! Хотілося б від податківців більше ясності з питання відображення в декларації з ПДВ «своєчасних» ПН, але притриманих на подальші періоди в межах 365 днів. Для них підійде ряд. 10.1 чи все-таки треба відобразити через уточнюючий розрахунок (УР) до періоду складання такої ПН? Судячи з цієї відповіді, з одного боку, податківці прив’язуються до періоду складання, але з іншого все ж таки про УР не згадують (до речі, немає згадки про УР і в прикладі 2 листа № 29163).

Тому тут важко зробити висновок щодо їх позиції.

Згідно з усними консультаціями податківців на місцях «своєчасні», але притримані в межах 365 днів ПН треба відображати в поточній декларації за ряд. 10.1.

Але хотілося б офіційного підтвердження цієї позиції

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.2015 р. № 643-VIII.

** Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

2

ПН: помилка в ІПН, реєстрація РК по «долютневих» ПН, обмеження у 180 днів

Підкатегорія: 101.19

Запитання: Який порядок виправлення помилки, допущеної в податковій накладній, а саме в полі «індивідуальний податковий номер покупця», а також в умовному індивідуальному податковому номері?

Алгоритм виправлення ПН з помилковим ІПН від податківців:

1) продавець складає РК до ПН з помилковим ІПН, де зазначає:

— у заголовній частині дані помилкової ПН (у тому числі неправильний ІПН покупця);

— у табличній частині зі знаком «-» обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники ПН;

— у полі «Дата складання» зазначається «поточна» (!) дата — дата виявлення помилки;

2) такий РК реєструє «неправильний» покупець;

3) продавець складає та реєструє в ЄРПН нову правильну ПН, де зазначає:

— у заголовній частині реквізити без помилок;

— у полі «Дата складання» дату виникнення ПЗ, тобто дату складання ПН з «неправильним» ІПН;

— у табличній частині показники помилкової ПН;

— у полі для номера новий порядковий номер

На пояснення з БЗ подібного змісту ми вже звертали свою увагу в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 46, с. 27.

Однак відтоді податківці її декілька разів відновили та розширили, у тому числі й унаслідок набуття чинності Законом № 643. Тому ми знову повертаємося до цієї консультації.

Основна ідея алгоритму виправлення ПН з помилковим ІПН залишилася та сама:
1) виписуємо РК, що обнуляє помилкову ПН за умови його реєстрації помилковим покупцем і
2) виписуємо нову ПН.

Зверніть увагу на дату РК: за останньою версією податківців — це має бути дата виявлення помилки, що, у принципі, логічно (у первинному варіанті БЗ вони зазначали дату помилкової ПН). А ось позиція за датою нової ПН не змінилася: вона (дата) має бути «старою», тобто збігатися з датою помилкової ПН.

Але це не всі «цікавості» цієї консультації, є декілька моментів, що не пов’язані з алгоритмом виправлення ПН з помилковим ІПН. Про них нижче.

РК, які реєструє продавець:

РК, за якими збільшується (або не змінюється) сума компенсації;

— РК, складені платником податків до ПН, які:

а) не видаються отримувачу;

б) складені до 01.02.2015 р.;

Чому ми звернули увагу на цю прописну істину ( п. 192.1 ПКУ)? А справа знову ж таки у викривленому розумінні прописних істин податківцями та іншими особами. На практиці продавці не можуть зареєструвати в ЄРПН ті РК, які зменшують ПЗ податкових накладних, складених до 01.02.2015 р., мовляв,

в) складені при отриманні послуг від нерезидента з місцем постачання на території України

усі зменшуючі РК повинен реєструвати покупець. При зверненні до розробників відповідного ПЗ вони нарікають на лист № 29163, де навмисно або через неакуратність такі РК дійсно не зазначені серед тих РК, які повинен реєструвати продавець. Ось цитата з листа: «Розрахунок коригування, складений платником податку до податкових накладних, які не видаються отримувачу (покупцю) товарів (послуг), в тому числі і до податкових накладних, складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, підлягає реєстрації таким платником податку.» БЗ, що коментується нами, дає надію, що в листі про такі РК (див. п. «б» у колонці ліворуч) випадково забули, без злого наміру. Та й у ПКУ чорним по білому написано, що їх реєструє продавець

Граничний строк реєстрації ПН/РК — 180 днів.

Відповідно до вимог п. 198.6 ПКУ можливість реєстрації в ЄРПН податкових накладних і розрахунків коригування зберігається протягом 180 календарних днів з дати їх складання.

Таким чином, другу ПН (з правильним ІПН) можна скласти, якщо не минуло 180 днів з дати складання помилкової ПН.

Якщо 180 днів пройшло, то можна скласти тільки виправляючий РК

Звичайно, у цій частині БЗ, перш за все, обурює зухвале обґрунтування неіснуючого граничного строку реєстрації ПН/РК, який нав’язують податківці, — 180 днів.

У цій БЗ навіть на пункт ПКУ вказали, хоча, прочитавши п. 198.6 ПКУ вздовж і поперек, ви не знайдете там навіть сліду 180 днів. Можливо, податківці все не можуть забути стару редакцію цієї норми (до Закону № 643), коли така цифра там згадувалася. Та й тоді податківці натягували цей граничний строк у 180 днів, просто ніхто особливо не сперечався, змирилися. А зараз ну просто зухвалість! Навіть у листі № 29163 фіскали посоромилися називати будь-який конкретний пункт ПКУ для обґрунтування 180 днів, тому що такого не існує, обмежилися фразою «Згідно із загальним правилом…», а тут у БЗ і пунктик знайшли...

3

Мінбаза для ПЗ за імпортним товаром

Підкатегорія: 101.06

Запитання: Як визначається база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів на митній території України, які були попередньо імпортовані (ввезені) платником податків: виходячи із договірної вартості, за ціною не нижче ціни придбання чи не нижче митної вартості?

Для операцій з постачання товарів, ввезених платником податку на митну територію України, база оподаткування визначається за загальним правилом — виходячи з їх договірної вартості, без урахування величини митної вартості

Тут просто низький уклін податківцям, погоджуємося з відповіддю. Не нафіскалили, а чітко дотрималися букви закону. Таким чином, при продажу ввезеного товару не треба озиратися на суму імпортного ПДВ, треба розраховувати мінбазу ПЗ виходячи з договірної вартості

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі