09.02.2015

Чим запам’ятався січень

Додаток Д7: знати про це потрібно всім

Спочатку ми було подумали — ця стаття втратила свою злободенність одразу ж після подання грудневої ПДВ-звітності. А потім подумали ще трішки... ☺ і вирішили — та ні!

Адже додаток Д7 подається ще і з декларацією за січень — якщо у вас минулого року були як оподатковувані, так і неоподатковувані операції. Згодні, останніх могло у вас і не бути. Але тоді не виключено, що вони з’являться в будь-якому з місяців поточного року. Та хоча б у тому самому січні. Ну або пізніше. І тоді знову подавай Д7.

Але як його заповнити? Що де показувати, як що розраховувати і для чого отримані величини будуть потрібні?

Ось тут вам і стане в нагоді ця стаття.

Л. Солошенко,
 «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 1 — 2, с. 19

Звітність ФОП-загальносистемника

Так, ви маєте рацію — поїзд пішов...

9 лютого було останнім днем, коли цю декларацію підприємець-загальносистемник міг подати з дотриманням строку. І ми раді, якщо все саме так і сталося.

Але якщо ви випадково забули про це, знайдіть швиденько цей тематичний номер і прочитайте його від «а» до «я». Стане він вам у нагоді й у тому випадку, якщо свою декларацію ви заповнили навмання ☺ і тому не впевнені в її правильності.

Загалом, є сенс освіжити в пам’яті всі нюанси річного декларування ФОП на загальній системі. Усі статті цього номера — для вас, дорогі друзі.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 3

ПДВ-2015, або Що змінив Закон № 71

Податки приходять і йдуть у небуття, а ПДВ залишається... На нашу з вами голову... Тому будь-які зміни правил його сплати — завжди в центрі уваги. А ті, що принесла податкова реформа, — тим більше.

І неважливо, що минулий місяць ознаменувався «нормативкою» та листами ДФСУ, які проливають світло на загадки, загадані законодавцем. Завжди є сенс припасти до витоків і заново пригадати, а як же все це починалося.

Ця стаття задає загальний напрям пошуку відповіді на запитання, яким став ПДВ у 2015 році. Почніть з неї — і вам стануть зрозумілі подальші наші публікації на цю тему.

Л. Солошенко, А. Бобро,
 «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 4, с. 5

ЄСВ: шукаємо «покращення»

Пам’ятаєте, скільки наприкінці минулого року було розмов про виведення зарплати «з тіні» і про зниження податкового навантаження на фонд оплати праці?

І ось депутати запустили відповідний механізм. Наскільки він ефективний і життєздатний? Чи реально ним скористатися, щоб знизити розмір ЄСВ до рівня 16,4 %? Чи гладко було тільки на папері? У цій статті ви знайдете відповіді на ваші запитання і дізнаєтеся, варта шкурка вичинки чи ні.

Л. Ушакова,
 «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 4, с. 10

Звітність ФОП-єдиноподатника

Цей тематичний номер призначено для іншої категорії підприємців — для спрощенців.

Відомо, що спрощена система оподаткування користується у фізосіб-підприємців особливою пошаною. Вона дозволяє їм обрати для себе максимально вигідні умови роботи в одній з єдиноподатних груп. Але робота роботою, а звітність все одно подавати. Як заповнити декларацію єдиноподатника, як виправити помилки в ній, а також як вести Книги обліку доходів (і витрат) — ось головні теми цього номера. А є ще відповіді на ваші запитання. Читайте та вдосконалюйте свої практичні навички!

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 5

Податкова реформа: головні віхи

Так вийшло, що з цього пересічного, здавалося б, номера ми не змогли обрати окремої статті, що заслуговувала б на вашу увагу. Бо вони всі її гідні. І всі пов’язані однією темою — податковою реформою.

Це й повне перезавантаження податковоприбуткового обліку з його одвічними питаннями сплати авансових внесків, і реформована під корінь спрощена система оподаткування, і новий об’єкт обкладення військовим збором, і проблема з відображенням податкового кредиту з ПДВ «місяць у місяць», що вигулькнула казна-звідки. І багато чого ще важливого та цікавого.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 6

Кадрова документація

Вважаємо, ви не станете сперечатися, що без реформ нам не обійтися. Тоді ви погодитеся і з тим, що за будь-якої реформи має бути щось, що залишається постійним. Інакше замість реформи отримаємо анархію. Таке «щось» — кадрове діловодство.

Йому ми і присвятили перший у новому році спецвипуск. Він допоможе вам розібратися, які документи потрібно скласти при прийманні персоналу на роботу та його звільненні, переведенні та переміщенні працівників, наданні відпусток, залученні до роботи у вихідні та святкові дні і в багатьох інших ситуаціях.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 7

Податок на прибуток — 2014

Починаючи «податковореформенний» заплив, добре б спочатку розібратися з тим, що залишається на березі. І серед іншого — зі звітністю за 2014 рік. Найбільш відповідальна та важлива — звітність з податку на прибуток.

Проте більшість із вас пропрацювала весь минулий рік у ранзі річного платника. А отже, поквартально декларацію ви не подавали і могли розгубити потрібні для цього знання, уміння та навички.

Якщо так — до ваших послуг два тематичні номери. Так-так, вам не вчулося — цілих два. Бо в один неможливо втиснути всі рецепти зі складання прибуткової декларації з її численними додатками. Зате тепер у вас напохваті — повна енциклопедія звітної справи!

«Податки та бухгалтерський облік», 2015,
 № 8
і 9