Теми статей
Обрати теми

Як заповнити декларацію єдиноподатника- підприємця за 2014 рік

Ніна Костенко, податковий експерт
Спрощена система оподаткування серед фізосіб-підприємців особливо шанується. Вона дозволяє їм обрати для себе максимально вигідні умови роботи в одній з єдиноподатних груп. Але, незважаючи на такий широкий вибір, для всіх груп фізосіб-спрощенців форма декларації платника єдиного податку наразі одна. Про те, як правильно заповнити цю форму звітності за 2014 рік, і йтиметься в запропонованій статті.

Єдиноподатники-підприємці незалежно від групи, до якої вони належать, зобов’язані подати звітність з єдиного податку (далі — ЄП). Цього від них вимагає п. 296.3 ПКУ.

Щоб відзвітувати за підсумками 2014 року, єдиноподатникам-фізособам пропонується податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (далі — декларація з ЄП). Її форму затверджено наказом № 1688.

Єдиноподатники груп 3 і 5, майте на увазі: навіть якщо у 2014 році ви госпдіяльність не вели і доходи не отримували, декларацію з прочерками за цей період подайте все одно.

А в єдиноподатників груп 1 і 2 щодо цього навіть запитань виникати не повинно — показники для заповнення декларації у них є практично завжди, адже ЄП вони сплачують незалежно від факту отримання чи неотримання доходу.

Давайте ж розберемося, друзі, як фізособі-підприємцю заповнити та подати річну ЄП-декларацію. Почнемо із загальних правил.

Загальні правила заповнення та подання декларації з ЄП

Для вашої зручності загальні правила подання декларації з ЄП наведемо в табл. 1.

Таблиця 1. Загальні правила подання декларації платника ЄП — фізособи

Показник

Групи платників єдиного податку

група 1

група 2

група 3

група 5

1

2

3

4

5

Строк подання

Календарний рік

Календарний квартал

Протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року* (п.п. 49.18.3 ПКУ). Тобто за підсумками 2014 року — не пізніше 02.03.2015 р.**

Протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу (п.п. 49.18.2 ПКУ). Тобто за 2014 рік — не пізніше 09.02.2015 р.

* Виняток — єдиноподатники групи 1 або 2, які перевищили протягом року допустимий обсяг доходу (до 01.01.2015 р. для групи 1 — 150 тис. грн., для групи 2 — 1 млн грн.) і самостійно перейшли на сплату ЄП за ставками, установленими для старшої групи. Такі платники декларацію з ЄП подають у строки, установлені для квартального податкового (звітного) періоду, а від подання декларації у строк, установлений для річного періоду, звільняються (п.п. 296.5.1 ПКУ). Тобто якщо ви в IV кварталі 2014 року переступили встановлену «прибуткову» межу, то ЄП-декларацію за 2014 рік повинні подати не в річний строк, а у квартальний! (не пізніше 09.02.2015 р.).
** Граничний строк подання річної декларації — 01.03.2015 р. припадає на неділю, тому переноситься на понеділок 02.03.2015 р.

Куди подають декларацію

До контролюючого органу за місцем податкової адреси підприємця (п. 296.4 ПКУ). А що, якщо підприємець-єдиноподатник перебрався до іншого адміністративного району (змінив податкову адресу)? У такому разі він востаннє подає ЄП-декларацію і сплачує ЄП за податковий період, в якому повідомив контролерів про свій переїзд, ще за старою податковою адресою (місцем проживання). За наступні звітні періоди він подає декларацію та сплачує ЄП уже до податкового органу за новим місцем проживання (див. консультацію контролерів у підкатегорії ср. 107.12 БЗ)

Одиниця виміру при заповненні декларації

Декларацію заповнюють у гривнях без копійок з округленням за загальновстановленими правилами (це передбачає сама форма декларації). Підкреслюють це й контролери (див. консультацію в підкатегорії 107.08 БЗ)

Вимоги до заповнення

Декларацію складають наростаючим підсумком з початку року (п. 296.7 ПКУ) українською мовою (див. лист ДПАУ від 07.03.2012 р. № 8971/К/18-4013 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 51, с. 20)

Якщо будь-який рядок декларації підприємець не заповнює у зв’язку з відсутністю показника (суми), то в такому рядку він проставляє прочерк

 

Увага, підприємці із зони АТО! Строки подання декларації з ЄП для вас можуть бути продовжені. Про це інформує Міндоходів у листі від 07.07.2014 р. № 16042/7/99-99-19-03-02-17 і в консультації в підкатегорії 107.08 БЗ.

Щоб скористатися такою можливістю, підприємцю потрібно мати на руках сертифікат Торгово-промислової палати України (далі — ТПП). Саме він звільняє суб’єкта господарювання від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов’язань.

Цей документ у вас є? Тоді складіть у довільній формі письмову заяву про продовження строків подання декларації, додайте до нього сертифікат ТПП і подайте цей комплект податківцям протягом 30 календарних днів після закінчення обставин непереборної сили.

Якщо податківці дадуть «добро», то штрафи протягом строків продовження подання декларації до вас застосовувати не будуть. Детальніше про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 100, с. 5.

Ну і оскільки вже зайшла розмова на «військово-польову» тему, то візьміть до відома ще ось що. Єдиноподатник, який покликаний на військову службу під час мобілізації або залучений до вирішення мобілізаційних питань відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 р. № 3543-ХІІ, на весь період військової служби звільняється, зокрема, від нарахування, сплати та подання звітності з ЄП.

Як скористатися таким звільненням? Дуже просто. Для цього підприємцю достатньо протягом 10 днів після демобілізації подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву та копію військового квитка або іншого подібного документа з даними про мобілізацію. Так стверджують податківці в консультації в підкатегорії 107.12 БЗ.

Тепер переходимо безпосередньо до порядку заповнення розділів декларації з ЄП. Їх сім:

— у розділі I платник податків наводить загальні відомості про себе;

— розділи II, III, IV і V призначено для відображення показників господарської діяльності фізосіб-єдиноподатників груп 1, 2, 3 і 5 відповідно;

— розділ VI слугує для визначення податкових зобов’язань з ЄП;

— розділ VII платники податків заповнюють у разі виправлення самостійно виявлених помилок.

Розділи декларації, які заповнює платник залежно від групи, наведемо в табл. 2.

Таблиця 2. Розділи декларації, які єдиноподатники заповнюють залежно від групи

Група платників ЄП

Розділ декларації

I

II

III

IV

V

VI

VII

Група 1

+

+

-

-

-

+

Заповнюють у разі виправлення помилок

Група 2

+

-

+

-

-

+

Група 3

+

-

-

+

-

+

Група 5

+

-

-

-

+

+

 

Заповнюємо вступну частину (розділ I) декларації з ЄП

Як ви вже зрозуміли з табл. 2, цю частину декларації заповнюють усі фізособи-підприємці незалежно від групи. Роблять вони це в такому порядку (див. табл. 3).

Таблиця 3. Порядок заповнення розділу I «Загальні відомості» декларації з ЄП

Службове поле

Порядок заповнення

1

2

Поле 1

«Тип податкової декларації»

У цьому полі проставляємо позначку (Х) в одному з полів:
«звітна» — при поданні звітної декларації вперше;
«звітна нова» — при повторному поданні декларації до закінчення граничного строку подання декларації (60 або 40 днів);
«уточнююча» — при поданні уточнюючої декларації для виправлення виявлених помилок (граничний строк для подання декларації минув); «довідково*» — якщо подаємо декларацію, щоб отримати довідку про доходи за інший період, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, наростаючим підсумком (п. 296.8 ПКУ). Строк подання такої декларації не регламентовано

Поле 2

«Звітний (податковий) період, за який подається або уточнюється податкова декларація»

Тут проставляємо відповідну відмітку в одному з полів, обравши звітний період, за який складаємо декларацію (звітну або звітну нову), або подаємо уточнюючу декларацію: «I квартал», «півріччя», «три квартали» або «рік». У полі «(рік)» зазначаємо календарний рік, за який подаємо декларацію (наприклад, — «2014»). Поле «місяць*» заповнюємо, тільки якщо подаємо декларацію з відміткою в полі «довідково*». Робимо це так: через тире проставляємо арабськими цифрами порядковий номер першого місяця і останнього місяця (включно), за який подаємо декларацію. У полі «рік» арабськими цифрами проставляємо рік, за який подаємо декларацію. Так рекомендують діяти податківці (див. консультацію в підкатегорії 107.08 БЗ)

Поле 3

«Прізвище ім’я, по батькові платника податку:»

«Реєстраційній номер облікової картки платника податків — фізичної особи — підприємця:»

У цьому полі зазначають відповідно прізвище, ім’я та по батькові підприємця згідно з україномовною сторінкою паспорта і реєстраційний номер облікової картки платників податків (ідентифікаційний номер).
Якщо громадянин відмовився від отримання реєстраційного номера з релігійних переконань (про що є відмітка в паспорті), то замість цього номера зазначають серію та номер паспорта.
Інформація, яку наводимо тут, — обов’язковий реквізит податкової декларації

Поле 4

«Податкова адреса (місце проживання) платника податку»

У цьому полі зазначаємо податкову адресу підприємця, а саме місце його проживання, за яким його взято на облік як платника податків у контролюючому органі (п. 45.1 ПКУ).
Ця інформація — обов’язковий реквізит декларації.
А ось електронна адреса та факс не належать до обов’язкових реквізитів

Поле 5

«Найменування органу державної податкової служби, до якого подається податкова декларація:»

Тут наводимо найменування контролюючого органу за місцем проживання підприємця, до якого він подає декларацію.
Це обов’язковий реквізит податкової декларації (п. 48.3 ПКУ), тому записуйте його правильно.
Краще зайвий раз перевірити, як нині називають себе контролери, ніж почути від них, що ваша декларація через помилку в їх назві недійсна

Поле 6

«Види підприємницької діяльності, які здійснювалися у звітному періоді:»

У цьому полі, як уточнюють податківці, платник у відповідній графі зазначає номер (код) і назву фактично здійснених у звітному періоді видів діяльності (див. консультацію в підкатегорії 107.08 БЗ).
Якщо єдиноподатники груп 1 і 2 здійснювали заборонені види діяльності або не зазначені в Реєстрі платників ЄП, їх теж потрібно зазначити.
За роз’ясненнями контролерів, до цього поля потрібно вписувати ті види економічної діяльності (номер і назва згідно з КВЕД), які відповідають видам діяльності в облікових даних на момент подання декларації (див. лист ДПСУ від 10.01.2013 р. № 246/7/17-1217).
Отже, на нашу думку, тут потрібно наводити види діяльності за тим КВЕД, відповідно до якого їх записано до Реєстру платників ЄП.
У більшості випадків це буде КВЕД-2010

Поле 7

«Фактична чисельність працівників у звітному періоді:»

У цьому полі зазначають найбільшу чисельність працівників за будь-який місяць податкового (звітного) періоду (I квартал, півріччя, три квартали, рік) (див. консультацію в підкатегорії 107.08 БЗ).
Тобто тут ми наводимо максимальну кількість одночасно працюючих найманих осіб у звітному періоді.
При цьому не враховуємо працівників, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку (п.п. 291.4.1 ПКУ).
Єдиноподатники групи 1 не повинні використовувати найману працю (п. 291.4 ПКУ), тому в полі 7 вони проставляють прочерк. Якщо єдиноподатники груп 2, 3 або 5 також працювали без найманих осіб, то й вони в цьому полі проставляють прочерк.
Єдиноподатники груп 1, 2 і 3, будьте уважні! Якщо ви за підсумками 2014 року перевищили допустиму чисельність працівників, то повинні залишити спрощену систему з 1 січня 2015 року (п.п. 6 п.п. 298.2.3 ПКУ)

 

Тепер про те, як заповнюють основну частину декларації з ЄП.

Заповнюємо основну частину декларації з ЄП

Для вашої зручності порядок заповнення основної частини декларації наведемо в табл. 4.

Таблиця 4. Порядок заповнення основної частини декларації з ЄП

Код рядка

Назва рядка

Дані Книги обліку доходів/доходів і витрат

1

2

3

Розділ ІІ. ПОКАЗНИКИ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ I ГРУПИ

Розділ ІІІ. ПОКАЗНИКИ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ II ГРУПИ

«Щомісячні авансові внески, грн.»

Тут фізособи-єдиноподатники зазначають суми ЄП у гривнях без копійок, які підлягали сплаті у строк не пізніше 20-го числа (включно) поточного місяця за кожним місяцем окремо.
Нагадаємо, ставка залежно від видів діяльності у 2014 році становила щомісячно:
— для групи 1 — від 1 до 10 % мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня (від 12,18 до 121,80 грн.);
— для групи 2 від 2 до 20 % мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня (від 24,36 до 243,60 грн. на місяць). Відображають щомісячні суми, незалежно від фактично сплачених (див. консультацію в підкатегорії 107.08 БЗ)

01

«Сума доходу за звітний (податковий) період відповідно до статті 292 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (згідно з підпунктом 1 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України)»

У цьому рядку наводять суму доходу, отриманого за звітний рік від роздрібного продажу товарів на ринках і від надання побутових послуг. Сюди заносять суму доходу, що не перевищив установлену граничну суму (до 01.01.2015 р. — 150 тис. грн.). Суму перевищення відображають у рядку 02. Вважаємо, що в рядках 02 і 06 декларації цілком може фігурувати і від’ємне значення. Наприклад, у випадку повернення покупцем товару, проданого єдиноподатником минулого року

Підсумковий показник графи 7 за звітний період (до 01.01.2015 р. — у межах 150 тис. грн.)

06

«Сума доходу за звітний (податковий) період відповідно до статті 292 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (згідно з підпунктом 2 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України)»

У цьому рядку наводять суму доходу, отриманого за звітний період від діяльності:
— з надання послуг, у тому числі побутових, платникам ЄП і населенню;
— з виробництва та продажу товарів;
— у сфері ресторанного господарства.
Тут зазначають суму доходу в розмірі, що не перевищує встановлену граничну суму (до 01.01.2015 р. — 1 млн грн.). Суму перевищення відображають у рядку 07

Підсумковий показник графи 7 за звітний період (до 01.01.2015 р. — у межах 1 млн грн.)

02

«Сума доходу, що перевищує обсяги, встановлені підпунктом 1 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

07

«Сума доходу, що перевищує обсяги, встановлені підпунктом 2 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

У цих рядках фіксують суму перевищення доходу над гранично допустимими обсягами, установленими на календарний рік:
— для групи 1 — 150 тис. грн. (до 01.01.2015 р.);
— для групи 2 — 1 млн грн. (до 01.01.2015 р.).
За підсумками 2014 року суму перевищення розраховують так: від суми доходу, отриманого з початку першого звітного періоду до закінчення року, віднімають 150 тис. грн. або 1 млн відповідно групі.
До суми перевищення застосовують ставку ЄП 15 %.
Якщо дохід, отриманий у звітному періоді (протягом року), не перевищує допустимий обсяг доходу, то рядок 02 (рядок 07) не заповнюють, у ньому проставляють прочерк.
За приписом пп. 1, 2 п. 293.8 ПКУ, п.п. 298.2.3, фізособи — платники ЄП, які у звітному періоді перевищили встановлений рубіж, з початку наступного кварталу повинні за заявою перейти на застосування ставки ЄП, установленої для єдиноподатників однієї зі старших ЄП-ФОП-груп, або відмовитися від спрощеної системи.
Проте, на наш погляд, збільшення з 01.01.2015 р. «прибуткового» ЄП-критерію для групи 1 з 150 тис. грн. до 300 тис. грн., а для групи 2 — з 1 млн грн. до 1,5 млн грн. дозволяє підприємцю-єдиноподатнику залишатися в цьому статусі і у 2015 році, якщо тільки він не переступив у 2014 році за 300 тис. грн. (група 1) / 1,5 млн грн. (група 2)

Підсумковий показник графи 7 за звітний період межах:
— для групи 1 — 150 тис. грн.;
— для групи 2 — 1 млн грн.

03/08

«Сума доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, у звітному (податковому) періоді»

У цих рядках фізособи-єдиноподатники наводять суму доходу, отриманого від підприємницької діяльності, не зазначеної в Реєстрі платників ЄП.
До цього доходу застосовують ставку ЄП 15 %.
Дохід, який підприємці отримали як звичайні фізособи, тут не відображають.
Підприємець, який у декларації за 2014 рік заповнив цей рядок, з початку 2015 року повинен відмовитися від спрощеної системи (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ)

Показник графи 9 у частині доходу від підприємницької діяльності, не зазначеної в реєстрі платників єдиного податку

04/09

«Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж передбачено пунктом 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

Сюди записуємо суму доходу, отриманого при здійсненні заборонених негрошових розрахунків (бартер, залік заборгованостей тощо).
До цього доходу застосовують ставку ЄП 15 %.
Підприємець, який у декларації за 2014 рік заповнив цей рядок, з початку 2015 року повинен відмовитися від спрощеної системи оподаткування (п.п. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ)

Показник графи 9 у частині доходу, отриманого при здійсненні негрошових розрахунків

05/10

«Сума доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, у звітному (податковому) періоді»

До цих рядків записують суму доходу, отриманого у звітному (податковому) періоді від здійснення заборонених видів діяльності, перелічених у п. 291.5 ПКУ. Такий дохід оподатковують за ставкою 15 %.
Сюди також уключають дохід від діяльності, що заборонена для єдиноподатників групи 1 (рядок 05) / групи 2 (рядок 10), але в цілому не заборонена для «спрощенки».
Наприклад, для групи 1 — дохід від надання бухгалтерських послуг або здійснення діяльності у сфері ресторанного господарства, а для групи 2 — дохід від надання послуг загальносистемникам або платникам податку на прибуток.
До цього доходу застосовують ставку ЄП 15 %. Підприємець, який у декларації за 2014 рік заповнив цей рядок, з початку 2015 року повинен відмовитися від спрощеної системи (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ).
Утім, у ситуації, коли єдиноподатник групи 2 порушив умову перебування на ЄП (наприклад, надав послуги загальносистемнику або юрособі — платнику податку на прибуток), залишати спрощену систему не обов’язково.
Хоча норми ПКУ і вимагають у подібній ситуації відмовитися від «спрощенки», податківці не проти, щоб підприємець просто перейшов до групи 3 (див. лист ДПСУ від 07.12.2012 р. № 6815/0/61-12/23-50.0214)

Показник графи 9 у частині доходу від заборонених видів діяльності

Розділ IV. «ПОКАЗНИКИ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ III ГРУПИ»

Цей розділ заповнюють єдиноподатники групи 3, а також єдиноподатники груп 1, 2 і 5, які протягом року перейшли до групи 3

11

«Сума доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 3 %»

16

«Сума доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 7 %»

Рядок 11 заповнюють єдиноподатники групи 3, які у 2014 році сплачували ЄП за ставкою 3 %, а рядок 16 — єдиноподатники групи 5, які сплачували ЄП за ставкою ставці 5 %. Тут наводять суму доходу, отриманого за звітний період від видів діяльності, що не заборонені для спрощеної системи (заборонені показують у рядку 15/20).
Суму доходу наводять без ПДВ, причому в розмірі не більше 3 млн грн. (для групи 3) / 20 млн грн. (для групи 5).
Суму перевищення відображають у рядку 13/18. Вважаємо, що в рядках 11/16 декларації цілком може фігурувати і від’ємне значення. Наприклад, у випадку повернення покупцем товару, проданого єдиноподатником минулого року

Підсумковий показник графи 7 розділу I за звітний період у межах суми 3 млн грн. (для групи 3) / 20 млн грн. (для групи 5)

12

«Сума доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 5 %»

17

«Сума доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 10 %»

Рядок 12 заповнюють єдиноподатники групи 3, які у 2014 році сплачували ЄП за ставкою 5 %, а рядок 17 — єдиноподатники групи 5, які сплачували ЄП за ставкою 7 %.
Порядок заповнення рядків 12/17 аналогічний порядку заповнення рядків 11/16.
Оскільки підприємець у цьому випадку не є платником ПДВ, він зазначає тут усю суму доходу, що надійшов, без зменшення на передбачувану суму ПДВ.
Вважаємо, що в рядках 12/17 декларації цілком може фігурувати і від’ємне значення.
Наприклад, у випадку повернення покупцем товару, проданого єдиноподатником минулого року

Підсумковий показник графи 7 за звітний період у межах суми 3 млн грн. (для групи 3) / 20 млн грн. (для групи 5)

13

«Сума доходу, що перевищує обсяги, встановлені підпунктом 3 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

18

«Сума доходу, що перевищує обсяги, встановлені підпунктом 5 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

Цей рядок фізособи заповнюють, якщо за звітний період отримали дохід у сумі більшій, ніж 3 млн грн. (для групи 3) / 20 млн грн. (для групи 5).
До цього доходу застосовують ставку ЄП 15 %.
Через перевищення у звітному періоді допустимої суми доходу п.п. 3 п. 293.8 і п.п. 2 п.п. 298.2.3 ПКУ зобов’язали підприємця з початку наступного кварталу залишити спрощену систему.
Хоча, на наш погляд, якщо підприємець у 2014 році не переступив нововстановлений з 01.01.2015 р. «прибутковий» критерій для нової групи 3 у розмірі 20 млн грн., він цілком може й надалі працювати на ЄП.
Якщо отриманий дохід не перевищив 3 млн грн./20 млн грн., тут проставляють прочерк

Підсумковий показник графи 7 (графи 7 розділу I) за звітний період у сумі, що перевищує 3 млн грн. (для групи 3) / 20 млн грн. (для групи 5)

14/19

«Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж передбачено пунктом 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді»

Тут наводять суму доходу, що отриманий при здійсненні заборонених негрошових розрахунків (бартер, залік заборгованостей тощо).
До цього доходу застосовують ставку ЄП 15 %.
Підприємець, який у декларації за 2014 рік заповнив цей рядок, з початку 2015 року має відмовитися від спрощеної системи (п.п. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ)

Дані з графи 9 (графи 9 розділу I) у частині доходу, отриманого при здійсненні негрошових розрахунків

15/20

«Сума доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, в звітному (податковому) періоді»

У цьому рядку підприємець відображає дохід, отриманий від діяльності, не сумісної з роботою на спрощенці. До цього доходу застосовують ставку ЄП 15 %.
Отримавши в IV кварталі 2014 року такий дохід, підприємець з початку 2015 року повинен відмовитися від спрощеної системи (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ)

Дані з графи 9 (графи 9 розділу I) у частині доходів, отриманих від заборонених видів діяльності

Розділ V. «ПОКАЗНИКИ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ V ГРУПИ»

Цей розділ заповнюють єдиноподатники групи 5, а також єдиноподатники груп 1, 2 і 3, які протягом року перейшли до групи 5 або частину року працювали у групі 5, а потім перейшли до «молодшої» групи.
Зверніть увагу! Для платників групи з 04.01.2013 р. були знижені ставки ЄП:
— для єдиноподатників — платників ПДВ з 7 % до 5 %;
— для єдиноподатників — неплатників ПДВ з 10 % до 7 %.
Проте чинна форма декларації містить «старі» ставки ЄП для групи 5, установлені до внесених змін. Тому, коли ви заповнюватимете рядки декларації, призначені для обчислення податку (рядки 25 і 26 розділу VI), наведіть там фактично розраховану суму ЄП (за ставками 5 % і 7 % відповідно), а не суму, що виходить у результаті застосування формули, наведеної в назві рядка

Розділ VI. «ВИЗНАЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ПО ЄДИНОМУ ПОДАТКУ»

Цей розділ заповнюють єдиноподатники всіх груп. Виняток — єдиноподатники, які подають декларацію «довідково».

21

«Загальна Сума доходу за звітний (податковий) період (Сума значень рядків 01 + 02 + 03 + 04 + 05 + 06 + 07 + 08 + 09 + 10 + 11 + 12 + 13 + 14 + 15 + 16 + 17 + 18 + 19 + 20)»

Показник цього рядка розраховують за формулою, зазначеною в її назві

сума підсумкових показників граф 7 і 9 (граф 7 і 9 розділу I) з початку календарного року

22

«Сума податку за ставкою 15 % ((рядок 02 + рядок 03 + рядок 04 + рядок 05 + рядок 07 + рядок 08 + рядок 09 + рядок 10 + рядок 13 + рядок 14 + рядок 15 + рядок 18 + рядок 19 + рядок 20) х 15 %)»

Показник цього рядка теж розраховують за формулою, зазначеною в її назві

підсумковий показник графи 9 (графи 9 розділу I) за звітний період, помножений на 15 і поділений на 100

23

«Сума податку за ставкою 3 % (рядок 11 х 3 %)»

Цей рядок заповнюємо для періоду роботи у групі 3 за ставкою 3 % (тобто з ПДВ). Розраховуємо за формулою, зазначеною в назві рядка

24

«Сума податку за ставкою 5 % (рядок 12 х 5 %)»

Цей рядок заповнюємо для періоду праці у групі 3 за ставкою 5 % (тобто без ПДВ). Розраховуємо за формулою, зазначеною в назві рядка

25

«Сума податку за ставкою 7 % (рядок 16 х 7 %)»

Цей рядок заповнюємо для періоду праці у групі 5 за ставкою 5 % (тобто з ПДВ). Зверніть увагу: при розрахунку показника цього рядка суму доходу з рядка 16 множимо не на 7 %, як передбачає формула, а на 5 % (див. пояснення до розділу V декларації)

26

«Сума податку за ставкою 10 % (рядок 17 х 10 %)»

Цей рядок заповнюємо для періоду роботи у групі 5 за ставкою 7 % (тобто без ПДВ). Зверніть увагу: при розрахунку показника цього рядка суму доходу з рядка 17 множимо не на 10 %, як передбачає формула, а на 7 % (див. пояснення до розділу V декларації)

27

«Нараховано всього за звітний (податковий) період (рядок 22 + рядок 23 + рядок 24 + рядок 25 + рядок 26)»

Показник цього рядка розраховуємо за формулою, зазначеною в її назві

28

«Нараховано за попередній звітний (податковий) період (значення рядка 27 декларації попереднього звітного (податкового) періоду)»

Тут наводимо суму ЄП, нарахованого за минулий звітний період календарного року з урахуванням уточнень, які було проведено протягом звітного кварталу за періоди поточного року.
Авансові платежі з ЄП для підприємців груп 1 і 2 тут не показуємо.
При поданні декларації за перший звітний період календарного року цей рядок не заповнюємо, оскільки попередній період не належить до поточного календарного року

29

«Сума єдиного податку, яка підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету за підсумками потокового звітного (податкового) періоду (рядок 27 - рядок 28)»

Показник цього рядка розраховуємо за формулою, наведеною в її назві.
Суму, зазначену тут, слід сплатити протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації. Єдиноподатники груп 1 і 2, якщо у звітному періоді у них не було доходу, з якого треба сплатити ЄП за ставкою 15 %, і уточнень минулих періодів, проставляють тут прочерк

Розділ VII. «ВИЗНАЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ У ЗВ’ЯЗКУ З ВИПРАВЛЕННЯМ САМОСТІЙНО ВИЯВЛЕНИХ ПОМИЛОК*»

Цей розділ призначено для самостійного виправлення підприємцем помилок, допущених у поданих раніше ЄП-деклараціях. Детально про механізм самовиправлення читайте на с. 40

«Доповнення до податкової декларації (заповнюється і додається відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу II Податкового кодексу України) на ___ арк.»

Цей рядок підприємець заповнює, керуючись п. 46.4 ПКУ, якщо подає доповнення до декларації, складені в довільній формі (таке доповнення вважається невід’ємною частиною податкової декларації)

 

Тепер ви знаєте, як правильно заповнити декларацію платника єдиного податку — фізособи. Успіхів вам у цій справі і тільки хороших новин!

висновки

  • Підприємці-єдиноподатники 1 і 2 груп, які не залишали ці групи протягом усього року, подають декларацію з ЄП за 2014 рік не пізніше 2 березня 2015 року, а єдиноподатники 3 і 5 груп — не пізніше 9 лютого 2015 року.

  • Платник, який протягом року мігрував з однієї ЄП-групи до іншої, в декларації з ЄП заповнює показники (розділи) про роботу в кожній із цих груп протягом календарного року.

  • Дохід, який підприємці отримали як звичайні фізособи, в ЄП-декларації не відображають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі