Теми статей
Обрати теми

Забули оприбуткувати товар: виправляємо помилку в бухобліку

Яновська Наталія, податковий експерт
Допоможіть, будь ласка, виправити ситуацію із запізнілим оприбуткуванням. Товар зайшов на підприємство в березні, провести в обліку забули, схаменулися в червні, коли баланс за I квартал 2015 року здали. Як виправити помилку в регістрах березня, чи треба заново подавати баланс за I квартал?

Ви маєте справу з бухгалтерською помилкою: неоприбуткування товару виявлено після складання/подання фінансової звітності за I квартал 2015 року.

Це помилка поточного року, а отже, вам пощастило. Виправити її простіше простого.

1. Робимо додаткову проводку (Дт 281 — Кт 631)* і складаємо бухдовідку (п. 4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88). Покажемо для прикладу, як вона має виглядати.

* Вважаємо для простоти викладення, що товар без ПДВ (куплений у неплатника ПДВ).

img 1

2. Запис робимо в червні, регістри березня не чіпаємо.

Жодних коригувань/виправлень у фінансовій звітності I кварталу не робимо. Не треба й заново подавати фінзвітність за I квартал — ця вимога стосується тільки минулорічних помилок.

Помилка ніяк не пов’язана з фінансовим результатом, тому вона жодним чином не вплинула на податково-прибутковий облік. Товар було куплено у неплатника ПДВ, отже і в ПДВ-обліку все чисто.

Подробиці виправлень бухгалтерських помилок як поточного, так і минулого року читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 42, с. 26 і 30.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі