Чи може ФОП-солдат «забути» про податки

Оксана Хмелевська, експерт з питань оплати праці
Коли мова заходить про виконання державних обов’язків, факт держреєстрації підприємцем не дає жодних поблажок. Тому ФОП може бути призваний на військову службу за мобілізацією як звичайний громадянин. Чи потрібно при цьому виконувати обов’язки платника податків, податкового агента, страхувальника? Про все це ви дізнаєтеся в нашій статті.
img 1

ФОП, призваний на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, залишиться суб’єктом господарювання. Його держреєстрація не припиняється, про що сказано в ч. 3 ст. 39 Закону № 2232*. Те, що в період мобілізації ФОП не втрачає свій статус, підтверджують і норми Закону про держреєстрацію**. Військова служба не є підставою для позбавлення мобілізованого статусу ФОП.

* Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII.

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

А як же бути з обов’язками платника податків? Формально їх з мобілізованих ФОП зняла ч. 3 ст. 39 Закону № 2232 (за умови, що діяльність не ведеться). Але змінювати правила оподаткування можуть тільки профільні законодавчі акти: ПКУ*** (див. п. 2.1) і Закон № 2464**** (у спірних ситуаціях пріоритет матимуть їхні норми, а не Закону № 2232). Вони дають пільги мобілізованим, але за принципом «50/50», про що й розповімо далі.

*** Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

**** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

ФОП без найманих працівників

Почнемо із призову на військову службу ФОП-«одинака», який не передає свої справи іншій особі*****. Йому не залишається нічого, крім як припинити свою діяльність. Виходячи з цих умов розглянемо податкові правила залежно від системи оподаткування ФОП.

***** Допомога родича або друга може бути розцінена як наймана праця. Адже він регулярно виконуватиме для ФОП роботи, надаватиме послуги, а такі відносини між ФОП і громадянином вважаються трудовими і мають бути оформлені.

Загальна система. Нагадаємо, що для ФОП на загальній системі базовими є три платежі: ПДФО, військовий збір (ВЗ) і ЄСВ. Крім базових, є ще ПДВ та деякі податки, які не залежать від розміру доходу, найчастіше — податок на майно.

ПДФО «за себе». Мобілізаційну пільгу з ПДФО визначено в п. 25 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. З неї випливає, що:

незалежно від наявності чи відсутності найманих працівників ФОП на ввесь період військової служби звільняється від нарахування, сплати ПДФО та подання податкової звітності з цього податку

Чудова норма. Завдяки їй у період мобілізації загальносистемник може не сплачувати:

— авансові внески з ПДФО «за себе»;

— суму ПДФО «за себе» за річною декларацією.

Крім того, ФОП на загальній системі звільняється від подання декларації про доходи. Щоправда, якщо по закінченні року ви прикинете суму ПДФО і зрозумієте, що переплатили, то подати декларацію — у ваших інтересах.

Військовий збір «за себе». Прямою нормою ПКУ від сплати ВЗ загальносистемник не звільнений. Але вище ми сказали, що ФОП звільнений від обов’язку подавати декларацію про доходи. А в ній він саме й повинен нарахувати зобов’язання не лише з ПДФО, а й щодо ВЗ. Виходить, якщо мобілізований ФОП не подасть декларацію (користуючись звільненням з ПКУ), то ВЗ він не нарахує. Сподіваємося, що аналогічного висновку дійдуть і податківці.

ЄСВ «за себе». Нагадаємо: нещодавно (з 29.05.2015 р.) спростили правила сплати ЄСВ загальносистемникам, скасувавши авансові внески. Розраховувати потрібно тільки річну суму за даними форми № Д5, а сплачувати ЄСВ — один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним.

Але мобілізованим ФОП не доведеться сплачувати ЄСВ «за себе» навіть за підсумками року. Чому? Тому що від цього та інших основних ЄСВ-обов’язків ( ч. 2 ст. 6 Закону № 2464) їх звільнив п. 92 розд. VIII Закону № 2464 на увесь строк служби у зв’язку з мобілізацією протягом особливого періоду. До речі, звіт за формою № Д5 за 2015 рік також подавати не доведеться.

Зверніть увагу! Звільнення
від сплати ЄСВ стосується тільки ФОП, які не є роботодавцями

Тому ФОП-«одинаки» без найманих працівників мають право скористатися цією звільняючою нормою.

ПДВ та інші податки. Щодо ПДВ в ПКУ звільнення не передбачене, але воно й не потрібне. Адже якщо ФОП не вів діяльність, не отримував дохід (виручку), то зобов’язань за цим податком не буде.

Звітність за ним також не доведеться подавати. На допомогу тут прийде п. 49.2 ПКУ, в якому сказано, що подавати декларацію потрібно тільки за періоди, в яких виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, що підлягають декларуванню. Відповідно, якщо у мобілізованого ФОП за період мобілізації не здійснюватиметься діяльність і не буде показників до декларування, звітність подавати не потрібно*. Детальніше про те, коли податківці все ж хочуть бачити декларації-«порожняки», читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 48, с. 8.

* Ця норма не стосується тих, хто має ліцензію на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією. У такому разі діє спеціальна норма п. 49.21 ПКУ.

А як бути з платою за землю, податком на нерухомість, транспортним податком, платником яких ФОП виступає не як суб’єкт підприємницької діяльності, а як звичайний громадянин? Погасити зобов’язання за вас доведеться іншій особі. Для цього радимо знайти представника (друга) і виписати йому довіреність на виконання податково-облікових обов’язків або укласти з ним цивільно-правовий договір.

ФОП на єдиному податку (ЄП). На плечах ФОП-єдиноподатників головні зобов’язання — ЄП і ЄСВ. Крім того, єдиноподатники групи 3 можуть бути платниками ПДВ.

ЄП. У період мобілізації ФОП звільняються від сплати ЄП та подання за ним звітності. Тут працює той самий, що й стосовно ПДФО, п. 25 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

ЄСВ «за себе». Щодо ЄСВ діє те саме звільнення, що й для загальносистемників (див. вище). Нагадаємо: якщо у мобілізованого ФОП немає найманих працівників, то від сплати ЄСВ «за себе» та подання форми № Д5 до демобілізації він звільнений.

ПДВ. Звільнення в ПКУ немає, про це ми сказали вище. Але якщо не здійснюється діяльність, то немає з чого нараховувати зобов’язання, а отже, вам нічого сплачувати і немає приводу для подання звітності. «Хвости» за останній звітний період роботи до мобілізації може підтягнути та сама уповноважена особа.

Техніка звільнення. Як же податківці дізнаються про те, що ФОП був мобілізований? Крім самого ФОП, ніхто не уповноважений передавати ці відомості. Але кудись бігти перед відправкою на військову службу не треба — усі формальності можна владнати після демобілізації (або, якщо так сталося, після закінчення лікування (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації).

Протягом 10 днів ФОП потрібно подати до податкового органу заяву в довільній формі та копію військового квитка чи іншого документа, виданого відповідним органом, із зазначенням даних про призов на військову службу. Ось, власне, й усі «оформлювальні» дії. А тепер з’ясуємо, чи все так просто, якщо у ФОП є наймані працівники.

ФОП з найманими працівниками

Спершу звернемо вашу увагу на важливий момент. ФОП-роботодавець, який хоче на час мобілізації припинити діяльність, може звільнити працівників. Хоч як це не сумно, але за відсутності діяльності працівники не потрібні.

Право на звільнення працівників з ініціативи роботодавця, якого призвали на військову службу у зв’язку з мобілізацією, надають п. 3 ч. 1 ст. 36 та п. 10 ч. 1 ст. 40 КЗпП*

* Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

У цьому випадку ви стаєте «ФОП без найманих працівників», який може «забути» про свої податково-облікові обов’язки на підставах, описаних вище.

При цьому розрахуватися з найманим працівником ФОП може після своєї демобілізації, протягом місяця ( ст. 47 КЗпП). Санкцій і штрафів не буде.

Що стосується трудових книжок, то вони зберігаються у самих працівників. Коли зробити в них запис про звільнення? Після демобілізації ( ст. 47 КЗпП). До речі, якщо вам потрібно зняти з реєстрації трудовий договір, укладений до 01.01.2015 р., то, на наш погляд, це також можна зробити пізніше.

Але якщо у вас усе добре налагоджено і ви вважаєте, що працівники зможуть «рулювати» без вас, то ознайомтеся з такою інформацією.

ПДФО «за себе», ВЗ, ЄП. Звільняючий п. 25 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ досить лояльний до всіх мобілізованих ФОП. Він не ставить право не сплачувати ПДФО, ВЗ, ЄП та не подавати звітність залежно від наявності найманих працівників. Відповідно, для ФОП, які мають таких працівників, діють ті самі правила, що й для «одинаків».

ПДВ та інші податки. Ви вже знаєте, що стосовно ПДВ та інших податків звільнення саме для мобілізованих ФОП в ПКУ немає. Усе залежить від наявності об’єкта оподаткування, зокрема виручки (доходу). Якщо є об’єкт оподаткування, то доведеться нараховувати податкові зобов’язання і звітувати. Оскільки ФОП не зможе цього зробити, то, як варіант, він може передати ці повноваження одному із своїх працівників, у тому числі і право підпису (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 24, с. 43). До речі, якщо йдеться про електронну звітність, то такому працівнику доведеться отримати свій окремий електронний цифровий підпис.

Забігаючи вперед, зауважимо: без уповноваженої особи ФОП з працівниками все одно не обійтися, про це читайте далі.

ЄСВ «за себе». З ЄСВ не все так весело як для загальносистемників, так і для єдиноподатників. На ФОП-роботодавців пільги, встановлені абзацом першим п. 92 розд. VIII Закону № 2464, не поширюються. У всьому винне застереження в цій нормі про те, що звільнення діє, «якщо вони не є роботодавцями».

Причому, якщо сплату ЄСВ за працівників можна пояснити, то чому різні підходи щодо ЄСВ «за себе» для роботодавців та ФОП без найманої праці? Складно сказати, можливо, через те, що перший продовжує вести діяльність. Додамо: податківці також підтверджують, що ЄСВ «за себе» ФОП-роботодавці сплачують (консультація в підкатегорії 301.04.02 БЗ).

Щоправда, є одне послаблення: подати форму № Д5 і сплатити суму ЄСВ за період військової служби потрібно після демобілізації (див. роз’яснення фахівця ДФСУ в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 16, с. 41).

ПДФО, ВЗ і ЄСВ за працівників. ФОП повинен призначити уповноважену особу, яка виплачуватиме зарплату та розраховуватиме з неї ПДФО, ВЗ і ЄСВ. На наш погляд, це може бути хтось із ваших працівників. Призначення ви оформите розпорядженням, але перед тим працівник повинен дати на це письмову згоду. Якщо ж ніхто з них такий вантаж відповідальності на себе брати не побажає, то вам доведеться залучити сторонню особу за цивільно-правовим договором (за дорученням).

Важливо! Така особа не повинна сплачувати ПДФО, ВЗ і ЄСВ «зверху» і «знизу», а має тільки «накопичувати» ці суми

Також уповноважений вестиме облік та зберігатиме документи, видаватиме працівникам довідки про заробіток тощо.

Далі утримані з працівників суми ПДФО, ВЗ, а також нараховані і утримані суми ЄСВ за весь час своєї служби сплатить вже особисто ФОП. Щодо таких виплат йому фактично надається розстрочка (без штрафів і пені) на 180 календарних днів починаючи з дати демобілізації. Проте відомості про такі суми ПДФО, ВЗ і ЄСВ він повинен зазначити набагато раніше — у тій заяві, яка подається разом з військовим квитком (див. вище підрозділ «Техніка звільнення»).

У період військової служби уповноважена особа не подає ані форму № Д4, ані форму № 1ДФ ( п. 25 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, п. 92 розд. VIII Закону № 2464). Але після демобілізації ФОП все-таки повинен буде подати звітність щодо працівників. У які саме строки, не встановлено, але радимо зробити це якомога швидше після повернення. Тобто в найближчий після демобілізації строк подання звітності. Підтверджується відстрочення щодо подання звітності так само заявою та військовим квитком.

висновки

  • У ФОП, призваного за мобілізацією, є право не сплачувати ПДФО «за себе», ВЗ та ЄП, а також не подавати за цими податками та зборами звітність.

  • ЄСВ «за себе» не сплачують тільки ФОП без найманих працівників. Якщо ж працівники після мобілізації ФОП залишаються (діяльність ведеться), то нараховувати зарплатню, ПДФО, ВЗ, ЄСВ буде уповноважена особа. ФОП, коли повернеться, усе сплатить сам і подасть звітність.

  • Інші податки доведеться сплачувати, якщо ФОП, незважаючи на призов на військову службу, продовжить свою діяльність.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі