Теми статей
Обрати теми

Понижуючий коефіцієнт і перехідні виплати

Скрипкіна Катерина, податковий експерт
Наше підприємство користується правом на понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ. Як враховувати при обчисленні коефіцієнта лікарняні та декретні, що припадають на різні місяці? Чи потрібно їх розподіляти за місяцями? У якому місяці враховувати працівників, яким нараховані перехідні виплати за декілька місяців, при розрахунку кількості застрахованих осіб у звітному місяці, яким нараховані виплати?

Скористатися правом на понижуючий коефіцієнт можуть лише ті роботодавці, які виконали три необхідні умови. Детально про них ми розповідали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 30, с. 43. Очевидно, ви з цим завданням впоралися. Однак зверніть увагу, що в податківців з’явилися додаткові вимоги (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 48, с. 41).

Переходимо до наступного завдання — розрахунку понижуючого коефіцієнта. Розраховувати його потрібно щомісяця. Для цього середньомісячну базу нарахування ЄСВ у 2014 році на одну застраховану особу ділите на базу нарахування ЄСВ на одну застраховану особу.

Припустимо, що в червні 2015 року ви нарахували одній працівниці допомогу по вагітності та пологах за червень — жовтень, а іншій працівниці — лікарняні за квітень — травень (період хвороби — з 01.04 по 29.05.2015 р.). При цьому працівниці, яка хворіла, у квітні та травні нічого не нараховувалося.

Увага! Уся сума декретних і лікарняних, нарахованих у червні та таких, що припадають на різні місяці, потрапляє до бази нарахування ЄСВ за той місяць, в якому такі виплати нараховані (у нашому випадку — за червень 2015 року). Таким чином, для цілей розрахунку понижуючого коефіцієнта розподіляти декретні та лікарняні за місяцями, на які вони припадають, не потрібно. При нарахуванні ЄСВ на суми перехідних лікарняних і декретних застосовуйте ставку ЄСВ, скориговану на понижуючий коефіцієнт, який був розрахований виходячи з бази нарахування ЄСВ, до якої увійшли суми таких виплат. Такий самий підхід застосовується і до відпускних, нарахованих наперед.

При визначенні показників, необхідних для розрахунку коефіцієнта, використовується також показник «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховані виплати». Тут враховуються лише ті застраховані особи, у тому числі наймані працівники, яким нараховано доходи у звітному місяці.

Відповідно працівники, яким нараховано перехідні виплати, що припадають на різні місяці, уключаються до кількості застрахованих осіб лише в тому звітному місяці, в якому їм були нараховані такі виплати (див. також консультацію в підкатегорії 301.04.01 БЗ). У тих місяцях, коли працівникам не нараховувалися виплати (наприклад, унаслідок їх хвороби, перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами увесь місяць), до показника «Кількість застрахованих осіб в звітному періоді, яким нараховані виплати» вони не потраплять.

Наприклад, працівниць, яким у червні 2015 року були нараховані лікарняні і декретні, потрібно врахувати при визначення кількості застрахованих осіб у червні. Водночас, працівницю, яка хворіла весь квітень і травень, не потрібно було враховувати при визначенні кількості застрахованих осіб у квітні та травні 2015 року, а декретницю не потрібно буде враховувати в липні — жовтні 2015 року (за умови, що їй нічого не нарахують у цих місяцях).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі