Теми статей
Обрати теми

Єдинник другої групи і торгівля пивом у кіоску: пити чи не пити?..

Голенко Олександр, шеф-редактор
Фізособа-підприємець, платник єдиного податку другої групи, торгує в кіоску, у тому числі пивом. Чи зможе він торгувати пивом після 1 липня 2015 року?

Так, зможе, проте є декілька «але»...

Перше «але» полягає в тому, що згідно з новою редакцією абзацу сьомого ст. 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР (далі — Закон № 481), що набуде чинності з 01.07.2015 р., пиво (крім безалкогольного) — алкогольний напій. Тому для того, щоб займатися роздрібною торгівлею алкогольним пивом — яка як виняток із загальної заборони на продажу підакцизних товарів прямо дозволена фізособам-єдинникам другої групи* (і третьої теж, причому з неї тільки фізикам, але не юрикам!), — вам потрібно отримати ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Зверніться за нею або до вашого головного управління ДФСУ в області, або до центру обслуговування платників районної ДПІ за місцем торгівлі (адресою кіоску). Про всі супутні заморочки уважно прочитайте «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 38, с. 15.

* Див. п.п. 3 п.п. 291.5.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Друге «але» стосується обов’язковості застосування РРО для торгівлі алкогольним пивом. Тільки не сплутайте — ця обов’язковість зумовлена не загальними вимогами (якщо їх, звичайно, як повелося, в останню мить не змінять законодавці) повсюдно застосовувати РРО фізособами-єдинниками другої групи з 1 січня 2016 року (читайте про це детальніше в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 41, с. 4). Причина інша. Як і очікувалося, фіскали підійшли до питання формально: оскільки ст. 15 Закону № 481 вимагає зазначення в алкогольній роздрібній ліцензії відомостей про РРО на місці торгівлі, отже, РРО потрібний вам обов’язково — як умова для отримання такої ліцензії. Таку думку вони висловили у свіжій консультації з категорії 115.03 БЗ... ☹

Третє «але» може мати локальний характер і залежати від того, як місцева влада бачить ваш кіоск — як «малу архітектурну форму» (далі — МАФ) чи як «тимчасову споруду для здійснення підприємницької діяльності». З цим термінологічним казусом Держпідприємництва бореться багато років, але віз і нині між двома законами — Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI (далі — Закон № 3038), що використовує термін «тимчасова споруда» (далі — ТС), і Законом України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 р. № 2807-IV (з нього ростуть ноги терміна «МАФ»)...

Як зачіпку ліцензійники можуть використовувати визначення терміна «місце торгівлі» (абзац чотирнадцятий ст. 1 Закону № 481), що передбачає реалізацію алкогольних напоїв (і тютюнових виробів!) у приміщеннях (будівлях). Адже згідно з Державним класифікатором будівель та споруд ДК 018-2000, затвердженим наказом Держстандарту від 17.08.2000 р. № 507, ваш кіоск ані як МАФ, ані як ТС саме на статус будівлі не тягне. ☹ При цьому важливо зазначити, що «зпершолипнева» редакція визначення місця торгівлі для пива — так само, як раніше для тютюнових виробів — уже «без обмеження площі»!

Зазначимо, що абзац другий ч. 2 ст. 28 Закону № 3038 допускає наявність саме в ТС приміщення! Тому якщо у вашому кіоску є вхід для покупців і хоча б 0,0001 кв. м приміщення «торговельного залу» — вам зобов’язані (за умови дотримання всіх інших вимог, звичайно) видати ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольним пивом аж бігом! ☺

Але навіть якщо конструкція вашого кіоску передбачає торгівлю «у віконце» — ми вважаємо, що слова «без обмеження площі» потрібно розуміти як такі, що допускають повну відсутність внутрішньої торговельної площі. І право отримати «пивну» ліцензію у вас теж є. За тими ж підставами, за якими в такому праві не відмовляли і не відмовляють торговцям тютюнових кіосків. ☺ Адже вимоги Закону № 481 у цій частині для вас і для них абсолютно однакові!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі