Старий «мінус» ПДВ у лютневій декларації: новий «сюрприз» від ДФСУ

Солошенко Людмила, податковий експерт
Сьогодні знов поговоримо про «старі» від’ємні залишки ПДВ. Приводом став підготовлений ДФСУ «на місця» об’ємний лист-роз’яснення. Тобто своєрідний інструктаж «від головних податківців». Ми не могли його залишити без уваги. У ньому контролери на прикладах пояснюють, як заповнювати нову декларацію з ПДВ за лютий / I квартал 2015 року*. На щастя, поки це проект (лист тільки готується до підписання). Утім, окремі його положення вже встигли викликати занепокоєння в громадськості. Чому? Розповімо далі.

У документі, про який ми говоримо, податківці, крім іншого, збираються озвучити «свою» версію обліку «старих» від’ємних залишків ПДВ (що виник­ли за звітні періоди до 01.02.2015 р.). Нагадаємо, що за правилами «перехідного» п. 33 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ такі суми на вибір (за заявою) можна:

(а) або спрямувати на збільшення «ліміту ре- єстрації» (з одночасним відображенням ПК у декларації) — про цей спосіб далі й поговоримо;

(б) або отримати як бюджетне відшкодування (БВ).

Причому вперше вибір можна зробити вже в лютневій декларації, склавши до ряд. 26 нового розділу IV додаток Д2. Тепер уявимо таку ситуацію. Припустимо, за лютий виходить ПДВ до сплати, але у платника є «старий» долютневий мінус. Не зволікаючи, платник хоче одразу в лютому зарахувати «старі» від’ємні залишки в рахунок сплати ПДВ. Тобто скористатися першим способом: включити «старий» ПДВ до ПК (зі збільшенням «ліміту реєстрації»), заповнивши ряд. 20.2 і 27 у декларації за лютий. Тоді «старий» мінус погасить лютневий плюс і нічого до бюджету сплачувати не доведеться (ряд. 25 декларації буде не заповненим). Головне, що потрібне від платника, — заявити про це в декларації з ПДВ.

Але спритні податківці ситуацію подають інакше. Вони хочуть заборонити одразу в лютому проводити залік і погашати «старими» залишками лютневий ПДВ. А весь процес намагаються розтягнути в часі. На їх думку, спершу платник у декларації повинен заявити про своє бажання використовувати «старі» від’ємні залишки. І тільки тоді в наступному періоді (тобто в наступній декларації) таку суму можна буде віднести до ПК. Ось і виходить, за їх версією, що, якщо суму заявили в лютому, до складу ПК (у ряд. 20.2 і 27) її включають тільки в березні (?). Звідси і хитромудрий висновок контролерів: ряд. 20.2 вперше може заповнюватися в декларації за березень. А ось у лютневій декларації він не  заповнюється.

Вкотре контролери тут перегинають палицю. Адже їх підхід, правду кажучи, викликає тільки подив. По суті, від платників вимагають заплатити «сповна» лютневий ПДВ, тоді як «у запасі» є «старий» долютневий мінус! Тобто знову на рівному місці проавансувати бюджет. До того ж у «старих» від’ємних залишках ПДВ могло взагалі «сидіти» БВ у рахунок майбутніх ПЗ. Виходить, і в нього зовсім немає шансів погасити лютневий ПДВ до сплати?

Недивно, що ситуація викликала обурення та хвилю протестів з боку підприємництва. Громадськість закликає ДФСУ в найкоротші строки переглянути свою позицію з цього питання і дати добро на проведення лютневого заліку ПДВ. Тим паче, що день за днем наближаються строки подання лютневої декларації.

Ми, у свою чергу, зобов’язуємося стежити за ситуацією. І про те, як розгортатимуться події на цьому фронті далі, неодмінно повідомимо.

 

* Оновлена наказом Мінфіну України від 23.01.2015 р. № 13; детальніше про неї див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 18 і № 19.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі