Теми статей
Обрати теми

Чи поспішати придбавати з ПДВ для «безПДВшного»?..

Павленко Олексій, податковий експерт
Не за горами 1 липня, що обіцяє платникам ПДВ, крім введення «повноцінного» електронного адміністрування, ще й пов’язані з цим окремі «інновації». Про одну з таких — що стосується податкового обліку ПДВ-вмісних придбань товарів/послуг, які використовуються в «безПДВшних» операціях, сьогодні й поговоримо.

Багато читачів напевно чули, що з 01.07.2015 р. зміниться податковий облік товарів/послуг, що придбаваються, які платник ПДВ не збирається використовувати в оподатковуваних ПДВ операціях, або ж збирається використовувати тільки частково.

До зазначеної дати продовжує діяти п. 198.4 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Це означає, що поки що суми ПДВ, сплачені платником при придбанні товарів/послуг, які призначаються для використання в «необ’єктних» або пільгованих з ПДВ операціях, до податкового кредиту не потрапляють.

Водночас, починаючи з лютневої декларації, у ПДВшному обліку вже досить важливу роль стала грати формула «ПН-щастя» (ліміту реєстрації ПН) з  п. 2001.3 ПКУ, особливо для цілей відшкодування ПДВ*.

* Детальніше про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 18 і 19.

Нагадаємо читачам, що ця формула виглядає так:

∑Накл = ∑НаклОтр + ∑Митн + ∑ПопРах - - ∑НаклВид - ∑Відшкод - ∑Перевищ

Не заглиблюватимемося в суть кожного «члена» формули, а зупинимося тільки на трьох із них, що становлять інтерес для наших цілей:

1) НаклОтр — це загальна сума ПДВ за отриманими платником ПН, зареєстрованими в ЄРПН, ПН, складеними платником (і зареєстрованими в ЄРПН) відповідно до п208.2 ПКУ**, і РК до таких ПН (зареєстрованих в ЄРПН);

2) НаклВид  це загальна сума податку за виданими платником ПН, зареєстрованими в ЄРПН, і РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН;

3) ∑Перевищ  це загальна сума перевищення ПЗ, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься у складених таким платником ПН і РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН.

** Тобто ПН, складеними на «нерез-послуги» з місцем постачання на території України.

Тепер поглянемо, як зазначені нами операції придбання товарів/послуг для застосування їх у «безПДВшних» операціях впливають/можуть впливати на результати розрахунку за формулою.

До 1 липня

До цієї дати придбання товарів/послуг, що підпадають під дію зазначеного п. 198.4 ПКУ, на результат формули впливають своєрідно-однобоко. Це відбувається тому, що при розрахунку показника ∑НаклОтр (як зараз, до 01.07.2015 р., так і після цієї дати) ураховуються всі вхідні ПН (і РК до ПН), незалежно від того, уключається ПДВ за такими ПН (РК) до податкового кредиту чи ні. А зараз — поки що діє п. 198.4 ПКУ — ПДВ за придбаними для необ’єктних/пільгованих операцій до ПК узагалі не включається. Ось і виходить, що

ПДВ у придбаних товарах/послугах для безПДВшних операцій збільшує результат за формулою «ПН-щастя» (через ∑НаклОтр)

Чим, можливо, окремим платникам і варто скористатися, доки першолипневий «ПДВшний грім» ще не гримнув…

З 1 липня

Чи зміниться щось починаючи з 01.07.2015 р.?

Дуже схоже, що така ситуація повинна змінитися (причину нашої деякої невпевненості пояснимо нижче).

Адже з цієї дати в  ПКУ принципово змінюється підхід до відображення «вхідного» ПДВ у складі податкового кредиту! З п. 198.3 ПКУ зникає прив’язка про використання товарів/послуг, що придбаваються, в оподатковуваних операціях і в межах госпдіяльності платника. А зазначений п198.4 ПКУ взагалі втратить чинність.

Таким чином, ПДВ абсолютно за всіма придбаннями товарів/послуг (у тому числі і для пільгованих/необ’єктних операцій) з 1 липня потрапить спочатку до ПК. Проте на підставі оновлюваного з тієї самої дати п. 198.5 ПКУ платник буде зобов’язаний на дату придбання товарів/послуг для використання в не оподатковуваних ПДВ операціях одразу ж нарахувати й ПЗ за цими придбаннями. Таким чином, з 1 липня весь ПДВ, що «сидить» у подібних придбаннях, стане одночасно «транзитом» проганятися і через ПК, і через ПЗ.

Унаслідок таких «прогонів» цей ПДВ, імовірно, повинен буде потрапляти як у доданок (∑НаклОтр), так і у від’ємник (∑НаклВид). Тобто сьогоднішній «ПН-виграш» за такими придбаннями з 1 липня вже перестане діяти.

Водночас тут не все так однозначно.

Зверніть увагу, що при буквальному прочитанні п. 2001.3 ПКУ показник ∑НаклВид повинні формувати суми виданих ПН (і РК). Чітко кажучи, виходить, якщо ПН покупцю не видаються (уключаючи й наші випадки — з купівлею для «неоподатковуваного»), то брати участь у формуванні цього показника не повинні. Ситуація не вирівнюється і через показник ∑Перевищ, адже при його визначенні від загальної суми ПЗ, заявленої за декларацією, віднімаються суми податку, зазначені у складених (а не виданих) ПН і РК до них, зареєстрованих в ЄРПН.

Таким чином, ПН, які не видаються покупцям/отримувачам формально у формулі ☺ «грати» не повинні! Причому це стосується всіх ПН, які не видаються покупцям, але зареєстровані в ЄРПН: виписаних на суми постачань неплатникам ПДВ, перевищення звичайної ціни/ціни придбання/собівартості над вартістю постачання, а також в інших ситуаціях, перелічених у  п. 198.5 ПКУ тощо!

Водночас велика ймовірність, що програму розрахунку за формулою складено податківцями таким чином, що показник ∑НаклВид вбирає в себе всі ПН і РК — тобто всі складені (і зареєстровані в ЄРПН), а не тільки ті, що видаються платникам*. Це було б логічно.

* Найближчим часом ДФСУ має надати роз’яснення, як працює програма, оскільки на її адресу з цього приводу було надіслано письмовий запит.

Тому наша порада придбавати до 1 липня товари/послуги, що містять ПДВ та призначені для використання в безПДВшних операціях, поки що є коректною. Адже до цієї дати такі придбання, як ми показали, однозначно зможуть поліпшити результат формули «ПН-щастя». Звичайно, якщо призначення відоме заздалегідь, і ПК при придбанні ми не показуємо.

Те, що «і там, і там»

Що стосується придбань товарів/послуг «подвійного» використання, то зараз для них працює ст. 199 ПКУ.

До речі, з 01.07.2015 р. ця стаття теж зазнає зміни і механізм відображення зміниться.

Якщо до 1 липня до ПК включається відповідна частина ПДВ, то після цієї дати спочатку до ПК включатиметься весь вхідний ПДВ, а його частина, що припадає на використання в безПДВшних операціях, теж стане компенсуватися нарахуванням ПЗ (з випискою ПН та реєстрацією її в ЄРПН). Тобто при визначенні суми цього ПЗ базу оподаткування (без ПДВ) потрібно буде помножити на відповідну ставку ПДВ і на частину використання в безПДВшних операціях.

Загалом, готуємося до нового ПДВшного обліку «безгосподарських» придбань (з прихованою надією на скасування електронного адміністрування).

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі