Теми статей
Обрати теми

«Інвалідний» норматив і «трудова» квота: сумісники не беруться до уваги

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Чи можна зараховувати сумісників у виконання «трудової» квоти і до розрахунку «інвалідного» нормативу?

Ні, таких працівників до розрахунку не включаємо. Пояснимо чому.

Почнемо з «інвалідного» нормативу. Законодавець у ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII встановив роботодавцям норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів. Його розмір дорівнює:

— 1 робочому місцю — якщо у роботодавця працевлаштовано від 8 до 25 осіб;

— 4 % середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу (далі — СКШП) за рік — якщо працює 25 і більше осіб.

При цьому до розрахунку СКШП не включають працівників, які прийняті на роботу за сумісництвом з інших підприємств (зовнішні сумісники) (п.п. 2.6 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286). Усе про працевлаштування працівника-інваліда можна знайти в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 11.

Тепер про «трудову» квоту, установлену ч. 2 ст. 14 Закону про зайнятість. Тут відбувається аналогічно: сумісників не враховуємо. Річ у тім, що розмір «трудової» квоти дорівнює 5 % СКШП за попередній календарний рік. А як ми вже з’ясували, у СКШП для сумісників немає місця. Про заповнення Звіту за «трудовою» квотою ми писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 1-2, с. 32.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі