Теми статей
Обрати теми

Звіт про суми податкових пільг: складаємо та подаємо

Солошенко Людмила, податковий експерт
Користуєтеся пільгами? Не забудьте відзвітувати. Такий закон. Адже для бюджету ваша вигода перетворюється на втрати — недоотриману суму коштів. Тому за «пільговим» життям пильно спостерігають контролери. Про те, як відзвітувати перед ними, зараз поговоримо.

У пільговиків є один «почесний» обов’язок. Суб’єкти господарювання, які користуються пільгами і не сплачують до бюджету суми податків/зборів, повинні вести облік податкових пільг ( п. 30.6 ПКУ*). Такий облік ведуть відповідно до Порядку № 1233**. Ну а звітують про це перед контролюючими органами ( п.п. 16.1.6 ПКУ), подаючи Звіт про суми податкових пільг (далі — Звіт). Форму Звіту наведено в додатку до Порядку № 1233. На підставі такої звітності податкові органи, у свою чергу, ведуть облік-контроль податкових пільг.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

** Порядок обліку сум податків і зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233.

Далі про Звіт детальніше.

Хто подає Звіт?

Як зазначалося, звітувати повинні пільговики, тобто суб’єкти господарювання — платники податків, які не сплачують податки/збори до бюджету через податкові пільги (п. 1 Порядку № 1233).

У зв’язку з цим нагадаємо, що суб’єктами господарювання є ( ст. 55 ГКУ***):

юридичні особи: державні, комунальні та інші підприємства, а також інші юридичні особи. Зокрема, «пільговий» Звіт повинні подавати підприємства-«нульовики» (які користуються до 01.01.2016 р. нульовою ставкою податку на прибуток згідно з п. 16 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ; коди пільги: 11020307, 11020308, 11020309). А ось неприбуткові організації, які стали з 01.01.2015 р. неплатниками податку на прибуток (детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 34, с. 34 і № 68 — 69, с. 12), Звіт можуть не подавати. Та й окремих кодів пільг для неприбутківців у Довіднику пільг більше не передбачено;

фізичні особи — підприємці.

*** Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

Майте на увазі! Відокремлені підрозділи юридичних осіб (резидентів і нерезидентів України), хоча й віднесені до платників податків ( п. 15.1 ПКУ), але не є суб’єктами господарювання. Тому вони не складають і не подають цей Звіт. А про пільги в цілому в такому разі відзвітує суб’єкт господарювання (головне підприємство) за місцем своєї реєстрації.

Важливо!

Якщо суб’єкт господарювання не користується пільгами, Звіт не подається ( п. 3 Порядку № 1233)

Отже, непільговики Звіт не подають — у них такого обов’язку немає.

Куди подавати Звіт?

Звіт про суми податкових пільг подають контролюючому органу за місцем реєстрації ( п. 3 Порядку № 1233). Тобто його подають своєму податковому органу. І, до речі, те, що він подається до державної податкової служби, підтверджує й сама шапка Звіту (рядок 5).

Візьміть на замітку! Якщо суб’єкт господарювання, крім свого основного місця реєстрації як платника податку, узятий на облік в іншій ДПІ (неосновне місце обліку****), то Звіт про суми податкових пільг він повинен подавати тільки за основним місцем обліку.

**** Неосновним місцем обліку є податковий орган за місцезнаходженням (місцем реєстрації) підрозділів юридичних осіб, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність ( п. 63.3 ПКУ).

У які строки подавати Звіт?

Про пільги належить звітувати регулярно. Тому за загальними правилами «пільговий» Звіт подають щокварталу — за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців ( п. 3 Порядку № 1233). При цьому

Звіт подають протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду

Отже, найближчий Звіт за 9 місяців 2015 року потрібно подати не пізніше 9 листопада 2015 року.

Загалом, строки подання «пільгового» Звіту збігаються зі строками подання квартальної податкової звітності. Але є одна деталь. Якщо останній день подання Звіту припадає на вихідний або святковий день, на наступний операційний (банківський) день строк не переноситься. Чому? «Пільговий» Звіт не є податковою декларацією в розумінні п. 46.1 ПКУ. Тому правила перенесення граничних строків з п. 49.20 ПКУ (як для податкових декларацій) для Звіту не працюють (лист ДПС у м. Києві від 28.01.2013 р. № 833/10/06-406). Отже, якщо граничний строк подання Звіту припадає на вихідний або святковий день, то відзвітувати потрібно напередодні.

Якщо пільга з’явилася/зникла в середині року. Якщо ви почали користуватися пільгою в середині року, то з кварталу «старту» пільги і далі щокварталу — за подальші податкові періоди до кінця року (у тому числі й за рік у цілому) потрібно подавати Звіт. Причому навіть у тому випадку, якщо пільгою покористувалися, скажімо, усього один квартал, а в наступних кварталах до кінця року пільги вже не було або якщо протягом року пільга «обірвалася». Усьому виною — наростаючий підсумок. Тобто оскільки «пільгову» звітність складають наростаючим підсумком, за пільгою, що «засвітилася» на початку/в середині року, потім до кінця року доведеться щокварталу подавати Звіт (див. підкатегорію 101.30 БЗ).

Якщо з податку на прибуток ви — пільговик-«річник». Окремо скажемо про щасливців, які все ще користуються пільгами з податку на прибуток (в яких, крім «прибуткових», інших пільг немає). І до речі, врахуйте, що крім «явних» пільговиків, до таких відносять і «збитківців» — тобто платників, які враховують збитки минулих років (різниця, що «зменшує» фінрезультат згідно з п.п. 140.4.2 ПКУ). Такі перехідні минулорічні збитки податківці, як і раніше, вважають пільгою (згідно з Довідником пільг код пільги 11020301). А ось збитки поточного року (увага!) у Звіті не відображаються.

Так от, платникам-«річникам», які звітують з податку на прибуток один раз за підсумками року, з поданням «пільгового» Звіту можна не квапитися. Такий Звіт платники-«річники» подаватимуть тільки за рік — разом із річною декларацією з податку на прибуток (див. підкатегорію 102.20.01 БЗ). Усе тому, що сума пільги з податку на прибуток розраховується за даними декларації і її «пільгового» додатка ПЗ. Тому «пільговий» Звіт за 2015 рік таким платникам доведеться подати в ті самі строки, що й річну декларацію з податку на прибуток — тобто до 1 червня 2016 року (новий строк подання річної декларації згідно з п. 57.1 ПКУ). Отже, у «річників» справа спрощується.

Проте якщо в пільговика-«річника», крім пільги з податку на прибуток, є пільги й з інших податків (!) — наприклад, з ПДВ — Звіт доведеться подавати традиційно — щокварталу — у квартальний 40-денний строк.

Ну й само собою щокварталу подають Звіт пільговики — прибутківці-«квартальники». Тобто ті платники податку на прибуток, які подають декларацію з податку на прибуток і сплачують цей податок щокварталу (нагадаємо, що про них ідеться в абзацах восьмому — дев’ятому п. 57.1 ПКУ). Також у квартальні строки подають Звіт пільговики — прибутківці-«річники», які вирішили перейти на спрощену систему оподаткування (єдиний податок), або які ліквідовуються.

А для наочності узагальнимо все зазначене про строки подання Звіту схематично (див. рис. 1 на с. 11).

img 1

Рис. 1. Cтроки подання Звіту про суми податкових пільг

Як заповнювати Звіт?

Про те, як заповнювати Звіт, йдеться в п. 4 Порядку № 1233. Звіт складають з початку року наростаючим підсумком, відповідно за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців. Суму пільг у Звіті наводять у гривнях без копійок. Детальніше нюанси заповнення описано у прикладі (див. нижче).

Декілька слів скажемо про ПДВ. У Звіті відображають суму ПДВ-пільг за операціями з постачання товарів і послуг, які ( п. 8 Порядку № 1233):

— звільнені від оподаткування;

— обкладаються ПДВ за ставками 0 % і 7 %*;

— щодо яких застосовуються спеціальні режими оподаткування у сфері сільського господарства.

* Знижену медставку ПДВ 7 % також вважають пільгою ( п.п. «в» п. 30.9 ПКУ; коди медпільги згідно з Довідником пільг: 14010508, 14010509, 14010510). При цьому суму пільги податківці радять визначати як різницю між 20 % ставкою ПДВ і 7 % ставкою ПДВ (див. підкатегорію 101.30 БЗ, а також «Вісник Міністерства доходів і зборів України», 2015, № 1, с. 24).

Зверніть увагу: операції-необ’єкти (тобто що не є об’єктом обкладення ПДВ) не належать до пільгових операцій. За ними суми податкових пільг не визначаються (у Довіднику пільг їх немає). Тому платники, які здійснюють такі операції, не повинні подавати «пільговий» Звіт (підкатегорія 101.30 БЗ; лист ГУ ДФС у м. Києві від 18.09.2015 р. № 14408/10/26-15-15-01-09).

При підрахунку сум пільг з ПДВ орієнтуються на Порядок № 167**.

** Порядок визначення сум податків і зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, здійснюваними на митній території України, затверджений наказом ДПАУ від 29.03.2011 р. № 167.

Приклад. Підприємство — платник ПДВ (магазин) за 9 місяців 2015 року купило у видавництва 10000 штук книг вітчизняного виробництва за ціною 50 грн. (без ПДВ; пільга згідно з п.п. 197.1.25 ПКУ). Книги реалізовано за ціною 60 грн. (без ПДВ) за 1 шт.

Розрахуємо суму ПДВ-пільги. Нагадаємо, що за операціями, звільненими від обкладення ПДВ, її визначають так (п. 1 Порядку № 167):

СП = (V пост. зв. - (V прид. з податком + V прид. без податку)) х розмір ставки податку,

де СП — сума пільг;

V пост. зв. — обсяги постачання товарів (послуг), звільнених від обкладення ПДВ;

V прид. з податком, V прид. без податку — обсяги операцій з придбання товарів (послуг), що використовуються в операціях, звільнених від обкладення ПДВ.

Тоді в нашому випадку сума ПДВ-пільги становитиме:

СП = (10000 шт. х 60 грн. - 10000 шт. х 50 грн.) х х 20 % = 20000 грн.

У «пільговому» Звіті це відобразиться так, як показано на рис. 2 (с. 12).

img 2

Рис. 2. Фрагмент заповнення Звіту про суми податкових пільг за 9 місяців 2015 року

* Суму податкових пільг:

— з ПДВ визначають відповідно до Порядку № 167;

— за всіма іншими податками і зборами — розраховують самостійно (як суму податку/збору, яку повинен був би сплатити суб’єкт господарювання, якби не скористався пільгами).

Важливо! Суму податкових пільг за відповідний період розраховують з урахуванням належних до такого періоду УР і РК до ПН (див. підкатегорію 101.30 БЗ, а також «Вісник Міністерства доходів і зборів України», 2015, № 1, с. 26).

Якщо у Звіті допущено помилки

А що якщо сума пільги обчислена неправильно і з цими неточностями вже подано Звіт?

Одразу зазначимо, що самовиправитися через уточнюючий розрахунок за «пільговим» Звітом не вийде. Можливості подання уточнюючого Звіту тут не передбачено (у шапці немає поля «Уточнюючий», мабуть, у першу чергу через те, що Звіт — не податкова декларація).

Тому контролери роз’яснюють (див. підкатегорію 135.02 БЗ):

оскільки Звіт складають наростаючим підсумком, помилки в ньому виправляють у наступному Звіті в межах року

Причому такі самовиправлення штрафними санкціями пільговику не загрожують (тобто штрафи за виправлення не нараховуються). До того ж, не можливі штрафи й згідно зі ст. 123 ПКУ.

Отже, наприклад, арифметичну помилку у Звіті за шість місяців 2015 року (якщо, скажімо, невірно обчислили суму пільги) можна виправити в наступному Звіті за дев’ять місяців 2015 року. Для цього досить у Звіті за дев’ять місяців зазначити правильну суму пільги.

І навіть якщо трапився вже зовсім неприємний випадок: скажімо, повинні були подати Звіт, але з якихось причин його не подали, виправитися також можемо в наступному звітному періоді поточного року. Для цього у Звіті за наступний звітний період показуємо невраховану суму пільг.

Але знайте, цей спосіб годиться тільки для виправлення помилок поточного року.

А от минулорічні помилки виправити не вийде. Форма Звіту не містить для цього необхідних рядків. А коригувати показники поточного звітного періоду на минулорічні теж не годиться, оскільки в поточному році це призведе до перекручення інформації про суму пільг.

Відповідальність за неподання Звіту

Як зазначалося, Звіт про суми податкових пільг у розумінні п. 46.1 ПКУ — не податкова декларація. Тому санкції як за неподання податкової декларації (згідно зі ст. 120 ПКУ) тут не загрожують. Ну а помилки в «пільговому» Звіті, як зазначалося вище, нештрафонебезпечні і, на щастя, до нарахування штрафних санкцій не призводять (див. підкатегорію 135.02 БЗ).

Проте нехтувати поданням «пільгового» Звіту не радимо. Тому що за відсутність податкового обліку, порушення керівником та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій установленого законом порядку ведення податкового обліку загрожує адміністративна відповідальність згідно зі ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Отже, за неподання/несвоєчасне подання Звіту про суми податкових пільг на посадових осіб може накладатися адмінштраф у розмірі від 5 до 10 нмдг (тобто від 85 грн. до 170 грн.). Повторне таке порушення протягом року карається вже дещо більшим штрафом — у розмірі від 10 до 15 нмдг (тобто від 170 грн. до 255 грн.). Про це наполегливо твердять і податківці (лист ДПС у м. Києві від 28.01.2013 р. № 833/10/06-406, підкатегорії 135.02, 138.01 БЗ).

Тому про всяк випадок ще раз повторимо. Користуєтеся пільгами? Не забудьте відзвітувати.

висновки

  • Звіт про суми податкових пільг подають тільки платники податків — пільговики. Непільговики (суб’єкти господарювання, які не користуються пільгами) Звіт не подають.
  • Більшість пільговиків подають Звіт щокварталу (за три, шість дев’ять і дванадцять календарних місяців) протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду.
  • Пільговики — прибутківці-«річники» подають Звіт за підсумками року разом із річною декларацією з податку на прибуток (якщо не користуються пільгами з інших податків/зборів).
  • За неподання/несвоєчасне подання Звіту може накладатися адмінштраф (від 85 грн. до 170 грн.).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі