Теми статей
Обрати теми

«Новий рік, Новий рік вже ступає на поріг!»*

Наталя Білова, податковий експерт
Новий рік — напевно, найвеселіше та найулюбленіше свято всіх поколінь. Святкова ялинка, запах хвої і мандаринів, вогники гірлянд, ліхтарики, блискучі вітрини, полиці магазинів, переповнені подарунками, зустріч добрих друзів і колег за святковим столом з келихом іскристого шампанського — усе це символи новорічного торжества. Звичайно, щоб організувати таку благодать, потрібні чималі витрати. Але це не проблема, якщо знаєш, як їх облікувати. Якраз про те, як це зробити правильно, ми з вами, любі друзі, зараз і поговоримо. Приєднуйтеся!

* Із вірша Валентини Малишко «Веселий Новий рік».

Перед Новим роком завжди клопоту повним-повнісінько. Правда? Ми квапимося скласти святкове меню, вибрати подарунки для близьких і друзів, запастися бенгальськими вогниками і феєрверками, купити маскарадні костюми для своїх діточок, запланувати зустрічі та вигадати привітання.

Не менше турбот і в підприємств. Треба встигнути офіс прикрасити, біля магазину ялинку встановити, подарунки для партнерів купити, банкет для колективу організувати і ще купу справ зробити. Ну а бухгалтеру, звичайно, потрібно всі ці операції грамотно облікувати. Упевнені, ви впораєтеся з поставленим завданням на «5 з плюсом», а ми вам у цьому із задоволенням допоможемо. Прямо зараз і почнемо.

«Раз, два, три! Ялинонько, гори!»: прикрашаємо торговельні приміщення

Ексклюзивні гірлянди з логотипом чи назвою підприємства, маскарадні костюми в корпоративних тонах, в які менеджери вбираються для спілкування з клієнтами, дизайнерська ялинка, установлена в залі для прийому відвідувачів, сяюча різноколірними вогниками вітрина магазину — увесь цей новорічний антураж не тільки для того, щоб тішити око оточуючих. Основна мета «прикрашального» заходу — залучити справжніх і потенційних покупців і, як наслідок, — збільшити обсяги продажів.

Щоб усе було красиво і в обліку, операції з новорічного оформлення приміщень підприємства потрібно підтвердити документально:

1) підготувати наказ керівника про проведення цього заходу. У наказі варто зазначити, що новорічні заходи безпосередньо пов’язані з діяльністю підприємства;

2) скласти кошторис витрат на новорічне оформлення;

3) забезпечити наявність первинних (розрахункових, платіжних, прибуткових тощо) документів.

Бухгалтерський облік. В обліку все залежить від строку корисного використання і вартості новорічної атрибутики. Так, її можна облікувати у складі:

— ОЗ на субрахунку 109 «Інші основні засоби» — якщо строк експлуатації більше 1 року, а вартість вища за вартісну межу, установлену підприємством для розмежування ОЗ і МНМА;

— МНМА на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» — якщо строк служби прикрас більше 1 року, а вартість не перевищує критерій малоцінності;

— запасів на рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» або на субрахунку 209 «Інші матеріали» — якщо строк використання новорічної мішури менше року. Ідеться про паперові гірлянди, повітряні кульки, ялинкові іграшки, серпантин, хлопавки, сніжинки, дощик, конфетті тощо, а також про живі ялинки/сосни, оскільки їх «життя» недовге.

Суми амортизації новорічного декору (як ОЗ, так і МНМА) або витрати на його придбання для прикрашання фасадів і вітрин магазинів, торговельних залів, кафе, барів, ресторанів списуйте на рахунок 93 «Витрати на збут». Витрати на прикрашання офісу відносьте на рахунок 92 «Адміністративні витрати».

Податок на прибуток. У податковоприбутковому обліку з 01.01.2015 р. рівняємося на бухоблік ( п.п. 134.1.1 ПКУ*). А там витрати на новорічну атрибутику, як ви вже зрозуміли, потрапляють до витрат (одразу або поступово — через амортизацію), тобто зменшують об’єкт обкладення податком на прибуток. Причому незважаючи на госп/негоспхарактер здійснених витрат.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

У малодохідних платників** цей об’єкт дорівнює бухгалтерському фінрезультату. І жодних коригувань на різниці, передбачені розд. III ПКУ. Тому такі щасливці сміливо відносять до витрат будь-які «новорічно-прикрашальні» суми прямо або через амортизацію ОЗ і МНМА (у тому числі й невиробничих), а на податкові різниці не звертають уваги.

** За винятком тих, хто добровільно вирішив рахувати різниці, передбачені розд. III ПКУ.

Більше роботи в тих платників, чий річний дохід (починаючи з 2015 року) перевищує 20 млн грн. Вони, розраховуючи оподатковуваний прибуток, повинні за підсумками звітного періоду відкоригувати бухфінрезультат на різниці, серед яких є й різниці за ОЗ ( ст. 138 ПКУ).

У зв'язку із цим високодохідники (і «добровольці»-малодохідники) ведуть подвійний облік ОЗ: бухгалтерський і податковий, зокрема обчислюють бухгалтерську і податкову амортизацію за правилами п. 138.3 ПКУ. А за підсумками року коригують бухгалтерський фінрезультат: збільшують його на бухгалтерську амортизацію і зменшують на податкову ( пп. 138.1 і 138.2 ПКУ).

При проведенні коригувань за ОЗ у податковому обліку орієнтуються на вартісний критерій 2500 грн./6000 грн. (до/з 01.09.2015 р.) і на мінімально допустимі строки їх корисного використання з п.п. 138.3.3 ПКУ. А ще не забувають, що податкову амортизацію не нараховують на невиробничі ОЗ ( п.п. 138.3.2 ПКУ). Тому якщо ви не обґрунтуєте госпспрямованість новорічних ОЗ-прикрашань, то на їх вартість не зможете зменшити (через амортизацію) оподатковуваний прибуток.

Інша справа — малоцінна новорічна мішура. Її вартість зменшує об’єкт оподаткування незалежно від госп/негоспзабарвлення.

Отже, невиробничі приміщення дорогими новорічними елементами краще не прикрашати

До речі, це стосується і офісів. Довести госпспрямованість витрат на їх прикрашання теж складно.

І ще такий важливий момент. Новорічна атрибутика виконує свої функції від сили декілька місяців на рік, а решту часу зберігається у «скрині», тобто фактично простоює. Проте на період міжсезоння «новорічні» об’єкти ОЗ зовсім не обов’язково виводити з експлуатації та припиняти нараховувати на них амортизацію. Національні П(С)БО цього не вимагають, а § 55 МСБО 16 навіть навпаки підкреслює, що амортизацію не припиняють, коли актив не використовують, доки його не замортизують повністю. Отже, виводити чи не виводити «прикрашальні» об’єкти з експлуатації, ви вирішуєте самі (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 79, с. 40).

Щоправда, поки що невідомо, як до цієї «свободи» поставляться податківці. Наприклад, до 2015 року їм не подобалася амортизація ОЗ, які простоюють, а зараз вони проти амортизації ОЗ під час консервації (див. лист ДФСУ від 05.11.2015 р. № 23598/6/99-99-19-02-02-15).

І декілька слів про МНМА. З точки зору п.п. 14.1.138 ПКУ, це не ОЗ. І за ними, імовірно, не повинні розраховуватися «амортизаційні» різниці. Проте, судячи з «новоспеченої» декларації з податку на прибуток, затвердженої наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897, такі різниці стосуються всіх необоротних активів, перелічених у п. 138.3 ПКУ, а отже, і МНМА, адже в п.п. 138.3.3 ПКУ «мешкають» і вони.

Ну а з прикрасами, вартість яких потрапила до бухгалтерських витрат з рахунку 22 або з субрахунку 209, усе в повному ажурі — за ними податкових різниць немає.

ПДВ. Суми «вхідного» ПДВ, які підприємство сплатило (нарахувало) у складі вартості новорічних прикрас, потрапляють до податкового кредиту ( п. 198.3 ПКУ) за першою з подій ( п. 198.2 ПКУ), але тільки за умови, що продавець зареєстрував ПН в ЄРПН ( п. 198.6 ПКУ).

Ви придбали елементи декору за готівку? Знайте: відобразити податковий кредит у цьому випадку можна тільки після того, як керівник затвердить Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт.

І ще врахуйте: для цілей відображення податкового кредиту за касовим чеком (чеками) брати до розрахунку вартість товарів/послуг можна тільки в межах 200 грн. на день (без урахування ПДВ). Це заслуга п.п. «б» п. 201.11 ПКУ. Так що максимальна сума ПДВ, яку за чеками можна віднести до податкового кредиту, становить не більше 40 грн. на день. Якщо ж придбання відбулося одним чеком і його загальна сума перевищує 240 грн., то до податкового кредиту за таким чеком не піде жодної копійки. Як у цьому випадку ваше новорічне придбання вплине на об’єкт обкладення податком на прибуток, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 95, с. 16.

Усіма силами намагайтеся підтвердити госпспрямованість витрат з придбання новорічної атрибутики. Інакше відображений податковий кредит доведеться компенсувати податковими зобов’язаннями з ПДВ на підставі п.п. «г» п. 198.5 ПКУ.

Приклад 1. Підприємство для новорічного прикрашання торговельного залу та вітрини магазину придбало:

— штучну ялинку вартістю 9450 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 1575 грн.);

— електричні гірлянди 30 штук на загальну суму 1800 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 300 грн.);

— ялинкові іграшки і дощик на загальну суму 600 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 100 грн.).

Мета заходу — рекламна.

Таблиця 1. Облік витрат на новорічне прикрашення торговельного приміщення

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Перераховано передоплату за новорічні прикраси для торговельного залу та вітрини магазину

371

311

11850

2

Відображено суму ПДВ, не підтверджену ПН

644/1

644

1975

3

Відображено податковий кредит з ПДВ на підставі отриманої ПН, зареєстрованої в ЄРПН

641/ПДВ

644/1

1975

4

Отримано від постачальника:

— ялинку

152

631

7875

— електричні гірлянди (30 шт.)

153

631

1500

— ялинкові іграшки, дощик

22

631

500

5

Списано суму раніше відображеного податкового кредиту з ПДВ

644

631

1975

6

Відображено залік заборгованості

631

371

11850

7

Передано в експлуатацію:

— ялинку

109

152

7875

— електричні гірлянди (30 шт.)

112

153

1500

— ялинкові іграшки і дощик

93

22

500

8

Нараховано амортизацію на:

— ялинку

93

131

55 (умовно)

— електричні гірлянди (30 шт.)

93

132

1500

«Танцю, до тебе прагне серце і душа…»: банкет для колективу

Що може краще згуртувати колектив, ніж спілкування в неформальній обстановці? А новорічний корпоратив — якраз чудовий привід для цього. Адже працювати в злагодженому колективі — одне задоволення.

Бухгалтерський облік. Витрати на корпоративне святкування Нового року в бухобліку підприємство показує у складі інших операційних витрат ( п. 20 П(С)БО 16*) у тому звітному періоді, в якому їх здійснило. Фіксують витрачені суми за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

Це саме стосується і сум гонорарів, виплачених запрошеним артистам, музикантам, клоунам, Дідові Морозу зі Снігуронькою.

* Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну від 31.12.99 р. № 318.

Податок на прибуток. Ви напевно добре пам’ятаєте, як у «дореформені» часи доводилося «викручуватися», щоб зарахувати «колективно-розважальні» витрати у зменшення оподатковуваного прибутку. Благо розвернутися було де — аж цілих три варіанти на вибір:

1) річні збори трудового колективу (семінар, конференція, тренінг);

2) рекламна акція;

3) вечір за рахунок коштів профспілки.

Такі обхідні шляхи платники використовували неспроста. Адже безпосередньо зарахувати витрати на колективні «пісні-танці» до господарських і відобразити за ними «вхідний» ПДВ у складі податкового кредиту шансів не було.

І ось з 1 січня 2015 року порядок визначення об’єкта обкладення податком на прибуток докорінно змінився. Тепер основою оподатковуваного прибутку слугує бухгалтерський фінрезультат, відкоригований на різниці, передбачені розд. III ПКУ ( п.п. 134.1.1 цього Кодексу).

При цьому жодних застережень, які забороняли б зменшувати об’єкт обкладення податком на прибуток на негоспвитрати, розд. ІІІ ПКУ не містить (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 86, с. 9.

Отже, віднині всі витрати незважаючи на їх госп/негоспзабарвлення відображаємо в обліку за бухгалтерськими канонами. А це означає, що і

витрати на банкет, що засвітилися в бухгалтерському обліку, автоматично зменшують об’єкт обкладення податком на прибуток

Причому без жодних коригувань фінрезультату на різниці навіть у високодохідників (платників з річним доходом більше 20 млн грн.). Краса! Гуляй — не хочу! ☺

Єдина умова — наявність підтвердних первинних документів, оформлених належним чином ( ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV).

ПДВ. З ПДВ історія не така весела. Судіть самі.

Суми «вхідного» ПДВ за «святковою» операцією, не озираючись на її статус — «госп» або «негосп», ви відправляєте в податковий кредит, бо так велить п. 198.3 ПКУ.

Проте не поспішайте радіти. Оскільки новорічний корпоратив — не з тих операцій, які можна вважати господарськими, податковий кредит тут же треба компенсувати ПДВ-зобов’язаннями з випискою зведеної ПН і реєстрацією її в ЄРПН. Адже негоспвикористання входить до списку «компенсаційних» випадків з п. 198.5 ПКУ.

А якщо «завуалювати» розважальний захід під річні збори трудового колективу або рекламну акцію? Може, тоді ПДВ-зобов’язання обминуть?

Щоб не дражнити гусей з приводу негосподарності витрат на частування та розваги при «трудовому» варіанті, їх вартість краще включити до складу орендної плати (з відома орендодавця) або до складу послуг з організації зборів іншим суб’єктом господарювання.

Другий — «рекламний» — варіант і справді вдале рішення. Якщо в наказі або розпорядженні по підприємству керівник визначить мету заходу як рекламну, і додатково ви обзаведетеся підтвердними «рекламними» документами, до зв’язку новорічних витрат з госпдіяльністю ніхто не підкопається. А отже, компенсаційних ПДВ-зобов’язань ви запросто уникнете.

ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Оскільки витрати в цьому випадку не персоніфіковані і мають знеособлений характер, то й об’єкта для утримання ПДФО немає. При цьому роботодавець не виконує функцій податкового агента і в цій частині Податковий розрахунок за формою № 1ДФ не заповнює. Напевно ви здогадалися, що й ВЗ тут теж не утримується.

Не обкладаються зазначені витрати і ЄСВ. Адже вони не належать до фонду оплати праці і не є доходами окремо взятих працівників.

Приклад 2. Підприємство 27.12.2015 р. проводить новорічний вечір у кафе. Витрати на проведення свята становлять 60000 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 10000 грн.).

В обліку операції відобразяться таким чином:

Таблиця 2. Облік витрат на проведення новорічного вечора

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума
грн.

Дт

Кт

1

Перераховано передоплату кафе за проведення новорічного вечора

371

311

60000

2

Відображено суму ПДВ, не підтверджену ПН

644/1

644

10000

3

Відображено податковий кредит з ПДВ на підставі отриманої ПН, зареєстрованої в ЄРПН

641/ПДВ

644/1

10000

4

Віднесено на витрати витрати на проведення новорічного вечора

949

685

50000

5

Списано суму раніше відображеного податкового кредиту з ПДВ

644

685

10000

6

Відображено компенсаційні податкові зобов’язання з ПДВ за витратами на проведення новорічного вечора

949

641/ПДВ

10000

7

Відображено залік заборгованості

685

371

60000

Утім, ви можете не витрачати гроші підприємства на корпоративні веселощі, а провести цей захід, як раніше, за рахунок профспілки.

«Хай голос профспілок луна, як віщий дзвін!»: свято за рахунок профспілки

Зрозуміло, цей варіант свята підходить тим, у кого є первинна профспілкова організація, у кошторисі якої закладена стаття витрат на організацію подібних заходів для членів профспілки.

Профспілці доведеться підготувати:

— рішення профкому про проведення свята для членів профспілки;

— кошторис доходів і витрат;

— накладні на отримання ТМЦ, продуктів харчування від постачальників, акти виконаних робіт (наданих послуг);

— акти про списання ТМЦ, продуктів харчування для проведення новорічного торжества.

Ну а щоб усе було «як у людей», підприємство може підтримати профспілку фінансово та перерахувати їй добровільне пожертвування.

Бухгалтерський облік. Перераховані суми відобразіть у складі інших операційних витрат (Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності»).

Податок на прибуток. Високодохідні платники, увага! Як і в дореформені часи, щодо коштів, перерахованих неприбутковим організаціям, діє ліміт — 4 % оподатковуваного прибутку попереднього року. Тільки зараз на суми, що перевищили 4 % планку, за підсумками звітного періоду коригують бухфінрезультат ( п.п. 140.5.9 ПКУ). Роблять це так: спочатку до фінрезультату додають загальну суму допомоги, а потім віднімають від нього дозволену величину в межах 4 % ліміту.

Малодохідники святкують собі на втіху і про жодні коригування не турбуються.

ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Оскільки святкові витрати в цьому випадку не персоніфіковані і мають знеособлений характер, то об’єкта для утримання ПДФО і ВЗ немає.

Не обкладаються ці суми і ЄСВ, оскільки вони не належать до фонду оплати праці і не є доходами окремо взятих працівників.

Приклад 3. Підприємство 23.12.2015 р. перерахувало добровільне пожертвування профспілковій організації в розмірі 50000 грн.

Ця операція в обліку відображається так:

Таблиця 3. Облік новорічного вечора за рахунок профспілки

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Перераховано безповоротну фінансову допомогу профспілковій організації

377

311

50000

2

Списано суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги на витрати підприємства

949

377

50000*

* В обліку вся сума безповоротної фінансової допомоги профспілці потрапляє до складу інших операційних витрат на підставі п. 20 П(С)БО 16.

Ну ось ми з вами і підготувалися до зустрічі Нового року. Бажаємо вам веселого свята та чудового настрою!

висновки

  • Витрати на новорічний недорогий декор зменшують об’єкт обкладення податком на прибуток незважаючи на їх госп/негоспхарактер.
  • Суми «вхідного» ПДВ за святковими витратами йдуть у податковий кредит. Але без підтвердження госпспрямованості податковий кредит компенсується ПДВ-зобов’язаннями.
  • Щодо коштів, перерахованих неприбутковим організаціям, діє ліміт — 4 % оподатковуваного прибутку попереднього року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі