Теми статей
Обрати теми

ГБО для фізосіб: як отримати податкову знижку

Алла Свіріденко, податковий експерт
як отримати податкову знижку Нещодавно* ми детально розповідали про те, як документально оформити та облікувати витрати на встановлення газобалонного обладнання (ГБО) на автомобіль. Сьогодні ж пригадаємо і про простих фізосіб-автовласників, яких чимало серед наших читачів. Адже особисті автомобілі переобладнуються не рідше автомобілів корпоративних. При цьому вигода фізосіб не тільки в тому, що ГБО обіцяє істотну економію витрат на паливо. Звичайні громадяни мають право на додатковий бонус — вартість установлення ГБО можна включити до податкової знижки та повернути частину сплаченого за рік ПДФО. Хто і при виконанні яких умов має право на податкову ГБО-знижку? Що потрібно зробити для її отримання? Які документи вам для цього знадобляться? Відповіді — у цій статті.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 92, с. 35; № 94, с. 18.

Можливість зменшення річного оподатковуваного доходу на суму податкової знижки існує давно. Тому чимало громадян хоча б краєм вуха та чули про своє право зарахувати деякі витрати у зменшення частини оподаткування заробітної плати, що дозволяє повернути частину або навіть усю суму сплаченого ПДФО.

Право на податкову знижку є і у фізосіб, які переобладнали свій автомобіль на використання газового палива

ГБО-знижка передбачена п.п. 166.3.7 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Цим підпунктом установлено право платника податків уключити до податкової знижки суму коштів, сплачених ним у зв’язку з переобладнанням свого транспортного засобу на використання у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива.

Але, на жаль, як це буває з будь-якою іншою податковою пільгою, отримати ГБО-знижку можуть далеко не всі фізособи. Тому перш за все визначимося з тим…

Хто може претендувати на податкову ГБО-знижку?

У загальному випадку (і ГБО-знижка не виняток) правом на податкову знижку може скористатися фізична особа, щодо якої одночасно виконуються три умови. Перерахуємо їх.

Отже, фізособа — претендент на податкову знижку, повинна:

1) бути резидентом України. Нерезиденти претендувати на податкову знижку не можуть;

2) мати реєстраційний номер облікової картки платника податку або відмітку в паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта;

3) отримати у звітному році дохід у вигляді заробітної плати.

У свою чергу фізособи, які отримували протягом звітного податкового року виключно незарплатні доходи (наприклад, приватні підприємці, самозайняті особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність), права на податкову знижку не мають.

Ви задовольняєте всім трьом умовам і у 2014 (або в 2015) році оснастили свій автомобіль ГБО? Тоді давайте поговоримо, що потрібно зробити, щоб уключити витрати на зазначені цілі до складу ГБО-знижки.

Як задекларувати податкову ГБО-знижку?

Усе досить просто: потрібно заповнити та подати декларацію про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи). З метою реалізації права на податкову знижку її можна подавати:

— до кінця податкового року, що настає за звітним, — якщо ви подаєте декларацію добровільно. Тобто за витратами на встановлення ГБО, здійсненими протягом 2014 року, — не пізніше 31.12.2015 р., а за витратами 2015 року — не пізніше 30.12.2016 р. (оскільки 31 грудня наступного року припадає на суботу, а згідно з п.п. 166.4.3 ПКУ платник повинен скористатися правом на нарахування податкової знижки до закінчення податкового року, наступного за звітним);

— у строки, установлені для осіб, які зобов’язані подавати таку декларацію, — якщо ви зобов’язані подати декларацію про доходи*.

* Пам’ятку щодо строків подання декларації про доходи для різних категорій платників податків шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 25, с. 9.

У декларації про доходи зазначайте всі оподатковувані доходи, отримані за звітний рік, а також документально підтверджені витрати, що підлягають уключенню до податкової знижки.

Ви вже подали декларацію про доходи за 2014 рік, а тільки зараз дізналися, що маєте право на ГБО-знижку за підсумками 2014 року? Не хвилюйтеся, а просто подайте уточнюючу декларацію до кінця 2015 року.

Тепер про форму декларації.

Якщо ви декларуєте ГБО-знижку за підсумками:

2014 року, то заповнюйте декларацію про доходи за формою, затвердженою наказом Міндоходів від 11.12.2013 р. № 793, і додаток 6 до неї;

2015 року, використовуйте нову форму декларації про доходи, затверджену наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859. У такому разі розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з ПДФО у зв’язку з використанням права на податкову знижку, наводите в розділі III нової декларації про доходи. Спеціального «податково-знижкового» додатка до неї вже немає.

Важливо! Право на знижку на наступні звітні періоди не переноситься

А отже, задекларувати витрати на ГБО, установлене, наприклад, у 2014 році, в декларації за 2015 рік не вийде ( п.п. 166.4.3 ПКУ).

Водночас до закінчення поточного року не кваптеся бігти за податковою знижкою за витратами на встановлення ГБО, понесеними у 2015 році. Потерпіть до настання Нового року, і одразу після закінчення свят, у перший робочий день можете подавати декларацію. ☺

Податкова декларація, звичайно ж, головне, але не єдине, що знадобиться для отримання ГБО-знижки. Річ у тім, що разом з нею потрібно буде подати до податкового органу ще низку документів, без яких абсолютно не обійтися.

Які документи будуть потрібні для отримання ГБО-знижки?

Перш за все, разом із декларацією податківці попросять вас надати копії:

— документів, що підтверджують витрати, понесені у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу (наприклад, таких, як квитанція банку про оплату вартості встановлення ГБО або квитанція до прибуткового касового ордера автосервісу). Важливо!

Платіжні документи повинні містити П. І. Б. особи, яка декларуватиме податкову ГБО-знижку

— сертифіката відповідності, виданого уповноваженими суб’єктами (випробувальною лабораторією (центром), органом з оцінки відповідності тощо);

— свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт).

Про обов’язкову наявність таких документів фахівці ДФСУ зазначають у консультації, розміщеній у підкатегорії 103.06 БЗ.

При цьому оригінали таких документів потрібно зберігати вдома протягом строку давності**, установленого ПКУ ( п.п. 166.2.2 ПКУ).

** Строк давності становить 1095 днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації про доходи ( п. 102.1 ПКУ).

Крім копій зазначених документів, вам також знадобляться:

— довідка (довідки, якщо роботодавців декілька) про доходи у вигляді заробітної плати, отримані того року, за підсумками якого декларуєте податкову знижку;

— оригінал паспорта (якщо декларацію подаєте ви особисто);

— копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (копія сторінки паспорта, що містить відмітку про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта).

Ну і, нарешті, останній документ, який нести до податкової разом із декларацією не потрібно, але який потрібно буде надати органу ДФСУ на його вимогу — це Книга обліку доходів і витрат ( п.п. «а» п. 176.1 ПКУ). Її форма та порядок ведення затверджені наказом Міндоходів від 11.12.2013 р. № 794.

Книгу обліку доходів і витрат ведуть усі фізособи, які подають декларацію про доходи, для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу

Крім Книги ви можете (але не зобов’язані) окремо вести облік документів і відомостей, що підтверджують понесені витрати, які будуть уключені до складу податкової знижки, у реєстрі документів (ведеться в довільній формі).

Декларацію про доходи разом з копіями документів ви можете надати до податкової особисто або надіслати їх поштою. Причому, якщо ви обираєте «поштовий» варіант, пам'ятайте: надіслати декларацію потрібно не пізніше, ніж за 5 днів до закінчення граничного строку її подання.

Як визначити розмір податкової ГБО-знижки?

Загальна сума податкової знижки за звітний рік не може перевищувати суму заробітної плати, нарахованої в цьому ж році та зменшеної на суму ЄСВ і ПСП за її наявності ( п.п. 166.4.2 ПКУ).

Якщо ж вартість установлення ГБО перевищує суму чистої заробітної плати, податкова знижка дорівнюватиме сумі «чистої» заробітної плати. У цьому випадку з бюджету повернуть усю суму ПДФО, фактично сплачену за рік.

Насамкінець наведемо приклад, яким проілюструємо механізм розрахунку суми ПДФО, що підлягає поверненню після подання декларації про доходи.

Приклад. Фізична особа у 2015 році переобладнала належний їй на правах власності автомобіль на використання газового палива. Сума витрат на переобладнання авто становить 10700 грн.

Протягом 2015 року фізособі було нараховано заробітну плату в сумі 60000 грн. Сума ЄСВ, утриманого із заробітної плати платника податків, становила 2160 грн., а сума утриманого ПДФО — 8676 грн.

Сума ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету, становить:

8676,00 - (60000 - 2160 - 10700) x 15 : 100 = 1605 (грн.)

Як бачите, скориставшись правом на ГБО-знижку, ви в загальному випадку зможете повернути з бюджету 15 % вартості встановлення ГБО. Ураховуючи, що процедура декларування цілком посильна, рекомендуємо скористатися нею і відшкодувати хоча б частину своїх витрат.

висновки

  • У розрахунку суми податку, що буде повернена з бюджету в разі надання ГБО-знижки, використовується сума «чистої» заробітної плати.
  • До декларації про доходи за звітний рік можна включити тільки витрати на встановлення ГБО, понесені в такому році. Право на знижку на наступні роки не переноситься.
  • Надмірно сплачену суму ПДФО повинні повернути платнику податків протягом 60 календарних днів після подання декларації про доходи.
Теги ГБО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі